Η καπιταλιστική ανάπτυξη οδηγεί στην καταστροφή κοινωνίας και φύσης

Με μιά πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πλαισιώθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Χρήστου Βλάχου “ΘΕΣΣΑΛΙΑ – Έρημοι τόποι” στο χώρο Σφενδόνα, για την ερημοποίηση της θεσσαλικής γης, τη διάλυση της αγροτικής παραγωγής, τις καταστροφικές συνέπειες από τις πλημμύρες του Daniel και τις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης που πολιτεύεται με μόνο άξονα τα οικονομικά συμφέροντα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επενδύσεις κέρδος, το ξεπούλημα κάθε τι του δημοσίου, από τα βασικά αγαθά έως τις υπηρεσίες.

Ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Αλέξης Μπένος έδωσε και μία άλλη διάσταση, που προέκυψε από έκθεση που συντάχθηκε με τα συμπεράσματα της έρευνας σε στατιστικό επίπεδο για τις επιπτώσεις στις ίδιες τις ζωές των κατοίκων του θεσσαλικού κάμπου. Διαπίστωσαν ότι, πέραν των ανακοινωθέντων 17 θανάτων τις δύο πρώτες βδομάδες της καταστροφής, καταγράφηκε μία αύξηση των θανάτων σε βάθος τριμήνου σε σύγκιση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της πενταετίας της τάξης των 335! Κάτι που αποκρύβεται, αλλά αποτελεί οδυνηρή πραγματικότητα. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι πλημμύρες δεν αποτελούν φυσική καταστροφή αλλά ανθρωπογενής αιτία. Κι αυτό γιατί η ανάπτυξη του καπιταλισμού περνάει μέσα από την καταστροφή φύσης και ανθρώπων.

Από την πλευρά του ο φωτογράφος Χρήστος Βλάχος ήταν χειμαρρώδης στην περιγραφή του πριν και του μετά τον Ντάνιελ. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τραγικά μπροστά μας και δείχνουν την καταστροφή που έχει συντελεστεί. Σήμερα υπάρχουν μόνο οι μεγαλοτσιφλικάδες και οι μικρομεσαίοι έχουν καταστραφεί. Παρακαλάνε αυτοί οι ίδιοι να έρθουν εταιρείες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Παίρνουν τη γή όπως κάνουν στην Παλαιστίνη, είπε χαρακτηριστικά. Και κάτι τελευταίο: ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες θα κατασκευάσουν ένα φράγμα προστασίας στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ο Θανάσης Τουφεξίδης από τα Τρίκαλα αναφέρθηκε στην απουσία κρατικής μέριμνας για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, ό[ου οι άνθρωποι αφέθηκαν μόνοι τους και σήμερα οδηγούνται στη μετανάστευση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμπερασματικά διατυπώνεται στο ότι σήμερα που το μοντέλο είναι: θέρετρο, μπαταρία, ορμητήριο, η λύση που προβάλλει είναι: αυτοοργάνωση και συλλογικότητα.

Έκθεση φωτογραφίας “Έρημοι τόποι” Δύο χρόνια μετά τον Daniel και η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης – εκδήλωση Σάββατο 24/5 18:00 Σφενδόνα

Μοιραστείτε το άρθρο