Διορισμοί εκπαιδευτικών: Από λάθος λίστες συνειδητά;

Χιλιάδες μονιμοποιήσεις αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εξαγγέλλονται με πολλές σκιές και σοβαρά ερωτήματα τόσο για το ΑΣΕΠ (που ελέγχει και συντάσσει τις σχετικές λίστες) όσο και το υπουργείο Παιδείας (που θα διορίσει). Κι αυτό επειδή ΑΣΕΠ και υπουργείο ξέρουν πως οι λίστες είναι πλασματικές.

Το εξωφρενικό σημερινό σενάριο της κακόγουστης πολιτικής πραγματικότητας με θλιβερές συνέπειες σε βάρος των εκπαιδευτικών ξεκίνησε από παλιά.

Τον Φεβρουάριο 2023 οι αναπληρωτές (που συμπληρώνουν τα κενά της εκπαίδευσης, που κάθε χρόνο προσλαμβάνονται Σεπτέμβριο και απολύονται Ιούνιο) κλήθηκαν να υποβάλλουν στο ΑΣΕΠ αιτήσεις με συνημμένα τα δικαιολογητικά μοριοδότησής τους (πτυχία, γλώσσες, προϋπηρεσία κτλ). Το ΑΣΕΠ τότε καθησύχαζε/προειδοποιούσε τους αιτούντες ότι όλα τα στοιχεία που θα υποβληθούν θα διασταυρωθούν και διορθωθούν σύμφωνα με τους ηλεκτρονικούς φακέλους του ΟΠΣΥΔ (= την υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας όπου υπάρχουν, ελεγμένα για την εγκυρότητά τους, τα προσόντα για τη μοριοδότηση καθενός χωριστά). Εξ αιτίας μιας ασαφούς παραγράφου στη σχετική εγκύκλιο χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δήλωσαν λιγότερη προϋπηρεσία από την πραγματική τους.

Το ΑΣΕΠ προφανώς διασταύρωσε πέρυσι τα στοιχεία. Όπου βρήκε «λάθος» με περισσότερη προϋπηρεσία σωστά τη διόρθωσε. Όπου όμως το λάθος αφορούσε τη λιγότερη δεν τη διόρθωσε σε βάρος του αιτούντα, κόβοντας μόρια σε χιλιάδες δικαιούχους. Αποτέλεσμα να ανατραπεί πλήρως η πραγματική κατάταξη στη λίστα προσλήψεων καθώς σε πολλούς υποψήφιους δεν συμπεριλήφθησαν και άλλα μοριοδοτούμενα προσόντα. Οι λίστες ανακοινώθηκαν λίγο πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου. Υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 7000 σχετικές ενστάσεις. Με πρόσχημα την έλλειψη χρόνου για να εξεταστούν οι ενστάσεις, από αυτές τις λάθος λίστες που βαφτίστηκαν «προσωρινές», γίνονται  οι προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας του Σεπτεμβρίου 2023 – Ιουλίου 2024. Ο υπουργός Παιδείας το κάνει ανενδοίαστα, με λεκάνη Ποντίου Πιλάτου το ΑΣΕΠ, χωρίς ηθικούς φραγμούς, από «προσωρινές λίστες» που σε πολλούς υποψήφιους έχουν «εξαφανιστεί» προσόντα χωρίς να εκδικαστούν οι ενστάσεις τους.

Τις ίδιες λίστες πρόσφατα επιχειρούν να τις κάνουν «μόνιμες», καθώς ανακοινώνουν  (έντεκα μήνες μετά !!) ότι εξετάζονται οι ενστάσεις. Ταυτόχρονα προκλητικά δηλώνεται ότι δεν θα διορθωθεί η προϋπηρεσία, το λάθος που συνέβη από την λάθος ερμηνεία της θολής παραγράφου στην κρατική εγκύκλιο του 2023. Μάλιστα, με επιχείρημα  ότι το ΑΣΕΠ δεν επεμβαίνει στην …πλημμέλεια των αιτήσεων, (δηλαδή ο ελεγκτής αδιαφορεί για τις παραλείψεις! επομένως τι ελέγχει;))  ουσιαστικά καταργείται θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη, παράδειγμα το αντίστοιχο δικαίωμα έφεσης για να διορθωθούν πιθανές «λάθος ποινές» ακόμα και για τα ποινικά αδικήματα.

Βέβαια υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, χωρίς αντίκρυσμα.

Ζητούν να προσδιοριστεί ακριβής αριθμός ανά ειδικότητα στις προσλήψεις, να υπολογιστούν όλα τα μόρια, να διορθωθεί η πραγματική προϋπηρεσία, να «ξεχάσει» το υπουργείο Παιδείας τον γραπτό διαγωνισμό που επιδιώκει το  ΑΣΕΠ για να …συμπληρώσει τη μοριοδότηση. Δεν χρειάζεται διαγωνισμός επειδή οι κατατεθειμένοι τίτλοι σπουδών κάθε εκπαιδευτικού μαρτυρούν το επίπεδο Γνώσης, την παιδαγωγική επάρκεια, την ικανότητά του. Οι βεβαιώσεις των γιατρών την ψυχική του υγεία. Τα προσόντα και το ύψος μοριοδότησης έχουν αποφασιστεί και συμφωνηθεί με ευθύνη εκπαιδευτική και πολιτική. Για να μπορεί ο υποψήφιος να γνωρίζει αντικειμενικά πόσα μόρια συγκεντρώνει. Αντίθετα το να μοριοδοτείται η υποκειμενική αξιολόγηση ενός βαθμολογητή μοιάζει με εισαγωγή μάγειρα για σκόπιμο ανακάτεμα της σούπας. Θυμίζουμε ότι το 2020, στην περίοδο της πανδημίας, με την ίδια κυβέρνηση, αποκλείστηκαν πάλι άλλες χιλιάδες εκπαιδευτικοί για τα παράβολα, που είχαν μεν εμπρόθεσμα πληρώσει στις τράπεζες αλλά το ΑΣΕΠ δεν τα δέχθηκε. Ίσως εδώ βρίσκεται και η απάντηση για τις έξω από κάθε λογική προθέσεις και συνθήκες που επικρατούν τώρα στους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Όπου απροκάλυπτα καταργείται το δικαίωμα της διόρθωσης, στέλνονται στην ανεργία και – για όσους αντέχουν οικονομικά- σε μια χρονοβόρα, χρηματοβόρα και ψυχοφθόρα δικαστική διαδικασία χιλιάδες πολίτες; Θα μας πουν πόσες αγωγές κατατέθηκαν την τελευταία δεκαετία εναντίον του ΑΣΕΠ, πόσες δικαιώθηκαν, πόσοι επαναπροσλήφθηκαν, πόσο κόστισαν στο δημόσιο τα δικαστικά έξοδα και οι ακυρώσεις προσλήψεων, ποιος πλήρωσε τα σπασμένα; Και κυρίως θα απαντηθεί το κυρίαρχο ερώτημα: ποιος/πότε θα τα μαζέψει;

Μοιραστείτε το άρθρο