Όσο συντελείται γενοκτονία στην Παλαιστίνη, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε αμέριμνα τις ζωές μας!

Από τις 7 Οκτώβρη το κράτος τους Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα. Βομβαρδίζει αδίστακτα αμάχους σε σπίτια, νοσοκομεία, ναούς και σχολεία ενώ παράλληλα τους αποκόπτει από νερό, σίτιση, ρεύμα, περίθαλψη και κάθε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, διαπράττει, δηλαδή, μια γενοκτονία ενάντια του παλαιστινιακού λαού. Αγνοώντας την πρόταση εκεχειρίας, το Ισραήλ κορυφώνει την επίθεση του με χερσαία και εναέρια επίθεση στην Ράφα. Στην περιοχή αύτη, όπου δεν βρισκόταν στο κέντρο του πολέμου τους προηγούμενους μήνες, κατέφυγαν 1,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι παλαιστίνιοι. Από το βράδυ της 6ης Μαΐου, βρίσκονται εγκλωβισμένοι υπό το καθεστώς των κλειστών συνόρων της Αιγύπτου και περικυκλωμένοι από τον ισραηλινό στρατό (IDF). Η κατάσταση αυτή δεν εμφανίζεται εν κενώ, αλλά εντάσσεται σε μια μακρά, από το 1947, πολιτική καταπίεσης, εποικισμών, ξεριζωμού και εν τέλει εθνοκάθαρσης. Το κράτος του Ισραήλ, ως γνήσιο παιδί του δυτικού ιμπεριαλισμού, σε όλα του τα εγκλήματα, δέχεται στήριξη από τους κηδεμόνες του. Με επικεφαλής τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όλες οι πολιτικές ελίτ του κεφαλαίου συναινούν και ενισχύουν σε επίπεδο πολιτικής στήριξης και υλικοτεχνικής παροχής τις ανάγκες των πολέμων του. Τις πολιτικές αυτές έρχονται να νομιμοποιήσουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ αναπαράγοντας τα ίδια τα κρατικά αφηγήματα του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα δημοσιογράφοι και ρεπόρτερς που καλύπτουν τον πόλεμο στην λωρίδα της Γάζας δολοφονούνται από τον ισραηλινό στρατό.

Τα πανεπιστήμια της Δύσης στέκουν για να βομβαρδίζονται τα πανεπιστήμια της Γάζας!

Φυσικά, σε όλα αυτά το πανεπιστήμιο δεν μένει αμέτοχο. Το πανεπιστήμιο δεν είναι “καθαρός ναός γνώσης” όπως παρουσιάζεται, αλλά ως κρατικός και καπιταλιστικός θεσμός αναπαράγει τις απαιτήσεις του κράτους και του κεφαλαίου. Ως εκ τούτου, προάγει τα συμφέροντα του έθνους, ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου όπως φαίνεται κι από τους τελευταίους νόμους για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την προσπάθεια παντρέματος του εθνικού συμφέροντος με τα προγράμματα σπουδών, με τα ερευνητικά προγράμματα και με την επαγγελματική κατάρτιση προσανατολισμένη μόνο στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Στα ερευνητικά προγράμματα η εμπλοκή αστυνομίας, στρατού, μυστικών υπηρεσιών, υπουργείων εθνικής άμυνας και ιδιωτικού κεφαλαίου εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η Intracom DEfence (IDE), εταιρεία που αναλαμβάνει τον σχεδιασμό της επικοινωνίας του ΝΑΤΟϊκού στρατού, τα συστήματα τηλεκατεύθυνσης των πυραύλων τύπου patriot καθώς και την ανάπτυξη ενεργειακών συστημάτων για τα στρατιωτικά οχήματα LEOPARD. Τόσο η ίδια η εταιρεία όσο και τα ερευνητικά της προγράμματα (όπως το OCEAN2020, το SMOTANET κ.α.) συνεργάζονται με ελληνικά πανεπιστήμια όπως το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ κ.α. Η εταιρεία αυτή (IDE), πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Isreal Aerospace Industries (IAI), η οποία ανήκει στην κυβέρνηση του κράτους του Ισραήλ. Η IAI αποτελεί νευραλγικής σημασίας εταιρεία για την οπλοβιομηχανία του Ισραήλ καθώς εφοδιάζει απευθείας τον ισραηλινό στρατό (IDF). Άλλο ένα παράδειγμα είναι το ερευνητικό πρόγραμμα ANDROMEDA2020, το οποίο εκπονήθηκε στο ΕΜΠ με εμπλεκόμενο μέλος το υπουργείο δημόσιας ασφάλειας του Ισραήλ. Στόχος του ήταν η ανάπτυξη εργαλείων επιτήρησης θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων. Το Ισραήλ όχι μόνο δεν αρκείται στο να σκοτώνει τους/τις/τα παλαιστίνιους/ες/α αλλά για όσους/ες/α ξεφεύγουν προδιαγράφει το μέλλον τους προς τις δολοφονικές αντιμεταναστευτικές πολιτικές του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο των ερευνητικών προγραμμάτων αλλά συχνά εκφράζεται με εκδηλώσεις και σεμινάρια, όπως είδαμε πρόσφατα στην περίπτωση του ΕΚΠΑ την “Ημέρα Σταδιοδρομίας στις Διαστημικές Τεχνολογίες, Εφαρμογές και Υπηρεσίες Made in Greece”. Άμεσος συνεργάτης και χορηγός ήταν η ιδιωτική εταιρεία Lockheed Martin η οποία εδρεύει και στο Ισραήλ και αναλαμβάνει τμήμα της αεράμυνάς του. Είναι ξεκάθαρο πως το ελληνικό πανεπιστήμιο συμμετέχει στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και στον πόλεμο αυτό μόνο ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Το βράδυ της 13ης Μαΐου, καταλάβαμε το κτήριο της Νομικής στο πλαίσιο του αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση και ως αντίδραση στη συνεργασία του ελληνικού πανεπιστημίου και κράτους με το αποικιοκρατικό κράτος του Ισραήλ και τα συμφέροντα της πολεμικής βιομηχανίας. Η απάντηση του κρατικού μηχανισμού, στην προσπάθεια να φιμώσει έναν εσωτερικό λόγο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό ήρθε στην μορφή μιας φαντασμαγορικής εκκένωσης με κάθε λογής αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, μερικές δεκάδες ασφαλίτες) και 28 συλλήψεων. Αξίζει να σημειωθεί πως η εκκένωση της κατάληψης της νομικής έγινε μετά από καταγγελία του κοσμήτορα της Νομικής, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο και του κοσμήτορα της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Νικόλαο Ηρειώτη, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο, μάταια προσπάθησαν να κρύψουν την εμπλοκή του ελληνικού πανεπιστημίου στην γενοκτονία. Έγινε, έτσι, ξεκάθαρη η θέση του ΕΚΠΑ υπέρ του κράτους-δολοφόνου Ισραήλ.

Ανάμεσα στα 28 συλληφθέντα τα 9, μη έχοντας ελληνική υπηκοότητα, μετά την πρώτη δικάσιμο οδηγήθηκαν στο κλειστό camp της Αμυγδαλέζας. Για τα 3 από τα 9 εκδόθηκε η άρση της κράτησής τους, ενώ όλα απειλούνται ακόμη με απέλαση. Πρόκειται για πρωτοφανή εξέλιξη να απελαύνεται κόσμος για πολιτική δράση, όταν εκκρεμεί μόνο πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία. Αυτό που επιχειρείται στην πραγματικότητα είναι να κανονικοποιηθεί η πρακτική επιβολής τέτοιων εκδικητικών πρακτικών που στόχο έχουν τον εκφοβισμό και την εξάλειψη κάθε πολιτικής διαμαρτυρίας, πολύ περισσότερο εκείνες που αφορούν την έμπρακτη αλληλεγγύη στην Παλαιστινιακή αντίσταση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που πέρα απ’ όλο το πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε δύο φορές στα κανάλια σχετικά με την κατάληψη της νομικής, στοχοποιώντας τόσο το ίδιο το εγχείρημα όσο και την διεθνιστική αλληλεγγύη γύρω από αυτό.

Αυτήν την στιγμή στη Γάζα συντελείται ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ. Ο τραγικός απολογισμός των 7 μηνών πολέμου μέχρι στιγμής είναι περίπου 79.000 τραυματισμένοι, περισσότεροι από 35.000 νεκροί Παλαιστίνιοι/ες/α, μεταξύ των οποίων 14.500 νεκρά παιδιά. Για εμάς η σιωπή είναι συνενοχή, γι’ αυτό δεν πρόκειται να συνεχίσουμε τις ζωές μας σύμφωνα με τις επιβαλλόμενες επιταγές της κανονικότητας, του καριερισμού, της ανταγωνιστικότητας. Δεν σταματήσαμε ούτε θα σταματήσουμε να μιλάμε και να φωνάζουμε για την Παλαιστίνη στις σχολές μας, στις καταλήψεις και στους δρόμους. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα κράτος να καταστείλει τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Είμαστε με την Παλαιστίνη για όλους τους λόγους του κόσμου, μέχρι να σταματήσει η γενοκτονία, μέχρι ο παλαιστινιακός λαός να είναι πραγματικά ελεύθερος!

Καλούμε κάθε φοιτητό, φοιτήτρια, φοιτητή, σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα και αλληλέγγυο κόσμο να εναντιωθεί έμπρακτα στο απαρτχάιντ των παλαιστίνιων από το κράτος του Ισραήλ και τη Δύση! Καλούμε ατομικότητες, σχήματα, συνελεύσεις σχολών και φοιτητικούς συλλόγους να λάβουν άμεση δράση ενάντια στο έγκλημα που συντελείται με τη συμμετοχή του ελληνικού πανεπιστημίου και κράτους!

Απαιτούμε:

• Καμία δίωξη των 28 συλληφθέντων της Νομικής

• Άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων. Καμία σκέψη για διοικητική δίωξη και απέλαση των 9 διεθνιστών συντρόφων

• Άμεση απεμπλοκή του στρατού, μυστικών υπηρεσιών, αστυνομίας από τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και την έρευνα

• Καμία διοικητική, διπλωματική, ερευνητική ή άλλη σχέση ελληνικών πανεπιστημίων με τα πανεπιστήμια του Ισραήλ

• Επιστροφή της φρεγάτας “Ύδρα”

• Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΕΕ

• Να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από την λωρίδα της Γάζας

• Να σταματήσει η αντιμεταναστευτική πολιτική ελληνικού κράτους και ΕΕ

Φοιτητές, φοιτήτριες, φοιτητά με την Παλαιστίνη


Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα 28 συλληφθέντα της Κατάληψης Νομικής την Τρίτη 28/5 στις 11:00 στο Καπλάνειο στα Γιάννενα

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ 28 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ

Τις βραδινές ώρες της 13ης Μάη πραγματοποιήθηκε κατάληψη της Νομικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στην απροκάλυπτη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από αλληλέγγυο κόσμο . Παράλληλα στόχος της ήταν η αντίδραση στην συνεργασία που παρατηρείται ανάμεσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο και κράτος, με το Ισραήλ και τα συμφέροντα της πολεμικής βιομηχανίας όπως η προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων της εταιρίας Intracom DEfence (IDE).

Η κατάληψη πλαισιώθηκε από πλήθος αλληλέγγυου  κόσμου, γεγονός που άμεσα επιχειρήθηκε να κατασταλεί, αφού μόλις το επόμενο πρωί, μπάτσοι κάθε είδους και ΜΜΕ κύκλωσαν το κτήριο. Να σημειωθεί ότι αυτό συνέβη κατόπιν καταγγελίας των κοσμητόρων της Νομικής και αλλά και των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Τα οπλισμένα σκουπίδια του κράτους τροχίζοντας την πόρτα εισέβαλαν στην κατάληψη αντικρύζοντας αλληλέγγυους να υπερασπίζονται τα αιτήματα τους μέχρι τέλους. Η επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης ολοκληρώθηκε με τη σύλληψη 28 ατόμων, και με συνήθη μεταχείριση αυτών κατά την κράτηση τους στο τμήμα (στέρηση νερού φαγητού, μη επικοινωνία με δικηγόρους, εκβιασμό για δακτυλικά αποτυπώματα, στέρηση φαρμακευτικής αγωγής). Παρόλα αυτά, για 9 από αυτά τα άτομα επικράτησε μια διαφορετική συνθήκη, καθώς όντας υπήκοοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τους επιβλήθηκε διοικητική απέλαση και μεταφορά στο κλειστό camp της Αμυγδαλέζας. Η διοικητική απέλαση είναι η πιο συνηθισμένη μορφή απέλασης στην Ελλάδα και γίνεται υπό τις διαταγές μπάτσων, χωρίς απαραίτητα να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο άτομο. Αυτό σαν πρακτική είναι παγιωμένη όσον αφορά πρόσφυγες και μετανάστες «τριτοκοσμικών χωρών» αλλά πόσο συχνά το παρατηρούμε για Ευρωπαίους πολίτες;

Στο βωμό της εξυπηρέτησης φιλοσιωνιστικών συμφερόντων, το ελληνικό κράτος εξαπέλυσε σκληρά μέσα καταστολής ακόμα και σε ευρωπαία άτομα, φανερώνοντας την οικουμενικότητα του αφανισμού «επικίνδυνων ιδεών». Φαίνεται ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω το διπλωματικό προσωπείο που πρεσβεύει το «Ευρωπαϊκό όνειρο» αφήνοντας στα αποκαΐδια του, μόνο την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων. Η ελεύθερη διακίνηση ατόμων επιτρέπεται μόνο εάν επρόκειτο να έρθουν στην χώρα άτομα, είτε στα πλαίσια του τουρισμού, είτε της εργασίας. Για ποιο αίσθημα της φιλοξενίας μιλάμε όταν τα άτομα από άλλες χώρες αντιμετωπίζονται ως μηχανές παραγωγής, κέρδους και κατανάλωσης; Όσο για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, παρατηρούμε φίμωση όταν έρχεται σε ρήξη με το Ευρωπαϊκό αφήγημα.  Αποδεικνύεται λοιπόν πόσο καλοστημένη είναι η συνεργασία χωρών της ΕΕ που προστατεύεται από μια αλυσίδα εξουσίας, σφραγισμένη με την εξόντωση κάθε μορφής αντίστασης.

Το κράτος προσπαθεί να εκκαθαρίσει ιδέες και πρακτικές που δρουν μολυσματικά για την ομαλή λειτουργία και την κερδοφορία του κεφαλαίου με διάφορα μέσα. Καταστολή κινητοποιήσεων, συλλήψεις, εκκενώσεις καταλήψεων είναι γνωστές τακτικές στις οποίες πλέον προστίθενται και οι  εκδικητικές διοικητικές απελάσεις διεθνών αλληλέγγυων. Ας μην ξεχνάμε και την κατάργηση ασύλου που άνοιξε τον δρόμο για πλήρη έλεγχο των πανεπιστημίων. Με την καταστολή μάλιστα της συγκεκριμένης κινητοποίησης σε για το Παλαιστινιακό ζήτημα, η κυβέρνηση στέλνει ένα «μήνυμα πυγμής» για να αποτραπεί ένα δυναμικό κύμα καταλήψεων πανεπιστημιακών χώρων, σαν και αυτό των Η.Π.Α.. Μοιάζει να μην θέλει καθόλου να διαρραγεί η αγαστή συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ και όποια συμφέροντα προκύπτουν από αυτή. Επιπλέον τα άμεσα αντανακλαστικά των πανεπιστημιακών αρχών αποτελούν υλοποίηση αυτής της πολιτικής, αποδεικνύοντας το σύμπλεγμα κράτος-μπάτσοι-πανεπιστήμιο-εταιρίες.

Η διεθνιστική μας αλληλεγγύη λοιπόν που τόσο φαίνεται να τους ενοχλεί δεν θα σβήσει με κανένα μέσο καταστολής. Το κίνημα υπεράσπισης των πληττόμενων Παλαιστινίων δεν θα φιμωθεί μέχρι την τελική χειραφέτηση και αυτοθέσμιση τους . Θα αντιστεκόμαστε μέχρι κάθε σύνορο να καταστραφεί και μέχρι την ολική απελευθέρωση.

 Καλούμε σε συγκέντρωση την Τρίτη 28/5 στις 11:00 στο Καπλάνειο.

Αλληλεγγύη διεθνιστική όσο υπάρχει κράτος και καταστολή

Άμεση απελευθέρωση των 9 συντρόφων. Καμία δίωξη των 28 συλληφθέντων

Καμία διοικητική απέλαση να μην ξανασυμβεί

Μπουρλότο και φωτιά σε κάθε φυλακή

Ανοιχτή αναρχική/αντιεξουστική συνέλευση Ιωαννίνων

Μοιραστείτε το άρθρο