Σε άγρια καταστολή έχει προχωρήσει η τουρκική κυβέρνηση κατά κατοίκων και ακτιβιστών περιβαλλοντικών οργανώσεων που έχουν σπεύσει να σταματήσουν την αποψίλωση του δάσους Άκμπελεν στην επαρχία Μούγλων της νοτιοδυτικής Τουρκίας, στο πλαίσιο σχεδίου για την επέκταση εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Η ελληνο-τουρκο-κυπριακή πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο «Μας σκάβουν τον λάκκο», φιλοξενεί το κάλεσμα της οικολογικής οργάνωσης Polen Ecology Collective ενάντια στην καταστροφή του δάσους Akbelen, το οποίο και παραθέτουμε με ένα ιστορικό στη συνέχεια, σε μετάφραση Κ.Φ..
Οι εταιρίες Limak και IC İçtaş Holding με την πλήρη υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης κόβουν αιωνόβια δέντρα και καταστρέφουν ολόκληρο οικοσύστημα 740 εκταρίων στο δάσος Akbelen της επαρχίας Muğla για να επεκτείνουν ένα ανθρακωρυχείο που θα παρέχει λιγνίτη στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς Yeniköy και Kemerköy.
Εδώ και τέσσερα χρόνια οι ντόπιοι από το İkizköy, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Akbelen, και ακτιβιστές της οικολογίας από όλη τη χώρα υπερασπίζονται τα δέντρα ενάντια στις δύο ενεργειακές εταιρείες, ενώ εδώ και δύο χρόνια έχουν δώσει δικαστικό αγώνα και έχουν καταλάβει το δάσος σχηματίζοντας μια τοπική αντίσταση.
Ο αγώνας των κατοίκων του İkizköy για την υπεράσπιση της γης τους, των ελαιώνων και του δάσους Akbelen, είναι ένας αγώνας ενάντια στην καταστροφή της ζωής για τα κέρδη των εταιρειών. Είναι ένας αγώνας ενάντια στην κυριαρχία των εταιρειών πάνω στην τροφή, στο νερό, στο έδαφος, στα δάση, στις κοιλάδες, στα βοσκοτόπια και στον αέρα και ενάντια στη μετατροπή τους σε απανθρακωμένα πτώματα.
Είναι ένας αγώνας ζωής και θανάτου. Η κυριαρχία του κεφαλαίου πάνω στη γη έχει δημιουργήσει οικολογική καταστροφή, συνέπειες της οποίας είναι η κλιματική κρίση, η εξαφάνιση ειδών, η ρύπανση του νερού, η ακραία ζέστη, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι πανδημίες. Ενάντια σε αυτές τις καταστροφές, η αντίσταση υπέρ της ζωή συνεχίζεται σε κάθε σπιθαμή γης.
Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της που βγήκαν νικητές από τις εκλογές θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα ως πηγή νομιμοποίησης για να κάνουν ό,τι θέλουν. Προσπαθούν να υποδουλώσουν την κοινωνία με νομοσχέδια και μεθόδους κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η πηγή της εξέγερσης και της αντίστασης δεν είναι ο νόμος. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των ανθρώπων και της φύσης απέναντι στις επιδιώξεις τους. Αυτό είναι το έδαφος της αντίστασης. Ας την καλλιεργήσουμε και ας την εξαπλώσουμε… Αν αντισταθούμε θα νικήσουμε. Ας μην εγκαταλείψουμε το δάσος Akbelen.
Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη σας για να ενισχύσουμε την έκκλησή μας να σταματήσουμε τη σφαγή των οικοσυστημάτων και να βάλουμε τέλος στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό που συμβαίνει εδώ δεν διαφέρει από ό,τι κάνουν σε κάθε χώρα ο εξορυκτισμός και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Βρισκόμαστε σε κλιματική κρίση, η οποία οφείλεται σε αυτό το σύστημα και εκπέμπουμε συναγερμό! Όλοι μαζί, αν αντισταθούμε, έχουμε τη δύναμη για την αλλαγή του συστήματος.
Με αλληλεγγύη,
Σας ευχαριστούμε,
Polen Ekoloji Manifestosu
Hashtags και ετικέτες:
#AkbeleneDokunma
#StopAkbelenMassacre
#EndFossilFuel
Η @LimakEnerji, η @IcIctas και η κυβέρνηση της Τουρκίας διαπράττουν σφαγή στο δάσος Akbelen με σκοπό την εξόρυξη άνθρακα, ενώ ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω πυρκαγιών και ακραίων καιρικών φαινομένων που οφείλονται στον εξορυκτισμό. Οι εξορυκτικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές σας είναι ο ένοχος της κλιματικής κρίσης!
@ikizkoydireniyo
————–
ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
Ο πρώτος θερμοηλεκτρικός σταθμός στην επαρχία Muğla ιδρύθηκε το 1982 στο Yatağan. Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί Yeniköy και Kemerköy τέθηκαν σε λειτουργία το 1986 και το 1993 αντίστοιχα. Οι μονάδες αυτές δεν υποβλήθηκαν σε καμία διαδικασία Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΕΠΕ). Επειδή δεν υπήρχε κανονισμός ΕΠΕ εκείνα τα χρόνια, οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί μόλυναν τη φύση και τη ζωή χωρίς να συμμορφώνονται με τους νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι το 2020.
Το 1997 τρεις σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διατάχθηκαν να κλείσουν από το δικαστήριο του 1997, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε την απόφαση. Ωστόσο, τα εργοστάσια δεν έκλεισαν. Η απόφαση για το κλείσιμο επικυρώθηκε από το ΕΔΔΑ το 2005. Τα εργοστάσια συνεχίζουν να λειτουργούν και να ρυπαίνουν.
Κατά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης το 2014, οι Yatağan TS, Aydem Holding, οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί Yeniköy, Kemerköy και η επιχείρηση εξόρυξης λιγνίτη δόθηκαν στην εταιρική σύμπραξη της “Συμμορίας των Πέντε”, LİMAK Energy και IC İÇTAŞ Energy. Στους ιδιωτικοποιημένους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς παραχωρήθηκαν 21.000 εκτάρια στο Yatağan και 23.000 εκτάρια στο Milas ως ορυχεία λιγνίτη. Το 47% των εκτάσεων των αδειών λειτουργίας αποτελούνταν από δασικές εκτάσεις.
Τα ανθρακωρυχεία των θερμοηλεκτρικών σταθμών επεκτείνονταν και κατάπιναν δάση, ελαιώνες και χωριά. Εξήντα χωριά/γειτονιές βρίσκονται εντός των περιοχών αδειοδότησης της λειτουργίας των ανθρακωρυχείων για την προμήθεια άνθρακα στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. Μέχρι στιγμής, οκτώ πόλεις και ένα σημαντικό μέρος 15 χωριών έχουν ήδη καταστραφεί από τα ανθρακωρυχεία, ενώ τα υπόλοιπα 37 χωριά/γειτονιές εντός της περιοχής αδειοδότησης απειλούνται επίσης με καταστροφή.
Σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου 3573 για τη βελτίωση των ελαιώνων και τον εμβολιασμό της αγριελιάς, ο οποίος εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1939, απαγορεύεται οποιασδήποτε εγκατάσταση εκπέμπει χημικά απόβλητα, σκόνη ή καπνό σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από ελαιώνες, εκτός από τα εργοστάσια ελαιολάδου. Αλλά ποιος νοιάζεται;
Όταν αναλύθηκαν τα φυτά γεωργικής παραγωγής γύρω από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Yatağan, διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες βαρέων μετάλλων ψευδαργύρου, μολύβδου, καδμίου και χαλκού σε δείγματα καρότου και σησαμιού ήταν πάνω από τις επιτρεπόμενες τιμές για τα λαχανικά.
Στην πόλη Muğla, η οποία υποφέρει από λειψυδρία, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Yatağan καταναλώνει 7,5 φορές τη συνολική αστική κατανάλωση νερού της συνοικίας Yatağan με πληθυσμό 45.000 κατοίκων, ενώ ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Yeniköy καταναλώνει 2,5 φορές την ετήσια αστική κατανάλωση νερού της συνοικίας Milas, με πληθυσμό 132.000 κατοίκων. Ποιος νοιάζεται;
Σύμφωνα με την έκθεση της Συμμαχίας για την Υγεία και το Περιβάλλον του 2022, οι τρεις θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στη Muğla προκάλεσαν περισσότερους από 68.000 πρόωρους θανάτους, περισσότερες από 43.000 πρόωρες γεννήσεις και περισσότερες από 455.000 περιπτώσεις βρογχίτιδας σε παιδιά από όταν τέθηκαν σε λειτουργία έως το 2020.
Ακόμη…
Το 2021, οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί Yeniköy και Kemerköy στη Milas έλαβαν 260 εκατομμύρια λίρες από δημόσια κονδύλια αποκλειστικά στο πλαίσιο του μηχανισμού δυναμικότητας. “Το δάσος είναι η πατρίδα” -και η πατρίδα είναι τα ταμεία των εταιρειών τους…
Το ανθρακωρυχείο του θερμοηλεκτρικού σταθμού, το οποίο θέλει να συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι το 2043, έχει φτάσει στα όρια του δάσους Akbelen. Το Işıkdere, μία από τις τρεις γειτονιές της περιοχής İkizköy, εκκενώθηκε το 2018 για τις ανάγκες του ανθρακωρυχείου. Αυτή τη φορά, οι χωρικοί που μετακόμισαν από το Işıkdere στη γειτονιά Karadam έλαβαν ειδοποίηση να εκκενώσουν την περιοχή τους.
Το δάσος Akbelen στους πρόποδες του χωριού συμπεριλήφθηκε στον σχεδιασμό αναζωογόνησης της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και ορίστηκε ως περιοχή βιομηχανικής φύτευσης για το 2019. Προσφέρθηκε στην εταιρεία σε χρυσό πιάτο. Η εταιρεία πήρε την απαραίτητη άδεια το 2020 για να μετατρέψει το δάσος σε χώρο εξόρυξης.
Οι κάτοικοι του İkizköy αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν τα χωριά τους μετά τις ειδοποιήσεις απαλλοτρίωσης που έλαβαν το 2019. Ενώ η νομική διαδικασία του δάσους Akbelen, το οποίο περιλαμβανόταν στην περιοχή εξόρυξης, συνεχίστηκε, οι κάτοικοι του χωριού εμπόδισαν τα κλιμάκια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δασών να κόψουν το δάσος στις 22-23 Απριλίου 2021. Από τις 17 Ιουλίου 2021, ξεκίνησαν αγρυπνία στις σκηνές που είχαν στήσει στο δάσος Akbelen.