Το σχέδιο για 25πλασιασμό των ιχθυοκαλλιεργειών στην Σαλαμίνα είναι το τελειωτικό χτύπημα για το φυσικό περιβάλλον του νησιού και τους κατοίκους του, καταγγέλλει ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ και 160 φορείς. Μάλιστα, κοινοποιούν τη συγκέντρωση 6.500 υπογραφών μέχρι σήμερα ενάντια σε αυτά τα κυβερνητικά σχέδια. Ζητάνε να κηρυχθεί η Σαλαμίνα κορεσμένη από ιχθυοκαλλιέργειες, να μη γίνει καμία επέκταση και όταν λήξει η άδεια των υφιστάμενων μονάδων να απομακρυνθούν αφού πρώτα καθαρίσουν τις περιοχές στις οποίες λειτουργούν.
> Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επέκταση των Ιχθυοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα.
> 6.500 υπογραφές κατά της επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα:
> Ο ΠΕΡΙΒΟΣ αναφέρει στις διάφορες δράσεις του ότι:
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ, προβλέπεται η εφαρμογή ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στην περιοχή Διαπορίων νήσων και Σαλαμίνας, που θα οδηγήσει στον 25πλασιασμό της έκτασης των υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργειών! Από τα 186 στρέμματα που καταλαμβάνονται σήμερα από ιχθυοκαλλιέργειες, η έκταση θα εκτοξευτεί στα 4.632 στρέμματα! Τα όρια του ΠΟΑΥ περικλείουν όλο το άνοιγμα του κόλπου της Σαλαμίνας, τα Κανάρια, το Ξένο και φτάνουν μέχρι τη βάση του ΝΑΤΟ στο τέρμα του Αιαντείου.
Η επιβάρυνση δεν αφορά μόνο τη θάλασσα, επηρεάζει και το μοναδικό δάσος της Σαλαμίνας. Η μεγαλύτερη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών θα γίνει στις ακτές του μεγάλου πευκόφυτου δάσους των Κανακίων, έκτασης 30.000 στρεμμάτων. Το γεγονός αυτό θα επιβαρύνει καταλυτικά το δάσος λόγω της εγκατάστασης βιομηχανικής χρήσης στην καρδία του δάσους και λόγω του πολλαπλασιασμού των δρομολογίων βαρέων οχημάτων, τα οποία, θα μεταφέρουν τους 22.079 παραγόμενους τόνους ψαριών ετησίως, αλλά και τις τροφές τους (υπερπολλαπλάσιες σε τόνους) για την εξυπηρέτηση των νέων ιχθυοκαλλιεργειών.
Όπως αναφέρουν αναλυτικά για την κατάσταση τα μέλη του ΠΕΡΙΒΟΣ: Η Σαλαμίνα είναι ήδη εξόχως επιβαρυμένη και περικυκλωμένη από οχλούσες δραστηριότητες:
– Ναυπηγεία (Πέραμα, Ελευσίνα – ακόμη και στον ιστορικό και αρχαιολογικό χώρο της ναυμαχίας της Σαλαμίνας σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως αρχαιολογικές ζώνες Α και Β – ζώνη Α είναι και η Ακρόπολη)
– Λιμάνια (Πειραιάς – Δραπετσώνα)
– Βιολογικός καθαρισμός – Ψυτάλλεια
– Αγκυροβόλιο πλοίων
– Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – Ρεβυθούσα
– Διυλιστήρια
– Ιχθυοκαλλιέργειες
Σα να μην είναι όλα αυτά αρκετά, η Σαλαμίνα επιλέχθηκε (μαζί με τα Διαπόρια νησιά) για τη δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών ΠΟΑΥ, παρά την αντίδραση της Δημοτικής Αρχής, Συλλόγων και κατοίκων που ζητούσαν να κηρυχθεί ως περιοχή κορεσμένη σε ιχθυοκαλλιέργειες.
Στα πλαίσια της ΠΟΑΥ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΣΜΠΕ προβλέπει για τη Σαλαμίνα και τα Διαπόρια 25πλασιασμό των ιχθυοκαλλιεργειών.
186 -> 4.632 στρέμματα
Οι επιπτώσεις για τη Σαλαμίνα από τη δημιουργία ΠΟΑΥ θα είναι πάρα πολλές:
– Το ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής μας θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο.
– Η πρόσβαση των κατοίκων και των παραθεριστών ουσιαστικά θα ακυρωθεί στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.
– Θα παρουσιαστούν, το πιθανότερο, προβλήματα μόλυνσης ακόμη και μέσα στον κόλπο της Σαλαμίνας, όπου ζουν οι περισσότεροι κάτοικοι, καθώς προβλέπονται ιχθυοκαλλιέργειες και στις δύο πλευρές της ήδη στενής εισόδου του.
– Το δάσος των Κανακίων, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δάση της Αττικής, θα κινδυνέψει καθώς η μεγαλύτερη περιοχή στην οποία πρόκειται να αναπτυχθούν ιχθυοκαλλιέργειες έχει πρόσβαση μόνο μέσα από αυτό και μάλιστα μέσα από δασικούς δρόμους. Η κίνηση μεγάλου πλήθους βαρέων οχημάτων από και προς τις μονάδες θα αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης ακούσιας πυρκαγιάς, ικανής όμως να καταστρέψει το πανέμορφο δάσος μας σε μια εποχή που το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Θα θέλαμε να ζητήσουμε τη βοήθειά σας στο δίκαιο, θεωρούμε, αίτημα μας να χαρακτηριστεί η Σαλαμίνα κορεσμένη από μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών έστω και την ύστατη στιγμή και να μην υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται σύντομα μετατρέποντας τη θάλασσα μας σε ένα πελώριο βιομηχανικό πάρκο, αίτημα το οποίο έχει εκφράσει άλλωστε ομόφωνα και η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης από τις 21-2-2020 (ΑΔΑ: 67Χ4Ω1Ε-ΜΤΒ).
> Επιστολή προς τον FAO (Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ), την οποία έχουν υπογράψει περισσότεροι από 160 φορείς από όλες τις ηπείρους: