191Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι Βρυξέλες επεξεργάζονται σχέδια… επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου και οι της G7 με επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας γνωστοποιώντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα διακοπή πλήρως η ροή τόσο του αερίου όσο του πετρελαίου σε όσες χώρες προχωρήσουν σε τέτοιο μέτρο. Ενώ οι Ρώσοι διαμηνύουν ότι: Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την Ρωσία είναι αδύνατη.
Ο αγωγός Nord Stream 1, του οποίου η λειτουργία είχε διακοπεί για τρείς μέρες, τελικά δεν θα επαναλειτουργήσει από αύριο Σάββατο, με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να υποστηρίζει ότι εντόπισε διαρροή λαδιού στη μηχανή του κύριου αεριοστροβίλου στο σταθμό συμπίεσης Ποστοβάγια κοντά στην Αγία Πετρούπολη και κατά συνέπεια ότι αγωγός δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να επιδιορθωθεί. Κάτι που εμποδίζεται από τις ρωσικές κυρώσεις, όπως συνεχώς επαναλαμβάνει η ρωσική πλευρά. «Μέχρι την επισκευή η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως», αναφέρει ο ρωσικό όμιλος.
Η διαρροή λαδιού μηχανής δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, υποστηρίζει η εταιρεία Siemens Energy. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι αυτό είναι ένα πρόσχημα και η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο. Τον Ιούλιο, η Gazprom είχε διακόψει την ροή για 10 ημέρες, επίσης λόγω εργασιών συντήρησης. Με την επανεκκίνησή του ο αγωγός λειτουργούσε στο 20% της δυνατότητάς του.
Κι ενώ συμβαίνει αυτό, οι Βρυξέλες συνεχίζουν ακάθεκτες στη σκληρή γραμμή των… περισσότερων κυρώσεων και αντιμέτρων κατά της Ρωσίας –που όμως πλήττουν τους Ευρωπαίους. Θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών, όπως δήλωσε η, εκ των πλέον ανένδοτων, πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα η φον ντερ Λάινεν, προκειμένου η ΕΕ να ακυρώσει, όπως είπε, τις απόπειρες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Αν και οι Ευρωπαίοι τώρα συζητάνε… την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με αυτές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας και σήμερα επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος δήλωσε πως η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη αν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Απαντώντας στην Λάϊνεν έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».
Αλλά και για τα αποφασισθέντα στη υπουργική σύνοδο της G7 για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, η Μόσχα διαμηνύει ότι θα σταματήσει την προμήθεια στις χώρες που θα προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: «Εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δεν θα βρίσκονται μεταξύ των παραληπτών ρωσικού πετρελαίου». Ένα τέτοιο πλαφόν θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, σχολίασε.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, G7, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν “επειγόντως” ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων του, και ενθαρρύνουν έναν “ευρύ συνασπισμό” χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους σήμερα. “Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του”. Πάντως, παρά τις κυρώσεις της Δύσης τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, έχουν εκτιναχθεί, όπως… και οι τιμές όλων των καυσίμων. Η ΕΕ επέβαλε αρχικά μερική απαγόρευση στις αγορές ρωσικού πετρελαίου, κάτι το οποίο θα σταματήσει σύμφωνα με τις Βρυξέλλες το 90% των ρωσικών εξαγωγών στην Ευρώπη.
Το Κρεμλίνο διά του εκπροσώπου του επισήμανε επίσης χαρακτηριστικά ότι: “Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε πυρετό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ευρώπη, όπου τα αντιρωσικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ για πολύ περισσότερα χρήματα, αδικαιολόγητα χρήματα. Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι“.
Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμα στην Ρωσία Βγάτσεσλαβ Βολοντίν προχώρησε περισσότερο και σχολίασε ότι: «Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την Ρωσία είναι αδύνατη. Οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να άρουν τις παράνομες κυρώσεις εναντίον της χώρας μας και να λειτουργήσουν τον αγωγό Nord Stream 2, αλλιώς θα οδηγήσουν σε οικονομικά προβλήματα και θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τις ζωές των πολιτών τους».
Την ίδια ώρα στο ουκρανικό πεδίο συγκρούσεων, αυτές συνεχίζονται στα νότια (Χερσώνα, Ζαπορίζια) και τα ανατολικά (Χάρκοβο, Ντονέτσκ).