Έκκληση για διεθνή φεμινιστική αλληλεγγύη από τις γυναίκες Kanak εναντίον της γαλλικής επέμβασης

“Ο πολιτισμός μας βρίσκεται σε κίνδυνο” τονίζουν οι γυναίκες Kanak στην επιστολή που έστειλαν, στις αδελφές τους στην Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, ζητώντας τη αλληλεγγύη του παγκόσμιου φεμινιστικού κινήματος. “Αυτό είναι ένα μήνυμα για βοήθεια που σας στέλνουμε. Είμαστε δυνατές, ναι, όπως καταδεικνύει την ιστορία μας, αλλά είμαστε επίσης θλιμμένες, αποσβολωμένες συγκλονισμένες και χρειαζόμαστε όλη την πίεση του διεθνούς φεμινιστικού κινήματος” τονίζουν.

Όπως αναφέρουν η μικρή νησιωτική τους πατρίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σύγχρονη νεοφιλελεύθερη λεηλασία φυσικών πόρων, καθώς είναι πολύ πλούσια σε νικέλιο, αλλά και τελευταίως έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπλέον,λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης όπως αναφέρουν “το Γαλλικό Αποικιακό Κράτος παραχώρησε τη γη μας στο φάσμα των προηγμένων στρατιωτικών βάσεων του Ειρηνικού που είναι διαθέσιμες στον άξονα Ινδο-Ειρηνικού”,  στους ευρύτερους σχεδιασμούς αντιμετώπισης της Κίνας και της Ρωσίας.

Επιλέγουν να χρησιμοποιούν το αυτόχθονο όνομα, Kanaky, αντί του Νέα Καληδονία που είναι το αποικιακό όνομα και σημειώνουν: “Όταν λέμε “Kanaky”, ευθυγραμμιζόμαστε με τις σκέψεις του Pierre Declercq, του πρώτου μάρτυρα, λευκού,  που δολοφονήθηκε από το γαλλικό αποικιακό κράτος: «Ο όρος Kanak δεν δηλώνει ούτε μια εθνική ομάδα ούτε μια φυλή. Ο στόχος της κοινωνίας του Κανάκ είναι η οικοδόμηση ενός πολυφυλετικού λαού που συνυπάρχει με αλληλεγγύη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μελλοντική κοινωνία θα είναι εντελώς μελανησιακή. θα γίνεται σεβαστό το δικαίωμα στη διαφορά, αλλά θα διασφαλίζεται ότι αυτό δεν οδηγεί στην κυριαρχία μιας εθνότητα έναντι άλλης».

Και κλείνουν την επιστολή τους με μία έκκληση για μία παγκόσμια κινητοποίηση που θα δεικνύει τον αποικιοκρατικό χαρακτήρα και πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης και το δικαίωμα των αυτόχθονων.

Στην έκκλησή τους προς την Παγκόσμια Πορεία Γυναικών αναφέρουν:

Εμείς, οι γυναίκες Kanak, αυτόχθονες και σύμμαχοι του Kanaky, καλούμε τη διεθνή φεμινιστική σας αλληλεγγύη για τη βίαιη και ανησυχητική κατάσταση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή στα εδάφη μας.

Αποτέλεσμα του αποικισμού από την κατάληψη το 1853 που ακολουθήθηκε από διαδοχικές λεγόμενες εκπολιτιστικές επεμβάσεις του στρατού για να «ειρηνεύσουν» οι Kanak (τότε θεωρούνταν άγριοι) και την επιτάχυνση της επανεποικισμού των οικισμών που ενορχηστρώθηκε από το γαλλικό κράτος με μια νεοφιλελεύθερη αναμόρφωση από το 2020 με τον διορισμό του Sébastien Lecornu από τον Emmanuel Macron, υποβαλλόμαστε από τις 13 Μαΐου 2024, σε μια τεράστια επιχείρηση αποικιακής καταστολής με μαζική ανάπτυξη γαλλικών ενόπλων δυνάμεων σε ένα έδαφος που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία στρατιωτικοποίησης.

Σας ενημερώνουμε ιδιαίτερα για:

  • τον γενοκτονικό κίνδυνο που αποτυπώνεται μέσω διαφορετικών δεικτών
  •  την ανάγκη επαναλειτουργίας των αεροδρομίων και των εμπορικών πτήσεων της Nouméa για την ευημερία όλων.

Αυτό το αρχείο μας επιτρέπει να αναπτύξουμε τις κύριες ανησυχίες μας, τα αιτήματά μας και τα αιτήματά μας για κοινές και ταυτόχρονες ενέργειες από κάθε εθνικό συντονισμό της Παγκόσμιας Πορείας των Γυναικών και τις αντίστοιχες συλλογικότητες σας για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση.

 

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής των γυναικών του Kanaky, σχετικά με τον κίνδυνο γενοκτονίας.

Μοιραστείτε το άρθρο