40Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μόσχα βλέπει υποχωρήσεις του Κιέβου και αποδοχή της ουδετερότητας με αποπυρηνικοποίηση της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί καταφέρονται κατά της πολιτικής των πρώην και νυν γερμανών κυβερνώντων. Την ίδια ώρα ο Ζελένσκι υπερασπίζεται το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ. Ενώ νέα διαμάχη ξέσπασε με τις καταγγελίες και μεταδόσεις για εκατοντάδες πτώματα στους δρόμους της πόλης Μπούτσα, που προκάλεσε κατακραυγή διεθνώς αλλά και τη ρωσική αντίδραση που αναφέρεται σε προβοκάτσια.
Η ρωσική πλευρά βλέπει υποχωρήσεις της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία αποδέχεται ένα ουδέτερο και αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών Βλαντιμίρ Μεντίνσκι: Η ουκρανική πλευρά υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε ζητήματα που συνδέονται με το καθεστώς ουδετερότητας και την αποπυρηνικοποίηση της Ουκρανίας. Ο ίδιος διευκρίνιζε πάντως ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο ένα πλαίσιο συμφωνίας για να υποβληθεί στους προέδρους των δύο χωρών και αυτοί να συναντηθούν. Σχολιάζοντας όσα δήλωσε το μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας Νταβίντ Αραχαμία ότι οι Ρώσοι αποδέχθηκαν τις ουκρανικές θέσεις εκτός της Κριμαίας, ο Μεντίσνσκι έγραψε στο Telegram ότι η θέση της Ρωσίας σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς παραμένει αμετάβλητη. Ενημέρωσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν σήμερα Δευτέρα συζητώντας το περιεχόμενο του κειμένου της συμφωνίας.
Την ίδια ώρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπερασπιζόταν το εθνικιστικό νεοναζιστικό τάγμα του Αζόφ, πυροδοτώντας το ζήτημα της αποναζιστικοποίησης που θέτει η Ρωσία από την αρχή των διαπραγματεύσεων και είχε στόχο στης στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία. Στην ερώτηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News: Θέλω να ξεκαθαρίσετε κάτι για εμάς. Υπάρχουν αναφορές και εκθέσεις για το Τάγμα Αζόφ που λέγεται ότι είναι ένας ναζιστικός παραστρατιωτικός οργανισμός στη χώρα σας και υπάρχουν εκθέσεις ότι έχουν προβεί σε θηριωδίες. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι αμερικάνοι πολίτες για ουκρανικές μονάδες όπως το τάγμα Αζόφ;, ο Ζελένσκι απάντησε ότι: Το Αζόφ είναι αυτό που είναι, υπερασπίστηκαν την πατρίδα. Όλα αυτά τα τάγματα ενσωματώθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Οι μαχητές του Αζόφ δεν δρουν πλέον αυτόνομα αλλά είναι στις τάξεις του ουκρανικού στρατού. Το 2014 υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις που μερικοί από αυτούς τους εθελοντές μας, όντως παραβίασαν τους νόμους και μπήκαν φυλακή. Ο νόμος είναι πάνω απ’ όλα.
Παράλληλα, οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν επίθεση κατά της Γερμανίας και πρώην και νυν πολιτικών ηγετών της. Ο Ζελένσκι προσκάλεσε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, να πάνε στην Μπούτσα για να δουν πού οδήγησαν τα 14 χρόνια των «παραχωρήσεών» τους στη Ρωσία. Επέκρινε τη «συγκαλυμμένη άρνηση» του ΝΑΤΟ το 2008 να εντάξει στους κόλπους του την Ουκρανία, η οποία οφειλόταν στον παράλογο φόβο ορισμένων πολιτικών αξιωματούχων που νόμιζαν ότι απορρίπτοντας την Ουκρανία θα κατεύναζαν τη Ρωσία. Καλώ την Μέρκελ και τον Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούτσα και να δουν σε τι οδήγησε η πολιτική κατευνασμού της Ρωσίας», είπε.
Όμως και ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο ‘Άντριζ Μέλνικ επιτέθηκε στον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάγιερ καταγγέλλοντάς τον για «αμφιλεγόμενη πολιτική συγγένεια» με την Ρωσία. Πριν από λίγες ημέρες ο ουκρανός πρέσβης είχε δηλώσει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στη συνάντηση μαζί του «σχεδόν έκλαιγε», ενώ ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ «ενδιαφερόταν περισσότερο για τους ισολογισμούς παρά για τα δεινά των Ουκρανών» και ήθελε με συνοπτικές διαδικασίες να συνεργαστεί με την επόμενη, φιλορωσική, κυβέρνηση της χώρας, καθώς, όπως πίστευε, σύμφωνα με τον Μέλνικ, η Ουκρανία «ήταν υπόθεση ωρών» να καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Σε ό,τι αφορά την πολιτική του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, την περιέγραψε ως «μαχαίρι στην πλάτη της Ουκρανίας».
Ο Ζελένσκι κατήγγειλε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις, μεταξύ αυτών ήταν και άμαχοι που πυροβολήθηκαν, προειδοποιώντας όσους ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν». «Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Άμαχοι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν. Ακόμη και τα πτώματα ναρκοθετήθηκαν!», ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι. «Θέλω κάθε μητέρα και κάθε Ρώσος στρατιώτης να δει τα πτώματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Μπούτσα, στο Ιρπίν, στο Χοστόμελ», τις πόλεις της περιφέρειας του Κιέβου που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των Ρώσων.
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία στη χώρα του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντίμτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, γράφοντας ότι: Η σφαγή στην Μπούτσα ήταν σκόπιμη.
Στη Δύση ξέσπασε κύμα καταδικαστικών αντιδράσεων, με βαρείς χαρακτηρισμούς. Τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σοκαρισμένος δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, σε “μαζικές βιαιότητες” που έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις αναφέρθηκε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών και σε άνανδρη δολοφονία ο γάλλος πρόεδρος, ενώ κατά τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων “είναι μια γροθιά στο στομάχι”. Οι Ευρωπαίοι ήδη αναφέρθηκαν σε περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη στην Ουκρανία, όπως είπε και ο Σολτς. Και όλοι τους αναφέρονται σε εγκλήματα πολέμου που πρέπει να διερευνηθούν. Ανεξάρτητη έρευνα που θα οδηγήσει στη λογοδοσία των υπευθύνων προανήγγειλε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι Ουκρανοί εισαγγελείς που ερευνούν τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία έχουν εντοπίσει 410 πτώματα σε πόλεις γύρω από το Κίεβο και τα 140 από αυτά εξετάστηκαν, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.
Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν αμάχους στην Μπούτσα και ζήτησε να συγκληθεί σήμερα Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζεται ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι «άλλη μια προβοκάτσια». Ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης οι κάτοικοι της Μπούτσα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους, οι έξοδοι δεν ήταν αποκλεισμένοι και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ τα νότια περίχωρα συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών, βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις. Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν πλήρως από την Μπούτσα στις 30 Μαρτίου. Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Μπούτσα Ανατόλι Φεντόρουκ επιβεβαίωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν ρώσοι στρατιώτες στην πόλη αλλά δεν ανέφερε καν ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούτσα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη ημέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη».
Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους. «Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούτσα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο καθώς και σε άλλες πόλεις», καταλήγει η ανακοίνωση.