Πλημμύρισαν οι δρόμοι των γαλλικών πόλεων από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στην ακροδεξιά

Έως 640.000 ανεβάζουν τον αριθμό όσων κινητοποιήθηκαν και κατέβηκαν στους δρόμους 150 πόλεων ανά την Γαλλία το Σάββατο, για να διαδηλώσουν ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και να αποτρέψουν την ανάδειξή της στη διακυβέρνηση. Ο φόβος για μία πολύ πιθανή τέτοια εξέλιξη μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 30ης/6 και 7ης/7, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις μέσα στη γαλλική κοινωνία.

Στο Παρίσι μόνο υπολογίζονται οι διαδηλωτές στους 250.000, ενώ μαζικές ήταν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, Μασσαλία, Τουλούζη, Λιόν, Λιλ, Ρεν, Βαν, Γκρενόμπλ, Κλερμόν-Φεράν, Μονπελιέ, Στρασβούργο. Ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα πέντε μεγάλων εργατικών συνομοσπονδιών, φοιτητικών σχημάτων, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α.π., με χαρακτηριστική την παρουσία της νεολαίας και των φοιτητών. Κυρίαρχα τα συνθήματα να φραγεί ο δρόμος στον φασισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Διακήρυξαν την πρόθεσή τους

Από την Κυριακή οι φοιτητές κινητοποιούνται και βγαίνουν στους δρόμους κάθε απόγευμα σε όλη τη Γαλλία», γράφει η Liberation και καταγράφει στους δρόμους οικογένειες με καρότσια, LGBT+ ακτιβιστές, αντιρατσιστές, φεμινίστριες, φοιτητές, συνταξιούχους, συνδικαλιστές κ.α.π. ,

Η ανησυχία για την άνοδο της ξενοφοβίας σε περίπτωση που η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στην Γαλλία έχει πυροδοτήσει δυναμικές που είναι εμφανείς στις κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται σε όλη τη γαλλική επικράτεια, σημειώνει το Mediapart.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Γαλλία την περασμένη Κυριακή που ανέδειξαν την ακροδεξιά πρώτη δύναμη και διεκδικούσα τώρα την άνοδό της στη διακυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Μακρόν, έχει φοβίσει πολλούς, οι οποίοι σπεύδουν να κινητοποιηθούν. Και όπως φαίνεται βλέπουν ως άμεση δράση την ψήφιση των υποψηφίων του νεοσυσταθέντος Λαϊκού Μετώπου που έσπευσαν να συγκροτήσουν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς, αριστεράς και ριζοσπαστικής αριστεράς: το Σοσιαλιστικό κόμμα, η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Οικολόγοι, το Κομμουνιστικό κόμμα, το Νέο Αντικαπιταλιστικό, οργανώσεις και κινήσεις.

Έτσι, η εκλογική αναμέτρηση στην Γαλλία στις 30 Ιουνίου θα είναι μεταξύ τριών μπλοκ: του ακροδεξιού της Λεπέν, του μακρονικού και του Λαϊκού Μετώπου. Με ένα εκλογικό σύστημα πλειοψηφικό μονοεδρικών περιφερειών, που ολοκληρώνεται με τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις ήδη καταγράφουν πρωτιά της ακροδεξιάς με 28-35%, με δεύτερους του Λαϊκού Μετώπου στο 25-28% και τους Μακρονικούς να μένουν τρίτοι στο 16-20%.

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ: Μπον. Παπ.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο