Την Τρίτη 20 Μαΐου 2025 ολοκληρώθηκε η τρίτη κατά σειρά δίκη που αφορούσε της κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα και συγκεκριμένα τη διαδήλωση στον Τύμπανο Αργιθέας στις 6 Ιουνίου 2021, όπου το σώμα της πορείας αποκλείστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας και διεκδίκησε τη διέλευση του στο σημείο των εργασιών. Αυτή τη φορά 17 συναγωνιστές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για βία κατά υπαλλήλων, από τους οποίους τρεις είναι μέλη της συνέλευσης μας που δικάζονταν για δεύτερη και τρίτη φορά.
Όπως αναφέρει ένας εκ των 17 διαδηλωτών που δικάστηκαν για τη δράση τους:
Έξω από τα δικαστήρια, από νωρίς το πρωί, μαζεύτηκε κόσμος στη συγκέντρωση αλληλεγγύης.
Η δίκη τελικά ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι. Ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας που εμφανίστηκε, αστυνομικός στο επάγγελμα, κατά την κατάθεσή του δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κανέναν από τους κατηγορούμενους για τις πράξεις που μας αποδίδονταν. Δεν θυμόταν τι είχε πει στην αρχική του κατάθεση, ούτε καν ποια μέρα έγινε η διαδήλωση ή αν εκτελούνταν εργασίες στο χώρο του εργοταξίου εκείνη την ώρα. Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν ότι η “αναγνώριση” των κατηγορουμένων, όπως ισχυρίστηκε, δεν έγινε επί τόπου κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αλλά εκ των υστέρων μέσω φωτογραφιών και βίντεο, και συμπερασμάτων από αυτά τα μέσα που έβγαλε άλλος αστυνομικός, ο οποίος δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει στο δικαστήριο!
Η δίκη συνεχίστηκε με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και των ίδιων των κατηγορουμένων. Σε αυτές περιγράφηκε με σαφήνεια η σκευωρία που στήθηκε απο τις τοπικές αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με τα κεντρικά της Αθήνας. Σε κανένα σημείο της δίκης δεν τεκμηριώθηκε ο λόγος για τον οποίο η αστυνομία αρχικά απαγόρευσε τη συνέχιση της διαδήλωσης και τελικά τη διέλυσε με χρήση χημικών. Άλλωστε, ούτε κατά τη διάρκεια της πορείας, ούτε στο τέλος της έγινε κάποια σύλληψη. Οι κλήσεις για απολογία στάλθηκαν λίγες ημέρες πριν την επόμενη κινητοποίηση στον Τύμπανο, με στόχο τον εκφοβισμό.
Οι κατηγορίες για βιαιοπραγίες εναντίον αστυνομικών δεν μπόρεσαν να σταθούν σε κανένα σημείο της διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια της δίκης αποδομήθηκαν τραγελαφικές περιγραφές τις δικογραφίας. Κάποιες απο αυτές: ότι οι διαδηλωτές χτύπησαν με καδρόνια αστυνομικούς ενώ από τα βίντεο και τις φωτογραφίες προκύπτει ότι κρατούσαν απλά σημαιάκια, ότι συγκεκριμένα άτομα πέταξαν πέτρες ενώ αποδείχτηκε ότι τη μέρα εκείνη βρίσκονταν σε άλλη πόλη, ότι αναγνωρίστηκαν διαδηλωτές λόγω του ρουχισμού τους ενώ φορούσαν άλλα ρούχα, κ.ά.
Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι συγκεκριμένα άτομα στοχοποιήθηκαν από την αστυνομία για την πολιτική τους δράση και την παρουσία τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στα αιολικά και γενικότερα στη λεηλασία της φύσης.
Οι κατηγορίες ήταν τόσο σαθρές, που το δικαστήριο δεν μπήκε καν στη διαδικασία να τις εξετάσει μία προς μία, αλλά αναγνώρισε ότι η αστυνομία δεν νομιμοποιούνταν να απαγορεύσει τη διαδήλωση και τελικά να τη διαλύσει.
Αυτή ήταν η τρίτη στη σειρά αθωωτική δικαστική απόφαση που αφορά κινητοποιήσεις για τα αιολικά στα Άγραφα.
Ένας κύκλος έκλεισε. Συνεχίζουμε τον αγώνα.
Καμία νέα ανεμογεννήτρια στα Άγραφα! Όχι στη λεηλασία της φύσης από κράτος και επενδυτές!
Άλλη μια δίκη-σκευωρία έπεσε στο κενό, καθώς η παρουσία της αστυνομίας στο βουνό εκείνη τη μέρα κρίθηκε παράνομη. Μετράμε πλέον τρεις μεγάλες νίκες μέσα στη δικαστική αίθουσα, όπου τα σαθρά κατηγορητήρια κατέρρευσαν αποδεικνύοντας πως ο μόνος ρόλος τους ήταν να προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν ένα κίνημα που διογκώνονταν, αφού πέρα από την επιδίωξη πρόκλησης οικονομικής και ηθικής εξουθένωσης των αγωνιστών, φάνηκε περίτρανα πως οι ασύνδετες και έωλες μαρτυρίες των αστυνομικών δεν μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν κάτι περισσότερο. Η λέξη «επιδίωξη» έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί ούτε αυτό το κατάφεραν. Οι πανηγυρικές αθωώσεις όλων των δικών στηρίχθηκαν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στην πολιτική, ηθική και οικονομική στήριξη συλλογικοτήτων, συλλόγων, φορέων και πολιτών από όλη τη χώρα, στην έμπρακτη αλληλεγγύη έξω από τις δικαστικές αίθουσες και στη μεγάλη κοινωνική πίεση που δημιουργήθηκε. Έγινε ξεκάθαρο πως ο αγώνας για την υπεράσπιση της φύσης και της ζωής, για την περιφρούρηση των λαϊκών αναγκών και για την σφυρηλάτηση των ταξικών αντιστάσεων ενάντια στην «πράσινη» ενεργειακή λαίλαπα, δεν μπορεί να κριθεί ούτε νόμιμος, ούτε παράνομος από καμία δικαστική αίθουσα. Είναι ένας αγώνας που δεν αρχίζει, ούτε τελειώνει στις βουνοκορφές των Αγράφων, αλλά αφορά όλες τις πηγές, τα ποτάμια και τις πεδιάδες της χώρας, ένας αγώνας όλων μας.
Στη δεδομένη συνθήκη, όπου οι διεθνείς ανταγωνισμοί οξύνονται και υφαίνουν μια νέα πραγματικότητα βουτηγμένη στο αίμα των λαών, τα κράτη εξοπλίζονται για πολεμική προετοιμασία μειώνοντας τις κοινωνικές δαπάνες, η εγχώρια καταστολή ισχυροποιείται και το κράτος οχυρώνεται νομικά (νέος ποινικός κώδικας, ποινικοποίηση διαδηλώσεων, διώξεις συνδικαλιστών, υπερχρηματοδότηση της αστυνομίας), η ακρίβεια μαστίζει και φτωχοποιεί την κοινωνία, ενώ σωρεία νέων αδειοδοτήσεων για business στα βουνά και τα νερά μας εγκρίνονται συνεχώς, μπορεί η πάλη να φαίνεται μάταιη. Αυτό ακριβώς το αίσθημα που έχει διαβρώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις πρέπει να διαρρήξουμε, να βρούμε τρόπους να μειώσουμε την αναντιστοιχία μεταξύ της συλλογικής δυσαρέσκειας και της οργάνωσης, να επιστρέψουμε στις πολιτικές διαδικασίες και στους δρόμους.
Ο κύκλος αυτών των δικών μπορεί να έκλεισε, αλλά ο αγώνας δεν σταματάει. Αυτές οι νίκες μας δίνουν ένα σημαντικό δικαστικό προηγούμενο και μια μεγάλη ανάσα για τη συνέχεια, όπως μας έδωσαν και αυτές της κινητοποίησης στο Δημαρχείο Καρδίτσας τον Αύγουστο του 2019 και της ακύρωσης του αιολικού στη θέση Νιάλα – Βοϊδολίβαδο, και χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε σε αυτή τη βάση. Δεν μπορούμε ωστόσο να ξεχάσουμε τις 9 πληγές του Τυμπάνου και τα λάθη ενός κινήματος συνολικά που, ίσως λόγω αδυναμίας, έδωσε προτεραιότητα στις προσφυγές, τις ανακοινώσεις και την συνομιλία με πολιτικούς παράγοντες. Προάγουμε πάντα τον πολύμορφο αγώνα και δεν θεωρούμε πως καμιά μορφή πάλης περισσεύει, η πραγματικότητα όμως μας καλεί να την κατανοήσουμε. Η ατζέντα ελληνικού κράτους-ΕΕ για την ενέργεια που θέλει την Ελλάδα «μπαταρία» της ΕΕ και οι νομικές διευκολύνσεις (αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, νόμος «Κλεισθένης») ώστε να γίνει ο τόπος μας βορά των επενδυτών με fast-track διαδικασίες, προσπέραση των τοπικών διοικήσεων και δασαρχείων με περιορισμό σε γνωμοδοτικές αποφάσεις, πρέπει να ταρακουνήσουν, αν δεν έχει ήδη γίνει, τον κόσμο που πλαισιώνει αυτόν τον αγώνα και να επιστρέψουμε στο δρόμο με όρους μπλοκαρίσματος και λαϊκής επιβολής.
Όπως προαναφέρθηκε, ο αγώνας για την υπεράσπιση της φύσης και της ζωής είναι συνολικός και δεν περιορίζεται στον εκάστοτε τόπο, αλλά ο κάθε τόπος καλείται να τον δώσει με τις δικές του ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά. Τα νήματα έχουν συνδεθεί μέσα στα χρόνια και έχουν έρθει κοντά αγωνιστές από όλη τη χώρα. Να είμαστε αλληλέγγυοι, να ισχυροποιήσουμε τους πολιτικούς μας δεσμούς και να αντισταθούμε στη βιομηχανία διώξεων. Το κρεσέντο της καταστολής στο Βόλο και συγκεκριμένα στον αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών έφερε έναν νεκρό, μετά τον ξυλοδαρμό και το βασανισμό του από την αστυνομία. Ο Βασίλειος Μάγγος δολοφονήθηκε γιατί ήταν αγωνιστής και στοχοποιήθηκε από την αστυνομία. Κράτος και Κεφάλαιο θα φτάσουν μέχρι όπου χρειαστεί για την επικράτηση του κέρδους και της «ανάπτυξης» ακόμα και μπροστά στην ανθρώπινη ζωή. Να μην τρέφουμε αυταπάτες.
Το καλοκαίρι που έρχεται είναι πολύ πιθανό να έχουμε εξελίξεις στα βουνά μας. Να βρεθούμε στους δρόμους, στο βουνό, στην πόλη και στα χωριά με ένα σχέδιο ευρύτερης κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τα σχέδια κράτους και επενδυτών, με την πλατιά κοινωνική ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση. Να μην επιτρέψουμε τα βουνά, τους κάμπους και τα ποτάμια μας να καταστρέφονται προς όφελος της «πράσινης ανάπτυξης» για την εξυπηρέτηση λίγων συγκεκριμένων συμφερόντων. Καλούμε κάθε κάτοικο της Καρδίτσας και των Αγραφιώτικων χωριών, καθέναν και καθεμία που αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καταστροφής, που νιώθει την αδικία, που βλέπει τη ζωή του και τη φύση να καταστρέφονται, να συμμετέχει στον αγώνα για την υπεράσπιση των Αγράφων.
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ – ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΟΛΟΙ/-ΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ/ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΓΓΟΥ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια Στην Πράσινη Ανάπτυξη Και Στα Αιολικά Στα Άγραφα
Φώτο: