Δικαίωση του αγώνα της εργαζόμενης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με απόφασή του δικαιώνει τον πολύμηνο αγώνα της συναδέλφου μας (συντονίστριας κινηματογραφικών αιθουσών) και καταδικάζει τη διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε καταβολή αποζημίωσης για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης της εργαζόμενης λόγω της ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης που υπέστη.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε πως το Φεστιβάλ είχε διαβεβαιώσει και είχε υποσχεθεί ότι θα απασχολήσει την Κ.Μ. για την ετήσια δραστηριότητα (διάστημα Σεπτεμβρίου 2023 – Μαΐου 2024) με διαδοχικές συμβάσεις μηνιαίας και δίμηνης διάρκειας, ως συντονίστρια κινηματογραφικών αιθουσών. Το δικαστήριο αναγνώρισε επίσης πως αυτή η συμφωνία ματαιώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 με πρωτοβουλία του Φεστιβάλ, για το λόγο ότι η Διοίκηση του αντέδρασε στην προβολή από την εργαζόμενη υπαρκτών και εμπεριστατωμένων ζητημάτων υποστελέχωσης της ετήσιας δραστηριότητας, υπέρβασης των χρονικών ορίων εργασίας του προσωπικού κτλ., ζητήματα για τα οποία τελικά το Φεστιβάλ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επιπλέον προσλήψεις. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε πως ουδέποτε η εργαζόμενη παραιτήθηκε από τα καθήκοντα της, σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζε το Φεστιβάλ.

Επίσης, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναγνώρισε πως η εργαζόμενη δέχτηκε ηθική και ψυχολογική παρενόχληση στο χώρο εργασίας της διαμέσου των οργάνων και των υπευθύνων του Φεστιβάλ, συμπεριφορά που περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται στην απομόνωσή της σε ακατάλληλο εργασιακό χώρο και την ολοσχερή αφαίρεση των καθηκόντων της κατά το τελευταίο διάστημα της απασχόλησής της. Για τους λόγους αυτούς το Φεστιβάλ καταδικάστηκε να καταβάλει χρηματική αποζημίωση υπέρ της εργαζόμενης.

Η δικαίωση της συναδέλφου μας Κ.Μ. και η καταδίκη της διοίκησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει και επαναφέρει τα όσα έχουμε καταγγείλει τους προηγούμενους μήνες. Είναι μία μεγάλη νίκη και ανάσα για όλες και όλους, όμως δεν σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Υπενθυμίζουμε στη διοίκηση του Φεστιβάλ την από 1/12/2023 ανακοίνωση του στην οποία αναγράφεται αυτολεξεί πως “όχι μόνο δεν τίθεται θέμα απόλυσης της εν λόγω εργαζόμενης, αλλά ούτε και ζήτημα εργασιακού εκφοβισμού” και πως “τα εργασιακά είναι θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και αυτό αποδεικνύεται από το διαρκές ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση αυτή” και περιμένουμε επιτέλους απαντήσεις, όπως και την άμεση επαναπρόσληψη της συναδέλφου μας στην θέση της!

Απαιτούμε:

– Σεβασμό στα εργασιακά μας δικαιώματα,

– Να δοθούν όλες οι νόμιμες προσαυξήσεις για τα βραδινά ωράρια,

– Πρόσληψη όσων εργαζομένων απαιτούνται.

– Να επιστρέψει η συνάδελφος άμεσα στα καθήκοντα της ως συντονίστρια αιθουσών ετήσιας δραστηριότητας / Φεστιβάλ.

Να παύσει ο εκφοβισμός και η εργασιακή επισφάλεια των εργαζομένων εξαιτίας των δίμηνων συμβάσεων ή των “απευθείας αναθέσεων”.

-Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλες και όλους τους εργαζομένους που καλύπτουν πάγιες   και διαρκείς ανάγκες κατά την ετήσια δραστηριότητα του Οργανισμού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Την στήριξή του στους εργαζόμενους/ες του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκφράζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και δηλώνει πώς στέκεται στο πλευρό τους, καλώντας τους να συνεχίσουν τους αγώνες τους διεκδικώντας σταθερή δουλειά με δικαιώματα, συμβάσεις αορίστου χρόνου, προσαυξήσεις για τα βραδινά ωράρια και προσλήψεις προσωπικού. Να συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους.

Μοιραστείτε το άρθρο