Στον κλοιό βιομηχανικών εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκονται οι κάτοικοι του Ευβοϊκού, του Σαρωνικού, της Λέσβου, της Αιτωλοακαρνανίας και τουλάχιστον άλλων τεσσάρων περιοχών. Οι εταιρίες με τη συνεργασία του κράτους και των περιφερειών, έχουν βάλει στο στόχαστρο 240 χιλιάδες στρέμματα θαλάσσιας επιφάνειας σε όλο το χώρο της ελληνικής γεωγραφίας, με αδειοδοτήσεις που γίνονται χωρίς μελέτες ή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Η συνολική έκταση που τους παραχωρείται είναι 24 φορές μεγαλύτερη από αυτή όπου τώρα λειτουργούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, δηλαδή 9.800 στρέμματα. Μόνο στον Ευβοϊκό, μια θάλασσα κλειστή, αδειοδοτούνται 33.380 στρέμματα από 1.437 που είναι σήμερα. Στις παραπάνω περιοχές, οι κάτοικοι κινητοποιούνται για να αποτρέψουν αυτά τα σχέδια, να υπερασπιστούν το θαλάσσιο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, από τις επιπτώσεις των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιεργειών και να μπει τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της Εύβοιας.
Την ίδια ώρα, κάτοικοι του Πηλίου και κοινωνικές συλλογικότητες καταγγέλλουν ότι η μόλυνση των νερών του Παγασητικού, από τα χημικά υπολείμματα της βιομηχανικής γεωργίας που κατέληξαν στον κόλπο από την λίμνη Κάρλα, είναι ανυπολόγιστη και θα επηρεάσει αρνητικά το θαλάσσιο περιβάλλον για αρκετά χρόνια.
Τα δύο αυτά θέματα θα απασχολήσουν την εκδήλωση που θα γίνει στο χώρο του infolibre, την Παρασκευή 8/11 στις 19.30. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Μέχρι το τέλος του κόσμου», του Francesco De Augustinis. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Αποστόλη Σέληνα, μέλος του SOS Ευβοϊκός & της Ομάδας Πολιτών για την Διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη και τον Βαγγέλη Γαλανόπουλο, από την Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης – Α.Π.Ο.ΔΡΑΣΗΣ – Σταγιάτες.