Μια εργάτρια, μητέρα δύο παιδιών, εννέα και πέντε ετών, είναι το τελευταίο θύμα της ανθρωποθυσίας στο βωμό των κερδών των εταιριών. Η Παρασκευή, 25 ετών, εργαζόταν στη νυχτερινή βάρδια σε εκκοκκιστήριο στην περιοχή της Λάρισας. Στις τρεισήμισι τα ξημερώματα της Δευτέρας 7/10, και ενώ καθάριζε το εσωτερικό μιας ογκώδους πρέσας για την τυποποίηση βαμβακιού, το μηχάνημα τέθηκε σε λειτουργία, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στον τράχηλο, από την τεράστια πίεση που ασκήθηκε στο σώμα της. Οι γιατροί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρθηκε, δυστυχώς διαπίστωσαν το θάνατό της. Ο σύζυγός της είδε τη σύντροφό του να χάνει τη ζωή της μπροστά στα μάτια του, αφού εργαζόταν μαζί της στην ίδια βάρδια. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι η Παρασκευή “δέχτηκε θανατηφόρο χτύπημα σε πρέσα του εργοστασίου την στιγμή που εκτελούσε εργασίες καθαριότητας μέσα στο συγκεκριμένο μηχάνημα από θυρίδα, η οποία δεν είχε μηχανισμό ασφαλείας. Με ευθύνη της εργοδοσίας θα έπρεπε να υπάρχει μηχανισμός διακοπής λειτουργίας σε όλα τα μηχανήματα της εγκατάστασης (Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1230, Σχετικά με τα μηχανήματα, Παράρτημα 2, σελ. 42, Παράρτημα 3 σελ. 44, και σελ. 48). Το γεγονός ότι η πρέσα βάμβακος μπορούσε να λειτουργήσει με ανοιχτή θυρίδα έθετε καθημερινά τη ζωή των εργαζομένων της επιχείρησης σε κίνδυνο, με τραγικά αποτελέσματα για την 25χρονη συναδέλφισσα.”
“Τα εξαντλητικά ωράρια, τα υποστελεχωμένα πόστα, οι κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις, είναι βασικές αιτίες για τα ατυχήματα εν ώρα εργασίας και όχι «η κακιά η ώρα», πίσω από την οποία κρύβονται οι ευθύνες”.
Άνθρωποι που γνωρίζουν τις συνθήκες, σημειώνουν ότι η επεξεργασία του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια γίνεται με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς, με τους αντίστοιχους χρόνους να έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη εκπαίδευσης των εργαζόμενων στα μηχανήματα και στις συνθήκες εργασίας. Στο συγκεκριμένο εκκοκκιστήριο δεν υπάρχει σωματείο εργαζόμενων, που στην πλειοψηφία τους είναι εποχικοί. Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, είναι τραγικές οι ελλείψεις στην επιθεώρηση εργασίας, με τους επιθεωρητές ασφάλειας στην περιοχή να είναι μόλις τέσσερις.