Ποιοι/ες είμαστε
Η Ταξική Πρωτοβουλία Βάσης Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική έχει δημιουργηθεί από εργαζόμενους/ες του κλάδου της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των ερευνητικών κέντρων και των call centers που συμμετέχουμε στο ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης.
Η πραγματικότητα που βιώνουμε από κοινού οι εργαζόμενοι/ες κάνουν επιτακτική τη συλλογική μας οργάνωση και δράση. Σε αντίθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία του ατομικισμού και της δήθεν κάθετης ταξικής κινητικότητας που προσπαθούν τα αφεντικά να μας πείσουν ότι είναι ο δρόμος για την καλυτέρευση της ζωής μας, η πραγματικότητα είναι πως οι μεγάλες νίκες των εργαζομένων και η βελτίωση της θέσης μας έρχονται πάντα μέσα από τον δρόμο της συλλογικοποίησης και του αγώνα. Αντίθετα, τα αφηγήματα που συστηματικά προωθούνται από την αστική τάξη αναπαράγουν τον ανταγωνισμό και τον κανιβαλισμό μεταξύ των ανθρώπων της εργατικής τάξης, επιτυγχάνοντας μόνο την διεύρυνση των κερδών των αφεντικών και την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης.
Θεωρούμε πως η δύναμη του εργατικού κινήματος έρχεται από τα κάτω. Όταν οι ίδιοι/ες οι εργαζόμενοι/ες παίρνουμε στα χέρια μας την οργάνωση των συνδικαλιστικών μας δομών ενάντια στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και πέρα από γραφειοκρατικές λογικές. Όταν αναλαμβάνουμε δράση με βάση τα κοινά μας συμφέροντα μέσα από μαζικές, ζωντανές, συλλογικές και οριζόντιες διαδικασίες. Έτσι μόνο μπορεί να συγκροτηθεί μια συλλογική δύναμη που γίνεται πραγματικά επικίνδυνη για τα αφεντικά και μπορεί να θέσει τα θεμέλια για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.
Λίγα λόγια για τον κλάδο
Ο κλάδος στον οποίο εργαζόμαστε έχει γνωρίσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα, και όχι μόνο. Εν μέσω κρίσης, τόσο το ντόπιο όσο και ένα κομμάτι του διεθνούς κεφαλαίου βρήκαν πρόσφορο έδαφος κερδοφορίας στην εγχώρια αγορά εργασίας, με την εργατική νομοθεσία να διαμορφώνει όλο και πιο ευνοϊκές συνθήκες για τους καπιταλιστές: μισθοί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εξαφανισμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σαθροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, ελαστικά ωράρια, αδήλωτες υπερωρίες και νομιμοποιημένα 10ωρα και 13ωρα συνεχούς εργασίας, επίθεση στον συνδικαλισμό και τους εργατικούς αγώνες και τα μέσα πάλης του, κ.ο.κ.
Ο τομέας της πληροφορικής είναι αυτός που είδε τα ποσοστά κερδοφορίας του να εκτινάσσονται και να παρουσιάζεται ως ένας τομέας υγιής με άριστες συνθήκες εργασίας. Η πραγματικότητα για τους/ις εργαζόμενους/ες όμως είναι τελείως διαφορετική. Η εργασία εκτός ωραρίου είναι καθεστώς σε μεγάλο ποσοστό των εταιρειών, όπως και το απλήρωτο ή κακοπληρωμένο “on call”, που σημαίνει διαθεσιμότητα του εργαζόμενου 24/7 να εκπληρώσει τις εργασιακές του υποχρεώσεις. Οι εταιρείες από την μια παρέχουν ελαφρώς καλύτερους μισθούς (σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ελλάδα), ενώ από την άλλη προωθούν την κουλτούρα της ατομικής καριέρας και ανέλιξης, πράγμα που αποξενώνει τους/ις εργαζόμενους/ες μεταξύ τους αλλά και τους απομακρύνει από τους διεκδικητικούς αγώνες. Αυτοί οι αγώνες όμως, σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν νόημα τη στιγμή που η αναλογία του μισθού σε σύγκριση με τα επίπεδα κερδοφορίας των εταιρειών του κλάδου ανά εργαζόμενο αγγίζει ποσοστά άνω του 400%, τη στιγμή που δημιουργούνται τεχνολογικά κέντρα σε περιοχές με πανεπιστήμια για να τροφοδοτούν τις εταιρείες με ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, με την πρόφαση ελλιπούς εργασιακής εμπειρίας, ενώ ταυτόχρονα η καθολική πραγματικότητα για την εγχώρια εργατική τάξη με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση αντικατοπτρίζεται και στην επιβίωση των ανθρώπων του κλάδου: συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, ενοίκια που αγγίζουν ή ξεπερνούν το 50% του μισθού, κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, κλπ.
Στα call centers παρατηρείται η μεγαλύτερη εξαθλίωση των εργαζομένων. Εταιρίες-παγκόσμιοι κολοσσοί προσφέρουν ατομικές μηνιαίες συμβάσεις της τάξης του κατώτατου μισθού και παράλληλα φόρτο εργασίας ο οποίος είναι απάνθρωπος, μπόνους και αυξήσεις που ξεφτιλίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Εκμεταλλευόμενες τις στρατιές ανέργων αλλά και φτηνών εργατικών χεριών εργαζομένων από χώρες του εξωτερικού με ελάχιστα δικαιώματα, με βίζες εργασίας ειδικού σκοπού, καταφέρνουν και ανακυκλώνουν τους εργαζόμενούς τους με μία τακτικότητα εξαμήνου (ή και λιγότερο) διατηρώντας τους μισθούς σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αναπτύσσοντας το ενοχικό αίσθημα της μη πλήρωσης των εξωφρενικών στόχων.
Στον τομέα της έρευνας (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά ιδρύματα και εταιρίες), έναν τομέα πολλά υποσχόμενο για το κεφάλαιο αφού μέσα από αυτόν ιδιοποιείται συστηματικά την πνευματική εργασία τόσο προς όφελος της ανάπτυξης μεθόδων περαιτέρω άντλησης υπεραξίας/υπερεργασίας όσο και προς όφελος της στρατιωτικής και κατασταλτικής θωράκισης (μέσω της συνεργασίας με μηχανισμούς όπως η αστυνομία ή το ΝΑΤΟ), οι εργαζόμενοι/ες απασχολούνται με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, ενώ αρκετοί/ες από αυτούς δεν αντιμετωπίζονται καν ως εργαζόμενοι αλλά με όρους μαθητείας. Η απασχόληση βάσει έργου μαζί με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας δίνει στην εργοδοσία τη δυνατότητα να επιβάλλει συμβάσεις έργου, δηλαδή με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, το γνωστό σε όλους μας μπλοκάκι. Η λογική της σύμβασης έργου μεταφράζεται σε αναλώσιμους εργαζόμενους που έρχονται αντιμέτωποι με απολύσεις οι οποίες βαφτίζονται “μη ανανέωση σύμβασης”.
Οι στόχοι μας
Η συνάντηση των εργαζομένων του κλάδου, η συζήτηση η κοινή δράση και ο αγώνας για την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων μας.
Η ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση του κλαδικού μας σωματείου.
Η ενίσχυση των προσπαθειών για δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων στις εταιρίες του κλάδου. Τα επιχειρησιακά σωματεία δεν έρχονται σε αντίθεση με το κλαδικό σωματείο αλλά εξειδικεύουν τους αγώνες σε κάθε επιχείρηση αποτελώντας ένα επιπλέον όπλο των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία.
Η ορατότητα των προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο μέσα από τη συλλογή και δημοσιοποίηση καταγγελιών για εργοδοτικές αυθαιρεσίες και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας αλλά και κάθε είδους προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στον εργασιακό μας χώρο.
Η περαιτέρω χαρτογράφηση της εργασιακής κατάστασης στον κλάδο μέσα από την εργατική έρευνα, για να μπορέσουμε να συνθέσουμε τις διάσπαρτες εμπειρίες και να κατανοήσουμε καλύτερα την εργασιακή πραγματικότητα.
Η ενίσχυση των διαδικασιών βάσης μέσα στο οργανωμένο εργατικό κίνημα, στο κλαδικό συνδικάτο και στα επιχειρησιακά σωματεία με συχνότερη και ουσιαστικότερη διεξαγωγή των συνελεύσεων και τη δημιουργία απεργιακών και άλλων επιτροπών που θα αναλαμβάνουν την εκτέλεση των αποφάσεων.
Η ενδυνάμωση και σύνδεση των αγώνων μέσω του συντονισμού μας με εργαζόμενους, σωματεία και εργατικές πρωτοβουλίες από άλλους κλάδους. Οι εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε στον κλάδο μας δεν είναι αποκομμένες από τις συνθήκες που βιώνουν οι υπόλοιποι/ες εργαζόμενοι/ες. Είμαστε όλοι/ες τμήματα της εργατικής τάξης με κοινά συμφέροντα και κοινούς αντιπάλους. Ως εκ τούτου κοινοί πρέπει να είναι κι οι αγώνες μας.
Πως λειτουργούμε:
Η Ταξική Πρωτοβουλία Βάσης Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική λειτουργεί με συνέλευση των μελών της, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με συνδιαμόρφωση.
Η Ταξική Πρωτοβουλία Βάσης Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική δραστηριοποιείται τόσο μέσα στο ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης και τις διαδικασίες του, όσο και αναπτύσσοντας αυτόνομη δράση.
Επιθυμεί να διοργανώνει εκδηλώσεις και συζητήσεις επάνω στα ζητήματα του κλάδου και των αγώνων μέσα σε αυτόν.
Τη στιγμή που η ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης στον κλάδο αυξάνεται, με επιβολή ακόμη και απλήρωτων υπερωριών, με άπιαστους στόχους για την εκταμίευση των “οικειοθελών παροχών”, με μαζικές απολύσεις, με αντεργατικά νομοσχέδια, με στοχοποίηση όσων εργαζομένων αγωνίζονται, ως Ταξική Πρωτοβουλία Βάσης Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική παλεύουμε για την αναβάθμιση των εργατικών διεκδικήσεων που βάζουν τα συμφέροντα των ανθρώπων της τάξης μας μπροστά.
Καλούμε όλους/ες τους εργαζόμενους/ες του κλάδου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να οργανωθούμε στο ΣΕΤΗΠ, να συμμετέχουμε ενεργά σε όλο το εύρος των διαδικασιών του Συνδικάτου για να αγωνιστούμε μέσα από οριζόντιες διαδικασίες βάσης για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για μείωση του χρόνου εργασίας με ταυτόχρονη ουσιαστική αύξηση των μισθών.