Συγκέντρωση για το δικαίωμα στη στέγαση, Δευτέρα 15/12 στις 15:00 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της στέγασης από τους Φοιτητικούς Συλλόγους ΠΑΜΑΚ και Πολιτικών Επιστημών, Δευτέρα 16/12 στις 15:00.

 

Πόσο κοστίζει η “δημόσια δωρεάν” εκπαίδευση για έναν φοιτητή στην Θεσσαλονίκης;

Σε μια οξυμένη συνθήκη ακριβείας με τα ενοίκια, να έχουν ανέβει στην Θεσσαλονίκη 10.5% από πέρσι, και το σούπερ μάρκετ είναι πανάκριβο, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έρχονται αντιμέτωποι με ολοένα και περισσότερα εμπόδια προκειμένου να μπορέσουν να σπουδάσουν στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Στεγαστικό

Την ίδια στιγμή ο πραγματικός μισθός έχει πέσει κατά 20%, το κόστος ζωής μας ανεβαίνει ραγδαία και το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητριών αναγκάζεται να εργαστεί για να τα βγάλει πέρα. Αναγκάζεται, για να πληρώσει το νοίκι του αφού οι εστίες των πανεπιστημίων εξυπηρετούν ένα ελάχιστο ποσοστό φοιτητών το οποίο μάλιστα ζει κάτω από κάκιστες και επικίνδυνες για τη ζωή τους συνθήκες.

Τον τελευταίο μόνο χρόνο στο ΑΠΘ όπως και στο ΠΑΜΑΚ έχουμε γίνει μάρτυρες πεσμένων ασανσέρ, πλημμυρισμένων δωματίων και διαδρόμων, νερού που δεν πίνεται, αποτελέσματα της συνειδητής υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας.

Είναι απορίας άξιο πως ζητείται από τους/τις φοιτητ(ρι)ές με αναπηρία να φτάσουν στην εστία τους στον 8ο όροφο δίχως ανελκυστήρα! Το μπαλάκι των ευθυνών δεν καταλήγει πουθενά. Από την πρυτανεία, στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το Υπουργείο Παιδείας και τελικά την Ευρωπαική Ένωση είναι όλοι συνένοχοι για την εγκατάλειψη των φοιτητ(ρι)ών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη για φοιτητική μέριμνα.

Αφού οι φοιτη(ρι)ες δεν χωράνε στις εστίες, καλούνται να νοικίασουν ένα σπίτι στην Θεσσαλονίκη, όπου οι τιμές πηγαίνουν στα 10ευρω/τ.μ και στο κέντρο ακόμα μεγαλύτερες!

Γιατί αναδύεται το στεγαστικό ζήτημα/Υπάρχει έλλειψη κατοικιών;

Το ζήτημα της στέγης έχει άμεση σύνδεση με τις επιταγές και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 700.000 μη αξιοποιημένα ακίνητα σε αστικό χώρο κάτω από μνημονιακές δεσμεύσεις και funds, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δήμου Θεσσαλονίκης αφού σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 1 στα 4 σπίτια ήταν «κενά».

Έχουμε δει διαμερίσματα να αδειάζουν μέσα από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και να παραμένουν άδεια γιατί είναι πιο χρήσιμα για το κεφάλαιο σαν αντικείμενα επένδυσης παρά σαν κατοικίες. Εξάλλου το βάρος και η μετατόπιση των ενοικίων πέφτει στις μικρές κατοικίες που στεγάζουν κυρίως την νεολαία.

Airbnb

Ο τουρισμός και η ενοικίαση βραχυχρόνιας μίσθωσης (AirBnB) είναι από τους κύριους παράγοντες που αυξάνουν τις τιμές των ενοικίων. Όλο και περισσότερα σπίτια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε AirBnB ανοίγοντας την πόρτα τους σε τουρίστες, αφήνοντας απέξω τους κατοίκους της πόλης. Έχουμε όλοι νιώσει το άγχος του “πως θα βγει ο μήνας” όσο οι τουρίστες ζούνε την “καλή ζωή” ακριβώς δίπλα μας. Γιατί εξάλλου “χάρη μας κάνουν” οι σπιτονοικοκύρηδες που δεν μας διώχνουν για να κάνουν τα διαμερίσματα μας AirBnB… Και οι ίδιοι τουρίστες, φέρνουν μαζί τους τον λεγόμενο “εξευγενισμό”, μετατρέπουν τα αστικά κέντρα σε “αξιοθέατα” και έτσι ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τις τιμές των ενοικίων και των εμπορευμάτων.

Η στέγαση διαχρονικά στη Ελλάδα είχε καθιερωθεί ως λαϊκό δικαίωμα. Ότι δηλαδή όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται πρόσβαση σε στέγη, και ότι η κοινωνία πρέπει να μεριμνήσει πως αυτή παρέχεται σε όλους χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό δεν προέκυψε από κάποια υπερβατική αρχή περί “ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ούτε σαν “χάρη” στον λαό από την “φιλολαικη” κυβερνηση κάποιων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Η διεκδίκηση της στέγασης προέκυψε μέσα από τους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες του περασμένου αιώνα. Ο ίδιος ο λαός φρόντισε πως κανένας από εμάς δεν θα μείνει χωρίς στέγη, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, παιδεία ή ιατρική φροντίδα. Οι κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών μας δείχνουν το δρόμο και κάνουν ένα πράγμα ξεκάθαρο, παρά τη θωράκιση του κράτους, παρά την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τα σπίτια του λαού.

Μεταφορές

Γιατί όμως οι φοιτητ(ρι)ες επιλέγουν να μείνουν στο κέντρο; Μα γιατί αλλιώς θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τον ΟΑΣΘ (μιας και το Μετρό δεν έφτασε ποτέ). Τον ΟΑΣΘ που είναι διαβόητος για την κατάσταση των οχημάτων του, τα αραιά του δρομολόγια, και πλέον και για τους ελεγκτές που κόβουν πρόστιμα στους/στις φοιτητ(ρι)ες!

Από την άλλη, το “υπερσύγχρονο” Μετρό Θεσσαλονίκης, που χάρη σε αυτό τα ενοίκια των σπιτιών κοντά σε σταθμούς του πολλαπλασιάζονται, άλλοτε σταματάει στην μέση της διαδρομής, άλλοτε οι φοιτητές δεν μπορούν να βγάλουν εισιτήριο, άλλοτε να μην δουλεύουν οι πόρτες και η λίστα δεν έχει τελειωμό…

ΓΙΑ ΤΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:

1. Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης στις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών.

2. Άμεση ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών και αναβάθμιση των υπαρχόντων, χωρίς ΣΔΙΤ/εργολαβίες

3. Μέτρα για την άμεση μείωση των ενοικίων που εκτόξευσε το airbnb και η τουριστικοποίηση πολλών περιοχών. Όχι στην εκδίωξη των κατοίκων για τα Airbnb. Διατίμηση και έλεγχος στις αυξήσεις των ενοικίων

4. Πλήρης αποκλεισμός του AirBnB. Τα σπίτια είναι κατοικίες για τον λαό, όχι ξενοδοχεία για τουρίστες.

5. Αξιοποίηση όλων των άδειων κατοικιών για τις ανάγκες του λαού. Κανένας άνθρωπος να μην μείνει χωρίς σπίτι όταν υπάρχουν σπίτια χωρίς ανθρώπους!

6. Δημόσιες δωρεάν και ασφαλείς μεταφορές για όλους/ες. Κανένας φοιτητής/τρια να μην χρειάζεται να πληρώνει για να πάει στο πανεπιστήμιό του.

Μοιραστείτε το άρθρο