Κάτω τα χέρια από την ασφαλή μετάγγιση – αιμοδοσία! Το αίμα δεν είναι εμπόρευμα

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ-ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ! ΤΟ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ! 

Οι ά(χ)ριστοι της ΝΔ δεν σταματούν με την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, και μετά την είσοδο των ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, προχωρούν και στην εμπορευματοποίηση του αίματος και την ιδιωτικοποίηση των Κέντρων Αιμοδοσίας. Ήδη από τον Απρίλιο ο υπουργός Θανάτου Άδωνις Γεωργιάδης, είχε τάξει το «νομοσχέδιο αγοραπωλησίας αίματος» στον Σύνδεσμο Φαρμακοβιομηχάνων.

Μέχρι το 1979 λειτουργούσαν ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες αίματος και επιτρεπόταν η αγοραπωλησία του αίματος στην χώρα μας αλλά αυτό οδήγησε σε μαζικές μολύνσεις και θανάτους μεταγγιζόμενων ασθενών. Το νομοσχέδιο επαναφέρει αυτό ακριβώς το σκοταδιστικό και ανεξέλεγκτο πλαίσιο για το αίμα και τα παράγωγά του. Το αίμα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο αγοραπωλησίας, ως αγαθό δωρίζεται μόνο εθελοντικά και μη αμειβόμενα, κι αυτό ορίζεται ακόμα και από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης.

Οι συνέπειες από την αμειβόμενη αιμοδοσία είναι τρομακτικές και κάποιοι ασθενείς τις πληρώνουν μέχρι σήμερα. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αποκάλυψη του σκανδάλου στην Μεγάλη Βρετανία, όπου χορηγήθηκε μολυσμένο αίμα και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους ενώ μόλυνε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους με ηπατίτιδα C και HIV μέσα σε 20 χρόνια. Τα ύποπτα προϊόντα αίματος οφείλονταν στον ελλιπή έλεγχο αλλά και στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ όπου η αιμοδοσία γινόταν και γίνεται επ’ αμοιβή.

Μέχρι σήμερα κάθε κέντρο αιμοδοσίας μεμονωμένα συλλέγει, ελέγχει, διαχειρίζεται και διαθέτει τις μονάδες αίματος σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολλές αιμοδοσίες ανά 1.000 κατοίκους, εμφανίζεται ανεπαρκής κάλυψη αρκετές φορές μέσα στον χρόνο. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ένα κεντρικό και ενιαίο σύστημα ελέγχου, συλλογής, διαχείρισης και διάθεσης των μονάδων αίματος από τα κέντρα αιμοδοσίας.

Στα ήδη υποστελεχωμένα και κατακερματισμένα κέντρα αιμοδοσίας της χώρας είναι ανάγκη να προσληφθούν άμεσα εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές, χρειάζεται η ενοποίηση των διαδικασιών συλλογής, ελέγχου, διαχείρισης και διάθεσης μονάδων αίματος κάτω από έναν κεντρικό φορέα σε επίπεδο πόλης-νομού-χώρας, χρειάζεται να ενισχυθούν οι κινητές μονάδες αιμοληψίας, χρειάζεται μια ευρεία και συνεχής καμπάνια ευαισθητοποίησης για την αιμοδοσία σε σχολεία-σχολές-γειτονιές-ΜΜΕ. Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει την ίδρυση ιδιωτικών κέντρων αιμοδοσίας. Χρησιμοποιεί ως δούρειο ίππο την συλλογή πλάσματος αλλά γρήγορα θα προχωρήσει και στα υπόλοιπα παράγωγα του αίματος. Εν τέλει, θα οδηγήσει σε διάλυση τα δημόσια κέντρα αιμοδοσίας, ώστε να τα υποχρεώσει να αγοράζουν μονάδες αίματος από τα ιδιωτικά κέντρα αιμοδοσίας.

Τα ιδιωτικά κέντρα αιμοδοσίας θα λειτουργούν με την λογική του κέρδους, με αδιαφάνεια και αδιαφορία για τους ασθενείς, και τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά, όπως και στις άλλες ιδιωτικοποιήσεις: π.χ. στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών, στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών του ρεύματος, κ.α. Η ιδιωτικοποίηση του αίματος σημαίνει την προμελετημένη δολοφονία των ασθενών. 

Ως εδώ! Να τους σταματήσουμε με τους αγώνες μας. Με την ενότητα και την αυτοοργάνωση μας πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στην βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης ΝΔ. Με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες να υπερασπιστούμε, εμείς οι ίδιοι, τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, τη ζωή μας.

  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ! Να καταργηθούν όλοι οι σχετικοί νόμοι.
  • Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις. 
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, εκδίωξη εργολάβων.

«ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ  ΤΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» στην ΥΓΕΙΑ

Μοιραστείτε το άρθρο