26Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας φαίνεται πως οδηγούν σε σύγκλιση σε τέσσερα ζητήματα, ενώ χάσμα καταγράφεται σε δύο άλλα. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, όπου οι ρωσικές δυνάμεις ζήτησαν από τους Ουκρανούς να καταθέσουν τα όπλα και έχουν προθεσμία έως τις 5 το πρωί να συμφωνήσουν σε παράδοση της πόλης, χωρίς να διευκρινίζουν τι θα επακολουθήσει…
Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο των ρωσικών δυνάμεων που ελέγχουν την Μαριούπολη για παράδοσή της από τις ουκρανικές δυνάμεις, ήρθε η ουκρανική απάντηση διά στόματος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ που είπε νυχτιάτικα: Δεν συζητάμε για παράδοση και κατάθεση των όπλων. Κι έχουμε πληροφορήσει τη ρωσική πλευρά. Αντί να στέλνουν επιστολές οκτώ σελίδων, ας ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Tο ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι η Ουκρανία έχει προθεσμία έως τις 5 το πρωί της Δευτέρας 21 Μαρτίου να απαντήσει αν θα παραδώσει τη Μαριούπολη. Καταθέστε τα όπλα, δήλωσε ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης της Ρωσίας, καθώς και ότι: Όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα τους έχουν εγγυημένη ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη,. Σύμφωνα με τη Μόσχα οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στην Μαριούπολη στις 9 ώρα Ελλάδας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε ουκρανικά στρατεύματα, εθνικιστές και ξένους μισθοφόρους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να καταθέτουν τα όπλα, επισημαίνοντας ότι: εάν οι αξιωματούχοι του Κιέβου σας εγκαταλείψουν για ακόμη μια φορά και σας διατάξουν να πεθάνετε ως μάρτυρες, καλούμε όσους εκτιμούν τη ζωή τους, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας και να καταθέσετε τα όπλα και να αποχωρήσετε ανά ομάδες.
Την ίδια ώρα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο 5ος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας. Αν ισχύουν αυτά που δήλωσαν χθες τούρκοι αξιωματούχοι, οι δύο πλευρές συγκλίνουν σε μία συμφωνία και κατάπαυση του πυρός, με τέσσερα να είναι τα σημεία στα οποία προσεγγίζουν και δύο που υπάρχει χάσμα. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι: Η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε μια συμφωνία για τα θεμελειώδη ζητήματα και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα. Είμαι αισιόδοξος για κατάπαυση του πυρός αν οι πλευρές δεν κάνουν ένα βήμα πίσω από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς μια συμφωνία. Ενώ ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, προχώρησε εξειδικεύοντας το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε, συζητάνε και υπάρχει προσέγγιση σε τέσσερα ζητήματα: ουδετερότητα Ουκρανίας ή μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποστρατιωτικοποίηση με βάση το αυστριακό μοντέλο, αναγνώριση της ρωσικής γλώσσας, αποναζιστικοποίηση (κάτι που προσβάλει τους Ουκρανούς), ενώ αποκλίνουσες είναι οι θέσεις για την Κριμαία και το Ντονμπάς. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά προειδοποίησε ότι αν αυτές αποτύχουν θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Καθημερινές είναι οι τοποθετήσεις του Πεκίνο, ιδιαίτερα οι απαντήσεις στις προειδοποιήσεις και απειλές που εκστομίζουν διάφοροι αμερικανοί αξιωματούχοι αν η Κίνα βοηθήσει την Ρωσία. Μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τα πράγματα μέσα από το πρίσμα του οφέλους γι αυτές, χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι το Πεκίνο βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και ότι η θέση του είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες των περισσότερων χωρών. Η Κίνα δεν θα δεχτεί ποτέ κανέναν εξωτερικό εξαναγκασμό ή πίεση και αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αβάσιμες και ύποπτες κατηγορίες εναντίον της Κίνας. Πάντα υποστηρίξαμε τη διατήρηση της ειρήνης και την αντίθεση στον πόλεμο. Πάντως, το Πεκίνο δεν στέλνει στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα, όπως δήλωσε πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτή η θέση ισχύει και για το μέλλον και ότι: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για μια αποκλιμάκωση.
Πάντως, καθημερινά δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει να κάνει μόνο με αυτήν, αλλά εντάσσεται στην ευρύτερη γεωπολιτική αντιπαράθεση των καπιταλιστικών – ιμπεριαλιστικών μπλοκ ισχύος στον πλανήτη. Πέραν των όσων γράψαμε τις προηγούμενες μέρες, παραθέτουμε τον χάρτη που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών και δείχνει, όπως γράφει, την «διεθνή κοινότητα» που ακούτε συνέχεια, αποτυπώνοντας στον πλανητικό χάρτη μόνο την Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ωκεανία –δηλαδή τον δυτικοκεντρικό κόσμο.
Εν μέσω του πολέμου και σε τέτοιες συνθήκες καταγράφεται συσπείρωση γύρω από την κεντρική εξουσία, η οποία κινείται συγκεντρωτικά και αυταρχικά προς έλεγχο των πάντων, άλλωστε διοικούν με στρατιωτικό νόμο. Σε αμφότερες τις πλευρές καταγράφονται παραβιάσεις ελευθεριών και δικαιωμάτων, με διώξεις αντίπαλων φωνών. Μετά τις ποινές όσων αντιτίθενται στο κυρίαρχο αφήγημα στη Ρωσία, τώρα οι απαγορεύσεις στην Ουκρανία. Ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης με φερόμενες διασυνδέσεις με τη Ρωσία, επικαλούμενος τον στρατιωτικό νόμο. Δεδομένου του πλήρους κλίμακας πολέμου και των δεσμών ορισμένων πολιτικών δομών με αυτό το κράτος (τη Ρωσία), το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας αποφάσισε να αναστείλει οποιαδήποτε δραστηριότητα ορισμένων πολιτικών κομμάτων, είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Ταυτόχρονα, υπέγραψε διάταγμα που συγκεντρώνει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα, επικαλούμενος τη σημασία της «ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης», πάντα με την επίκληση του στρατιωτικού νόμου, αναφέρει ανακοίνωση της προεδρίας.