107Η ΜΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κανέναν σιδηρούν παραπέτασμα δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ρωσία, είπε ο ρώσος πρόεδρος σε εγκαίνια έκθεσης για τον τσάρο Πέτρο τον Μέγα στην Αγία Πετρούπολη. Όμως ακόμη και οι Αμερικανοί ομολογούν ότι η Ρωσία κερδίζει περισσότερα από την ενέργεια απ’ ότι πριν τον πόλεμο. Αλλά ο Ζελένσκι ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος του Πούτιν και άλλων κορυφαίων ρώσων αξιωματούχων. Ενώ ο γγ του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής εδώ και μια γενιά, προειδοποιώντας για καταστροφή παγκοσμίων διαστάσεων το 2023.
Με αφορμή τα εγκαίνια έκθεσης στην Αγία Πετρούπολη για τον τσάρο Πέτρο τον Μέγα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναζήτησε ιστορικά εθνικά στηρίγματα στην γεωπολιτική οπτική του. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα: «Μόλις επισκεφθήκαμε μια έκθεση αφιερωμένη στα 350 χρόνια από τη γέννηση του Μεγάλου Πέτρου. Είναι συγκλονιστικό, όμως σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε… Ο Πέτρος ο Μέγας διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια. Θα είχε κανείς την εντύπωση πως όταν ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, πήρε κάτι από αυτούς. Δεν τους πήρε τίποτα, επέστρεψε (στην Ρωσία) ό,τι ήταν δικό της», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες στη Μόσχα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Όταν ίδρυσε μια νέα πρωτεύουσα (σ.σ. την Αγία Πετρούπολη) καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν αναγνώριζε αυτό το έδαφος ως ρωσικό. Όλοι το θεωρούσαν μέρος της Σουηδίας. Όμως εξ αμνημονεύτων χρόνων ζούσαν εκεί Σλάβοι, δίπλα στους Φινοουγγρικούς λαούς. Ξαναπήρε πίσω και ενίσχυσε» τα εδάφη αυτά. «Επαφίεται σε εμάς να ξαναπάρουμε πίσω (ό,τι ανήκει στη Ρωσία) και να ενισχύσουμε» (τη χώρα), συνέχισε, προφανώς αναφερόμενος σε ότι εξελίσσεται στις μέρες μας στην Ουκρανία. Ο Μέγας Πέτρος, ένας απολυταρχικός και ταυτόχρονα εκσυγχρονιστής ηγεμόνας, κυβέρνησε επί 43 χρόνια και έδωσε το όνομά του στην Αγία Πετρούπολη, απ’ όπου κατάγεται ο Πούτιν και στελέχωσε την τοπική ομάδα της KGB. Η ήττα της Σουηδίας στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721) κατέστησε τη Ρωσία την κυριότερη δύναμη στη Βαλτική και σημαντικό παράγοντα που επηρέαζε τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Στο ίδιο φόρουμ ο ρώσος πρόεδρος απάντησε και σε όσα επιθετικά εκπορεύονται από τους Δυτικούς εναντίον της Ρωσίας και τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην ρωσική οικονομία. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθεί κανένα Σιδηρούν Παραπέτασμα στη ρωσική οικονομία, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση, επειδή η Μόσχα δεν θα περιχαρακωθεί στον εαυτό της, όπως έκανε η Σοβιετική Ένωση. Όταν ρωτήθηκε για τη σύναψη συμφωνιών με εταίρους όπως με την η Κίνα, ο Πούτιν είπε ότι: «Δεν θα έχουμε μια κλειστή οικονομία». «Δεν είχαμε κλειστή οικονομία, ή μάλλον, είχαμε, κατά τη σοβιετική περίοδο, όταν αποκοπήκαμε, δημιουργώντας το λεγόμενο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Το δημιουργήσαμε με τα ίδια μας τα χέρια. Δεν θα κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος, η οικονομία μας θα παραμείνει ανοιχτή». «Μια χώρα σαν τη Ρωσία δεν μπορεί να περιοριστεί», είπε ο Πούτιν.
Πάντως και οι ίδιοι οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι η ρωσική οικονομία ούτε έχει πληγεί ούτε απομονωθεί. Ο ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενεργειακή ασφάλεια Άμος Χόκστιν είπε σε υποεπιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας για την Ευρώπη και την περιφερειακή συνεργασία για την ασφάλεια, ότι: Η Ρωσία μπορεί να εξασφαλίζει μεγαλύτερα έσοδα από τα ορυκτά καύσιμά της σήμερα από ό,τι πριν από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία, καθώς η άνοδος των τιμών παγκοσμίως αντισταθμίζει τον αντίκτυπο των προσπαθειών της Δύσης να περιορίσει τις πωλήσεις του. «Δεν μπορώ να το αρνηθώ», απάντησε στην ερώτηση για το αν η Μόσχα κερδίζει περισσότερα χρήματα τώρα από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σύγκριση με πριν από τον πόλεμο.
Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ προειδοποίησε τη Δύση ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με το ενδίδει στη στρατιωτική διάθεση του Κιέβου δεν θα οδηγήσει σε τίποτα καλό». «Η Ουκρανία θα πρέπει να σταματήσει να καταφεύγει στη Δύση για περισσότερες παραδόσεις όπλων». «Έπρεπε να έχουν σταματήσει αυτή τη ρητορική εδώ και πολύ καιρό και να σταματήσουν να ανακατεύουν τα πράγματα στον χώρο των μέσων ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ψηλά τη βαθμολογία τους».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολονιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και δεκάδων κορυφαίων αξιωματούχων του Κρεμλίνου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την ουκρανική προεδρία. Μεταξύ των ρώσων αξιωματούχων στους οποίους το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις, ξεχωρίζουν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Μια κίνηση που περισσότερο κρίνεται ως συμβολική παρά ουσιαστική.
Ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέϊ Ντούντα, γνωστός για την ακροδεξιά πολιτική του στο εσωτερικό και τη σφόδρα αντιρωσική στάση του, καταφερόταν κατά του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ και του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Όπως είπε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild: «Μίλησε κανείς έτσι με τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Είπε κανείς ότι ο Αδόλφος Χίτλερ δεν πρέπει να εξευτελιστεί; Ότι πρέπει να προχωρήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ταπεινωτικό για τον Αδόλφο Χίτλερ; Δεν έχω ακούσει τέτοιες φωνές».
Πέρα από τις συγκρούσεις στο πεδίο των μαχών στην νοτιοανατολική Ουκρανία και συγκεκριμένα στο Σεβεροντονέτσκ όπου οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις της, ένας άλλος πόλεμος διεξάγεται στοχεύοντας το ψυχολογικό επίπεδο. Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GUR, οι ρωσικές δυνάμεις στέλνουν απειλητικά μηνύματα στις προσωπικές συσκευές των ουκρανών στρατιωτικών καλώντας τους να καταθέσουν τα όπλα, να παραδοθούν ή να αυτομολήσουν. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να στέλνουν μηνύματα με διάφορους τρόπους μέσω SMS, Telegram, Viber, Signal, WhatsApp. Στα μηνύματα γίνεται χρήση πληροφοριών τοποθεσίας, υπονοώντας ότι κινδυνεύουν Ουκρανοί στρατιώτες ή μέλη των οικογενειών τους.
Στο επισιτιστικό πόλεμο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωνε χθες ότι: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρναία σε συνδυασμό με άλλες παγκόσμιες κρίσεις έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής εδώ και μια γενιά. Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «νέα πραγματικότητα» τρεις μήνες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, ο οποίος επιδεινώνει όπως τόνισε τον αντίκτυπο άλλων παγκόσμιων κρίσεων: αυτής του κλίματος, της πανδημίας του νέου κορονοϊού και των ανισοτήτων. Περίπου 1,6 δισ. άνθρωποι σε 94 χώρες είναι εκτεθειμένοι σε τουλάχιστον μία από τις διαστάσεις της κρίσης, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της Ομάδας Αντίδρασης στις Παγκόσμιες Κρίσεις (Global Crisis Response Group) του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη σύρραξη στην Ουκρανία. «Για ανθρώπους σε όλους τον κόσμο, ο πόλεμος, μαζί με τις άλλες κρίσεις, απειλεί να προκαλέσει κύμα πείνας άνευ προηγουμένου, εκτοπισμών, κοινωνικού και οικονομικού χάους», προειδοποίησε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη. Καμία χώρα δεν θα μείνει αλώβητη από την κρίση που πυροδοτεί η αύξηση του κόστους ζωής. Πληθυσμοί σε όλη την υφήλιο θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της πείνας, ενώ τα κόστη της ενέργειας αυξάνονται την ώρα που τα εισοδήματα συρρικνώνονται για πολλούς εργαζόμενους. Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρή διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Η σημερινή κρίση διατροφικής ασφάλειας υπάρχει αληθινός κίνδυνος να μετατραπεί «σε καταστροφή παγκοσμίων διαστάσεων το 2023», επισήμανε.