Διαδηλώσεις στην Αργεντινή για το έγκλημα μίσους και τις τρεις νεκρές γυναίκες από εμπρησμό σε διαμέρισμα

Χιλιάδες διαδηλωτές/ριες διαδήλωσαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες τη Δευτέρα απαιτώντας δικαιοσύνη για το ειδεχθές έγκλημα στις 6/5 και τον εμπρησμό κατοικίας με τραγικό απολογισμό 3 νεκρές γυναίκες και μία τραυματισμένη με τις τελευταίες εξελίξεις να είναι ωστόσο ενθαρυντικές. Όπως υποστηρίζουν φεμινιστικές και lgbtqi+ οργανώσεις, πρόκειται για έγκλημα μίσους καθώς ο 62χρονος πέταξε βόμβα μολότοφ σε διαμέρισμα στη γειτονιά Μπαράκας όπου διέμεναν δύο ζευγάρια λεσβιών.

Στην Αργεντινή όπου στην κυβέρνηση της χώρας είναι ο ακροδεξιός, νεοφιλελεύθερος Μιλέι, παρά τις δικές του αντίθετες εξαγγελίες, μέλη της κυβέρνησης έχουν επανηλειμμένα αναπαράγει ακροδεξιά ρητορική μίσους, η οποία έχει εντείνει την ομοφοβία και την τρανσοφοβία, καθώς η συγκεκριμένη επίθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία Κολόμπια με πλακάτ και πανό και προχώρησαν σε πορεία προς τη γειτονιά και την πανσιόν όπου διέμεναν οι γυναίκες.

Η Pamela Cobas άφησε την τελευταία της πνοή την Τρίτη, η Roxana Figueroa την Τετάρτη της προηγόυμενης εβδομάδας. Η Andrea Amarante αντιμετώπιζε εγκαύματα σε ποσοστό 75% του σώματος της πέθανε την Κυριακή, ενώ η Sofia Castro Riglos αναρώνει καθώς τα εγκαύματα της ήταν πιο ελαφριά.

Ο 62χρονος δράστης σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε κακοποιήσει και απειλήσει τα θύματα και άλλες φορές. Από την επίθεση του άλλα 7 άτομα νοσηλεύτηκαν με εγκαύματα ενώ χρειάστηκε δεκάδες άτομα να εκκενώσουν το κτήριο.  Η Αργεντινή πριν την ακροδεξιά στροφή και την μαζική αναπαραγωγή ρητορική μίσους από κυβερνητικά στελέχη, αποτελούσε μία χώρα πρωτοπόρο στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της lgbtqi+ κοινότητας.

Μοιραστείτε το άρθρο