Δυναμώνουμε τη συλλογική αλυσίδα αντίστασης που θα υπερασπιστεί τους τόπους μας και τις ζωές μας από την επέλαση της μαύρης ανάπτυξης!

Την Δευτέρα 8 Ιούλη στα  Χανιά θα πραγματοποιηθεί η 1η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στις εξορύξεις, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στις 7:30μμ!

Δυναμώνουμε τη συλλογική αλυσίδα αντίστασης που θα υπερασπιστεί τους τόπους μας και τις ζωές μας από την επέλαση της μαύρης ανάπτυξης!

Η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων συνεπάγεται συνεχή κίνηση πετρελαιοφόρων στην περιοχή, καθώς και μεγάλες χερσαίες εγκαταστάσεις μεταφοράς, επεξεργασίας και αποθήκευσης στη νότια Κρήτη, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας πετρελαιοκηλίδας από σύγκρουση δεξαμενόπλοιων, βιομηχανικών ατυχημάτων σε εργοστάσια, αγωγούς μεταφοράς κλπ.

Δεδομένες επίσης θα πρέπει να θεωρούνται οι σταθερές μικρο-διαρροές σε διάφορα σημεία της διαδικασίας εκμετάλλευσης, από την άντληση μέχρι την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Ακόμα και «όλα να πάνε καλά», χωρίς ολέθρια ατυχήματα δηλαδή που θα καταδικάσουν όχι μόνο την Κρήτη, αλλά όλη την ανατολική Μεσόγειο, θα μιλάμε πλέον για ένα εντελώς διαφορετικό νησί, ένα φυσικό τοπίο άλλο από αυτό που απολαμβάνουν σήμερα κάτοικοι και οι επισκέπτες…

Οι εγκαταστάσεις του Βαρδινογιάννη στους Καλούς Λιμένες είναι μια μικρογραφία των τεράστιων έργων που θα πρέπει να γίνουν στη νότια ακτογραμμή της Κρήτης για να μεταφερθεί, να επεξεργαστεί, να αποθηκευτεί και να μεταφορτωθεί ο «μαύρος χρυσός».

Ας σκεφτούμε επίσης την εικόνα του τόπου μετά από κάποιες δεκαετίες που τα κοιτάσματα θα έχουν εξαντληθεί και τα κουφάρια της πετρελαϊκής βιομηχανίας θα σαπίζουν στον κάποτε υπέροχο νότο του νησιού μας.

Η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δεν θα δώσει «προστιθέμενη αξία» στην οικονομία και την κοινωνία του νησιού, αλλά θα τις αλλάξει ριζικά με την κατάρρευση των δραστηριοτήτων που ασκούνται εδώ και δεκαετίες (με προβληματικό είναι η αλήθεια τρόπο) όπως ο τουρισμός, η αλιεία και ο πρωτογενής τομέας, ενώ θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων γύρω από τις νέες βιομηχανικές ζώνες του νότου.

Οι τοπικές μας κοινωνίες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, όπως ακριβώς οι αντίστοιχες σε όλο τον υπόλοιπο «τρίτο κόσμο» όπου οι πολυεθνικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί ξεγελούσαν τους ιθαγενείς με καθρεφτάκια και χάντρες.

Από πλευράς κυβερνήσεων, πετρελαϊκών εταιριών και ΜΜΕ υπάρχει συστηματική αποσιώπηση των επιπτώσεων των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ υπερτονίζονται τα τεράστια κέρδη για το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με τους πολιτικούς όλων των κυβερνήσεων των
τελευταίων ετών, τα πρωτοκλασάτα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους εκπρόσωπους των πετρελαϊκών εταιρειών, θα προκύψουν μεγάλα κέρδη για τον τόπο από τις εξορύξεις.

Εμείς γνωρίζοντας την ευαισθησία και
τη φιλευσπλαχνία τους, φανταζόμαστε ότι αν επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια τους, το όποιο χαρτζιλίκι μείνει από τα υπερκέρδη των κολοσσών, θα μοιραστεί μεταξύ όσων τους έστρωσαν το έδαφος.

Και εμείς θα αναπολούμε τις φυσικές ομορφιές του νησιού μας από φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ του παρελθόντος…

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας!

Έξω οι πετρελαϊκές από τις θάλασσες μας!
Μοιραστείτε το άρθρο