Ενημέρωση – Συζήτηση κατοίκων για την ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, Παρασκευή 28/6 στις 19:30 στον χώρο μπροστά από το μνημείο

Κλαίνε τα πουλιά γι’ αέρα και τα δέντρα για νερό

Βασίλης Τσιτσάνης: Το παράπονο του ξενιτεμένου

Στις 9 Μαΐου ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, με την περίφραξη του εργοταξιακού χώρου γύρω από το «Χάραμα» και τα «παλαιά γραφεία της Σκοπευτικής Εταιρίας. Η ανάπλαση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανάπτυξης & Αλληλεγγύης «Αντώνης Τρίτσης» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι, στις 20 Μαΐου, ο δήμος Καισαριανής προχωρά στην κοπή 3 υγιών κυπαρισσιών με την προαποφασισμένη κοπή τουλάχιστον άλλων 40, υποστηρίζοντας ότι εμποδίζουν την επαναθεμελίωση των δύο κτιρίων που θα ανακατασκευαστούν πλήρως. Τα αλυσοπρίονα σταματούν μετά από την έντονη αντίδραση κατοίκων που συγκεντρώνονται άμεσα και στέκονται κάτω από τα δέντρα εμποδίζοντας τη συνέχεια των εργασιών.

Οι σημαδεμένοι με «Χ» κορμοί αφορούν κυρίως πολύ ψηλά, αιωνόβια και υγιή κυπαρίσσια που, πέρα από τον ιστορικό τους χαρακτήρα, συμβάλλουν σημαντικά στην εξισορρόπηση του οικοσυστήματος και την ευζωία κατοίκων και επισκεπτών, ενώ φιλοξενούν φωλιές πολλών άγριων πουλιών. Έτσι κι αλλιώς οι πασσαλώδεις ρίζες τους είναι στέρεες και δεν δημιουργούν ρήγματα. Είναι βαθιές, σαν τον λαϊκό μας πολιτισμό. Σημειώνουμε πως η πρόβλεψη για δενδροφυτεύσεις αντικατάστασης των κομμένων με νέα 5ετή φυτά, σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστά τα ψηλά, αιωνόβια δέντρα που θα κοπούν. Έτσι, με πρωτοβουλία των συγκεντρωμένων καλείται τις επόμενες ημέρες συνέλευση στο χώρο του Σκοπευτηρίου, που ενημερώνει τη Δασική Υπηρεσία και την Ορνιθολογική εταιρία για τις εργασίες κοπής. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2009/147 (άρθρο 5), λόγω της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου, απαγορεύεται κάθε κοπή δασικού ή άλλου δέντρου.

Στις 28 Μαΐου πραγματοποιείται ανοιχτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καισαριανής όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά η ψηφισμένη -από όλες τις παρατάξεις- μελέτη ανάπλασης, από τον επικεφαλής αρχιτέκτονα του έργου και τη δημοτική αρχή. Υπεύθυνο για την τεχνική μελέτη του έργου είναι το μελετητικό γραφείο «Studio 75», γνωστό για τη συνεργασία του με τον πρώην δήμαρχο της Αθήνας Κ. Μπακογιάννη στο έργο του Μεγάλου Περιπάτου. Στη συνεδρίαση αυτή που γίνεται με την παρουσία μεγάλου κοινού, τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται και η συνέλευση αποφασίζει να ξεκινήσει και νομική διερεύνηση του έργου που θα τρέχει παράλληλα με τις εκδηλώσεις και τις αγωνιστικές – ενημερωτικές κινήσεις της συνέλευσης.

Η διπλή ανάπλαση Πλατείας Καισαριανής και Σκοπευτηρίου, δίπλα στη νέα γραμμή του Μετρό, θέλει να δημιουργήσει μια νέα Καισαριανή, με την Πλατεία «γαστρονομικό προορισμό» και το Σκοπευτήριο «πολιτιστικό πάρκο». Μια Καισαριανή τουριστικό θέρετρο πνιγμένη στα διασκεδαστήρια, την τουριστικοποίηση, τα Airbnb και τα ακόμα πιο ακριβά ενοίκια, παραδομένη στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εμείς είμαστε απέναντι σε όποια ανάπλαση γίνει χωρίς σεβασμό στο χώρο του Σκοπευτηρίου, προβλέπει κοπή δέντρων και καταπατά τον χώρο πρασίνου γεμίζοντάς τον τσιμέντο. Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Υμηττού και ανήκει στα δέντρα του, στην ιστορία του, στους ανθρώπους, τα ζώα και τα πουλιά που κάνουν βόλτες μέσα σ’ αυτό. Στους μικρούς και στους μεγάλους περιπατητές του δάσους που αναγνωρίζουν την αυταξία του. Είναι πηγή πράσινου, ανάσα δροσιάς για βόλτα και παιχνίδι, για μουσική και πικνίκ, για άθληση και χαλάρωση που πρέπει να γίνονται πάντα με σεβασμό στον ίδιο τον χώρο, την γειτονιά, την πανίδα και την χλωρίδα του και αυτό δεν πρέπει ν’ αλλάξει στο όνομα της ανάπλασης.

Όποιες αλλαγές γίνουν στο Άλσος θα πρέπει να σέβονται τον χώρο, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και την ίδια την γειτονιά. Τα σχέδια της ανάπλασης πρέπει να τροποποιηθούν σε αυτή την λογική:

  • Κανένα δέντρο κομμένο, κανένα υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι, λεύκα, ή πεύκο.
  • Τα άρρωστα δέντρα να θεραπευτούν, όπως η μεγάλη μουριά πίσω απ’ το Μουσείου (έχει προσβληθεί από το κίτρινο σκαθάρι και έχει αφεθεί στην τύχη της).
  • Όχι στο θέατρο 800 θέσεων στον χώρο της Σκοπευτικής, δίπλα από τα σπίτια, με δεδομένα τα προβλήματα προσβασιμότητας (παρκάρισμα) και ηχορύπανσης που θα προκαλέσει.
  • Όχι στη δημιουργία αναψυκτήριου με δεκάδες τραπεζοκαθίσματα στο χώρο του «Χαράματος» και των «Γραφείων της Σκοπευτικής». Οι δύο αυτές κατασκευές θα εμπορευματοποιήσουν το Άλσος, θα αλλάξουν την εικόνα και τον χαρακτήρα του και θα παραδώσουν το Σκοπευτήριο σε κάθε λογής συμφέροντα.
  • Όχι στην κατασκευή πιδάκων νερού και τσιμεντένιων παγκακίων. Θα στερήσουν ουσιαστικό χώρο από τον κόσμο και τα παιδιά που παίζουν, θα κοστίσουν πάρα πολλά χρήματα και θα αφεθούν σύντομα στη μοίρα τους.

Προτείνουμε την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών του Σκοπευτηρίου:

    • Αξιοποίηση του αναψυκτηρίου του δημοτικού κινηματογράφου «Αιολία», που θα μπορούσε να λειτουργεί όλο τον χρόνο, αντί νέου στο Χάραμα.
    • Οποιοδήποτε κτήριο μπορεί να ανακατασκευαστεί με σύγχρονο τρόπο, χωρίς καμιά κοπή δέντρου.
    • Περισσότερες βρύσες, δέντρα, θάμνοι, χαμηλή βλάστηση και χώμα.
    • Ανοιχτό και προσβάσιμο πάρκο, χωρίς μονάδες καταστολής, με διευκόλυνση πρόσβασης των ΑμεΑ στις εισόδους.
    • Καθαρούς και οριοθετημένους χώρους υγιεινής.
    • Ελεύθερους χώρους άθλησης και βελτίωση των υπαρχόντων, όπως προβλέπεται.
    • Σταθερά ανοιχτό το Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και το Μνημείο των 200 αγωνιστών, μέσα στη μέρα.
    • Μόνιμο και επαρκές προσωπικό για τις ανάγκες φροντίδας του Άλσους.

Συνέλευση κατοίκων Καισαριανής και πέριξ για την υπεράσπιση του Σκοπευτηρίου 

Μοιραστείτε το άρθρο