Προς ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας στον προσφυγικό πληθυσμό

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ 25ο ΑΝΤΙΡΑΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γιατροί καταγγέλλουν ότι το δημόσιο πρόγραμμα Philos για «Ολοκληρωμένη και επείγουσα παρέμβαση υγείας στην προσφυγική κρίση»,  θα αντικατασταθεί με νέο πρόγραμμα, το οποίο οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση  και αφήνει εκτός εργασίας 500 συμβασιούχους! Αυτά αναφέρθηκαν στην εκδήλωση για την πρωτοβάθμια ιατρονοσηλευτική και ψυχοκοινωνική περίθαλψη στον προσφυγικό πληθυσμό και τις αλλαγές προς την ιδιωτικοποίησή της, πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη μέρα του 25ου Αντιρατσιστικού  Φεστιβάλ  Θεσσαλονίκης.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ 25ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΤΙΚΟ: “Απόσυρση” του κράτους από τις παροχές φροντίδας -δηλαδή τις υποχρεώσεις του- στον προσφυγικό πληθυσμό:
-Ελένη Μπέλα | Γιατρός στο προσφυγικό
-Θωμάς Ζακαλκάς | τ. πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων ΕΟΔΥ
-Αλέξης Τριανταφυλλίδης | ΔΣ ΣΩΜΕΠΡΟ – Σωματείο Εργαζομένων στο Προσφυγικό Κ Μακεδονίας

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πρόγραμμα Philos υπό τον τίτλο «Ολοκληρωμένη και επείγουσα παρέμβαση υγείας στην προσφυγική κρίση»,  ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους ότι θα αντικατασταθεί με νέο πρόγραμμα  το οποίο δεν περιλαμβάνει καν βασικές ειδικότητες στο πεδίο (διερμηνείς, οδοντιάτρους, συντονιστές πεδίου, διασώστες, ιατρικούς επισκέπτες) και δεν προβλέπει καν την ύπαρξη προσωπικού με εμπειρία σε διαπολιτισμικό περιβάλλον στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δεν θα έχει πια ως αρμοδιότητα την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον προσφυγικό πληθυσμό, την οποία είχε για επτά ολόκληρα χρόνια. Το υπουργείο Μετανάστευσης έχει αναθέσει την υλοποίηση ενός αντίστοιχου προγράμματος (Ιπποκράτης Ι), στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), τον οποίο θα χρηματοδοτεί για να δώσει αυτός με τη σειρά του το εν λόγω πρόγραμμα στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών (που θα συνεργάζεται με τους Γιατρούς του Κόσμου χωρίς να είναι ξεκάθαρη η συμβολή τους) και στη συνέχεια αυτοί οι ιδιώτες θα προσλάβουν εργαζόμενους με τη διαδικασία της συνέντευξης χωρίς προκήρυξη με κριτήρια ΑΣΕΠ (όπως εφαρμόστηκε για την πρόσληψη του προσωπικού στο πρόγραμμα Philos 5 χρόνια πριν).

Με λίγα λόγια, πλήρης ιδιωτικοποίηση των δομών της πρωτοβάθμιας ιατρονοσηλευτικής και ψυχοκοινωνικής περίθαλψης στον προσφυγικό πληθυσμό. Έτσι, οι συμβασιούχοι, από τους περίπου 500 που βρίσκονται στο πρόγραμμα Philos,θα βρεθούν  χωρίς δουλειά μετά τη λήξη των συμβάσεων τους στις 31 Ιουλίου.

Επίσης, οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν για τις αντίξοες συνθήκες εργασίας τους. Μια συνεχής κατάσταση με πολλές μετακινήσεις ανά την επικράτεια, σοκαριστικές καταστάσεις  στις δομές χωρίς ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με απαράδεκτες υγειονομικές  συνθήκες και κλειστές δομές  μακριά από τα μάτια του κόσμου. Οι εργαζόμενοι επιπλέον βιώνουν ψυχολογικές καταστάσεις και αλλοτρίωση της προσωπικότητας τους λόγω των απάνθρωπων συνθηκών.


https://infolibre.gr/2024/06/11/diamartyria-toy-somateioy-ergazomenon-sto-eody-tin-tetarti-12-06-12-00-sto-ypoyrgeio-metanasteysis/

Μοιραστείτε το άρθρο