Ανοιχτή συζήτηση για την ακρίβεια, Σάββατο 1/6 στις 12:00 στο πάρκο της ΕΡΤ3

Σάββατο 01/06 12:00 πάρκο ΕΡΤ3: Ανοιχτή συζήτηση για την ακρίβεια

ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ, ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

Κάθε πέρσι και καλύτερα όσον αφορά τις τιμές στο σούπερ μάρκετ. Τα καύσιμα έχουν πιάσει ταβάνι και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αυξάνουν εκθετικά. Εμείς από την άλλη δεν πετάμε στα σύννεφα: γινόμαστε σαρδέλες στο αστικό, κλείνουμε φώτα στο σπίτι και τρώμε μακαρόνια. Η ποιότητα των ζωών μας προκύπτει από το μέτρημα μιας ζυγαριάς που όλο γέρνει εναντίον μας. Όσο τα προϊόντα ακριβαίνουν, τόσο φθηναίνουν οι ζωές μας. Τα αφεντικά, τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια είναι κάτι εξωτερικό από την ελληνική οικονομία και ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά απέναντι στο αόρατο χέρι της αγοράς. Όμως, η ακρίβεια δεν είναι ζήτημα ρύθμισης, αλλά αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχίζει να αναπαράγεται το καπιταλιστικό σύστημα. Σε αυτό τον κόσμο, η αξία των εμπορευμάτων έχει μεγαλύτερη σημασία από τις ζωές των ανθρώπων και αυτό σε περιόδους κρίσης γίνεται όλο και πιο εμφανές. Αυτή τη λογική την βιώνουμε καθημερινά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα νοσοκομεία, στα κάτεργα του επισιτισμού-τουρισμού, στους κόμβους των μεγάλων εφοδιαστικών αλυσίδων και σε κάθε λογής χώρο εργασίας.

Γι’αυτό και φτιάξαμε την Κίνηση Ενάντια στην Ακρίβεια (ΚΕΑ). Είμαστε εργαζόμενες, άνεργες, φοιτητές και κάτοικοι της περιοχής, που μπροστά στην αυξανόμενη επίθεση που βιώνουμε καθημερινά στις ζωές μας πήραμε την πρωτοβουλία να οργανωθούμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους αντίστασης. Αναγνωρίζοντας ότι τα super market είναι κοινός τόπος όλων μας και ένα από τα πιο κεντρικά σημεία που βιώνουμε την ακρίβεια στο πετσί μας, αποφασίσαμε να αποτελέσουν και το κύριο έδαφος παρέμβασης και πίεσης. Έτσι δημιουργήσαμε μια ομάδα με κεντρικό εργαλείο παρέμβασης την προσπάθεια αυτομείωσης. Με λίγα λόγια, πηγαίνουμε σε κάποιο super market, μπλοκάρουμε με την παρουσία μας κάποια από τα ταμεία και απαιτούμε από την υπεύθυνο του καταστήματος να δώσει ένα ποσοστό έκπτωσης σε όλα τα προϊόντα, για όλο τον κόσμο, για μία ώρα. Μέχρι στιγμής έχουμε πραγματοποιήσει τρεις τέτοιες παρεμβάσεις, στο Σκλαβενίτη (Β. Όλγας), στον Μασούτη (Παπάφη) και στον Κρητικό (Ολύμπου). Σε όλες η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική, με πολλούς από τους πελάτες να στέκονται στις ουρές μαζί μας, αυξάνοντας την πίεση στον υπεύθυνο και κάνοντας την παρέμβαση πιο αποτελεσματική. Μάλιστα στην τρίτη προσπάθεια που κάναμε (στο super market Κρητικός) καταφέραμε μετά από διαπραγματεύσεις να κερδίσουμε 10% μείωση, για όλο τον κόσμο, για μια ώρα. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς είδαμε ότι η συλλογική πίεση μπορεί να λειτουργήσει, ότι πράγματι είναι δυνατό να αναγκάσεις την επιχείρηση να υποχωρήσει και ότι η δράση μας μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα. Αναγνωρίζουμε, φυσικά, ότι 10% ή 30% σε ένα λογαριασμό super market δε θα μας σώσει, παρόλα αυτά μπορεί να αποτελέσει μία πρώτη κίνηση. Να δείξουμε, δηλαδή, ότι συλλογικά, χωρίς να περιμένουμε σωτήρες, μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο στην ακρίβεια και να βελτιώσουμε τις ζωές μας.

Η ακρίβεια είναι κάτι που μας ακουμπάει όλους, και όλοι γκρινιάζουμε για αυτή. Είναι σημαντικό όμως αυτή η ατομικοποιημένη γκρίνια να βγει από τις κουζίνες των σπιτιών, να συναντηθεί με άλλες και να μετατραπεί σε συλλογική διεκδίκηση. Στα συλλογικά προβλήματα δε χωράνε ατομικές λύσεις. Χρειάζεται να βρεθούμε και να παλέψουμε μαζί στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στους χώρους που υπάρχουμε καθημερινά. Σας καλούμε, λοιπόν, το Σάββατο 01/06 στις 12:00 στο πάρκο της ΕΡΤ3 να συζητήσουμε για τα αδιέξοδα που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, για το πώς θα καταφέρουμε να διεκδικήσουμε μείωση στις τιμές των super market, για το πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δομές αλληλοβοήθειας και κοινότητες αγώνα στις γειτονιές, απέναντι στην κρίση.

Ανοιχτή συζήτηση για την ακρίβεια, Σάββατο 01/06 στις 12:00 στο πάρκο της ΕΡΤ3

Κίνηση Ενάντια στην Ακρίβεια

Μοιραστείτε το άρθρο