Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 στις 19.00, πίσω σκαλάκια της Αγοράς (Τσουδερών) [έγινε αλλαγή του χώρου διεξαγωγής!]
Εκδηλώσεις και έκθεση φωτογραφίας που θα συντροφεύει τις εκδηλώσεις του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.
“Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στις 7μμ., στα πίσω σκαλάκια της Αγοράς (και όχι στην πλατεία πίσω από το Ωδείο όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά), θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Η πένα μου δεν σπάει, τα σύνορα είναι που θα σπάσουν», της Παρβάνα Αμίρι, προσφύγισσας από το Αφγανιστάν και θα πραγματοποιηθεί βιωματική συζήτηση με τον Τάχα Μουχαμάντ, πρόσφυγα από το Πακιστάν.
Η Παρβάνα βρίσκεται στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά της από το 2019. Έζησε στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, ο οποίος κάηκε πέρυσι, για τέσσερις μήνες. Εκεί αποφάσισε να αρχίσει να γράφει αυτά που έβλεπε καθημερινά, τις ακραίες και δύσκολες καταστάσεις που βίωνε η ίδια και οι άλλοι πρόσφυγες μέσα σε αυτόν τον καταυλισμό-κολαστήριο αλλά και για τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των προσφύγων. Όλα αυτά τα «γράμματα στον κόσμο από την Μόρια», έγιναν βιβλίο με τη βοήθεια αλληλέγγυων και του εκδοτικού οίκου Ακυβέρνητες Πολιτείες.
«Είμαι ένα κορίτσι που ζω σε μια σκηνή και σκέφτομαι αυτό τον κόσμο, όσο ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, όσο περιμένω την άδεια να φύγω από αυτό το μέρος. Η πένα μου δε θα σπάσει, μέχρι να τελειώσουμε με την ιστορία της ανισότητας και των διακρίσεων στο ανθρώπινο είδος. Τα λόγια μου θα σπάνε πάντα τα σύνορα που χτίσατε», γράφει η Παρβάνα στο βιβλίο της.
Ο Τάχα Μουχαμαντ έφτασε στα Χανιά με ένα πλοίο μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες τον Ιούνιο του 2017. Οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στο γυμναστήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής. Ο Τάχα ήταν ένας από τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες εκείνης της καραβιάς. Φιλοξενήθηκε στον κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων στα Ανώγεια για ένα χρόνο. Έπειτα έμεινε στο Ηράκλειο όπου φοίτησε στο νυχτερινό λύκειο για τρία χρόνια. Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια έμαθε την ελληνική γλώσσα και φέτος πέτυχε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο. ”
“Έκθεση φωτογραφίας: «Η Κρήτη σαν σταθμός στην πορεία προσφύγων και μεταναστών»
Εδώ και δεκαετίες άνθρωποι από διάφορες χώρες του κόσμου οι οποίοι αναζητούν ασφάλεια ή απλά μία καλύτερη ζωή φτάνουν στην Κρήτη. Για πολλούς το νησί αποτελεί απλά ένα πέρασμα στην πορεία τους προς το άγνωστο, είτε γιατί τα σαπιοκάραβα στα οποία είχαν στοιβαχτεί για να μεταβούν στην κεντρική Ευρώπη ναυάγησαν κοντά στο νησί, είτε γιατί επέλεξαν την Κρήτη για μία σύντομη στάση. Το κίνημα αλληλεγγύης της πόλης, οργανώσεις, αλλά και απλοί πολίτες τις περισσότερες φορές έσπευσαν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν, παρέχοντας τρόφιμα, ρούχα ακόμα και στέγη.
Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες και πρόσφυγες ζουν πλέον σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Επικοινωνήσαμε με 7 εξ αυτών -ανάμεσα τους δύο οικογένειες- και ζητήσαμε να μας στείλουν φωτογραφίες από την ζωή τους στην Κρήτη και τον τωρινό τόπο διαμονής τους. Μαζί με τις φωτογραφίες μας έστειλαν αναμνήσεις από την περίοδο διαμονή τους στο νησί, στις οποίες μεταξύ άλλων αναδεικνύεται η ευγνωμοσύνη τους για τη συμπαράσταση που έλαβαν, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους, είτε αυτό αφορά την χορήγηση νομιμοποιητικών εγγράφων, είτε την πρόσβαση στη αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης στιγμιότυπα και δηλώσεις 7 προσφύγων και μεταναστών που ζουν στα Χανιά και εκφράζουν ανάλογες εμπειρίες. Είναι εκείνοι, οι οποίοι δέθηκαν με τον τόπο και βρήκαν ένα χώρο για να ζήσουν, παρόλο που αρχικά ήταν και για αυτούς ένας σταθμός και παρά τις δυσκολίες που βιώνουν καθημερινά, κυρίως λόγω της μη χορήγησης νομιμοποιητικών εγγράφων.
Η έκθεση φιλοξενεί επίσης φωτογραφίες από την καραβιά που έφτασε στην Γαύδο τον Απρίλιο του 2015, τις οποίες μας παραχώρησε ο φωτογράφος Βασίλης Μαθιουδάκης.
Η έκθεση θα υπάρχει στις εκδηλώσεις του 15ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ που θα γίνουν από τις 10 Οκτωβρίου και έπειτα.”