Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων – εκδηλώσεις Κυριακή 10/11

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Εκδηλώσεις Κυριακή 10 Νοεμβρίου σε Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης

Ο Νοέμβρης είναι ο μήνας που οι οργανώσεις των θυμάτων τροχαίων επέβαλαν να τιμάται παγκόσμια η Μνήμη τους. Από το 1993 «ανεπίσημα» και από το 2005 «επίσημα» η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη είναι αφιερωμένη στα θύματα των τροχαίων.

Στη χώρα μας πάνω από 15 χρόνια πλέον πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο και άλλες πόλεις. Πρωταρχικά αυτές οι εκδηλώσεις λειτούργησαν ώστε να συσπειρωθούν και να αποκτήσουν φωνή οι οικογένειες θυμάτων.

Βέβαια δεν αρκεί να έχει κάποιος φωνή. Πρέπει να υπάρχει και κάποιος άλλος να τον ακούει. Και τέτοιος δεν υπήρξε.

Στη γκρίζα ατμόσφαιρα των αυξανόμενων θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων θα  συναντηθούμε και φέτος για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε αυτούς που λείπουν κι αυτούς που σημαδεύτηκαν για πάντα από τη μηχανοκίνητη βία. Για να απαιτήσουμε πολιτικές πρόληψης  που θα εκμηδενίσουν τις συγκρούσεις και σεβασμό στα θύματα.

Επειδή η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη φέτος στη χώρα μας συμπίπτει με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου οι εκδηλώσεις μας θα μετακινηθούν χρονικά ώστε να μπορέσει να ακουστεί δυνατή και η δική μας φωνή.

Στην Αθήνα: εκδήλωση Μνήμης την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στην πλατεία Κοτζιά στις 12.00. Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

Στο Ηράκλειο Κρήτης: εκδήλωση την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, μπροστά στην Βασιλική Αγίου Μάρκου στις 11πμ. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης θα ακολουθήσει πορεία στην Παραλιακή. Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου.

(Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες βδομάδες στην Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και τη Ρόδο)

Καλούμε όλες τις οικογένειες θυμάτων και κάθε πολίτη που αρνείται αυτή την κατάσταση να έρθουν μαζί μας για να ενώσουμε τις φωνές μας:

Κανένας θάνατος και σοβαρός τραυματισμός στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!

ΘΥΜΗΣΟΥ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ – ΔΡΑΣΕ

Πανελλαδικός Σύλλογος SOSΤροχαία Εγκλήματα

Μερικά Βασικά Δεδομένα:

-Περίπου 1.200.000 άνθρωποι σκοτώνονται ετησίως σε τροχαία συμβάντα.

-Οι τραυματισμοί από τροχαία είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νέους ενήλικες ηλικίας 5 έως 29 ετών παγκοσμίως.

-Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους στο δίκτυο της κυκλοφορίας αφορούν ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των πεζών, των ποδηλατών και τωνμοτοσικλετιστών.

-Η Ελλάδα κατέχει σταθερά μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους και τραυματισμούς από τροχαία.

637 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους το 2023 και άλλοι 441 το πρώτο οκτάμηνο του 2024 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).

-Περισσότεροι από 120 άνθρωποι χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν από οδηγούς στους ελληνικούς δρόμους το πρώτο δεκάμηνο του 2024 με αποτέλεσμα 12απ αυτούς να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί να μείνουν ανάπηροι, ενώ πολλά από τα θύματα είναι παιδιά.Στη χώρα μας η εγκατάλειψη τραυματία στην άσφαλτο παραμένει πάντα πλημμέλημα.

-Με δικαστικές αποφάσεις, των δύο τελευταίων χρόνων στο Αγρίνιο και στα Χανιά, σε δράστες τροχαίων εγκλημάτων επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές 11 έως 12.5 χιλιάδων ευρώ για την αφαίρεση ζωής, ενώ δεν τους αφαιρέθηκε καν το δίπλωμα. Μιλάμε για τις Ζωές της Στεφανίας, του Άκη, της Στέλλας του Γιάννη.

———————————————————————————–

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων

World Day of Remembrance for Road Traffic Victims

H Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Τροχαίων Συγκρούσεων είναι μια παγκόσμια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Αποτελεί μια δημόσια αναγνώριση των καταστροφικών επιπτώσεων που έχουν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από τροχαία στα θύματα, τις οικογένειές και τις κοινότητές τους. Αυτή η ημέρα δεν είναι απλώς μια στιγμή περισυλλογής για όσους έχουν υποφέρει, αλλά μια συλλογική αναγνώριση που τιμά τη θλίψη τους και επιβεβαιώνει ότι την απώλειά τους την μοιράζεται όλη η κοινωνία.

Προέλευση και εξέλιξη: Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης ξεκίνησε το 1993 από την αγγλική οργάνωση RoadPeace, ως απάντηση στην έλλειψη δημόσιας αναγνώρισης των θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων, στα οποία, δεν είχε αφιερωθεί  Ημέρα Μνήμης. Η ημέρα συγκέντρωσε γρήγορα διεθνή υποστήριξη και το 2005, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώρισε επίσημα την Ημέρα Μνήμης προτρέποντας όλα τα κράτη μέλη και τη διεθνή κοινότητα να τηρήσουν αυτή την ημέρα και να επιστήσουν την προσοχή στις εκτεταμένες συνέπειες των τροχαίων. Υπενθυμίζοντας τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στους πολίτες την κοινή ευθύνη για την πρόληψη των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις. Μετά από παρέμβαση του συλλόγου μας, η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα την Ημέρα Μνήμης το 2011.

Γιατί θυμόμαστε: Οι θάνατοι από τροχαίες συγκρούσεις δεν είναι «φυσιολογικοί» θάνατοι-είναι βίαιοι, ξαφνικοί και πρόωροι, δημιουργώντας ένα βαθύ τραύμα που επηρεάζει τις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινότητες. Παγκοσμίως, σχεδόν 4.000 άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά σε τροχαία και εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι τραυματίζονται. Ο συναισθηματικός και ψυχολογικός αντίκτυπος στους επιζώντες και τους πενθούντες δεν τελειώνει ποτέ.

Εορτασμός και αλληλεγγύη: Η Ημέρα Μνήμης είναι μια ημέρα αλληλεγγύης, φέρνοντας μαζί οικογένειες που  πενθούν, επιζήσαντες συγκρούσεων, ανθρώπους που αγωνίζονται για την μείωση της επικινδυνότητας του οδικού κινδύνου και το ευρύ κοινό στη Μνήμη.

Η Ημέρα Μνήμης επικεντρώνεται στα εξής:

Θυμόμαστε όλους τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σοβαρά στους δρόμους

Επισημαίνουμε την συχνά ανεπαρκή νομική απάντηση για τους υπαίτιους των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις.

Αγωνιζόμαστε για μεγαλύτερη υποστήριξη των θυμάτων των τροχαίων και των οικογενειώντους.

Προωθούμε τεκμηριωμένες δράσεις για την πρόληψη και τελικά τον εκμηδενισμό των θανάτων και τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις.

Αναγνωρίζουμε το κρίσιμο έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των τροχαίων.

Μια παγκόσμια έκκληση για αλλαγή: την Ημέρα Μνήμης εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες σε όλες τις ηπείρους. Επισημαίνοντας τις βαθιές συνέπειες των τροχαίων συγκρούσεων, στοχεύουν στην προώθηση μιας παγκόσμιας αλλαγής στη στάση απέναντι στους τροχαίους τραυματισμούς. Οι κυβερνήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και το κοινό καλούνται να αναλάβουν ουσιαστική δράση για την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων, τη μείωση των τραυματισμών και τη διάσωση ζωών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Τροχαίων Συγκρούσεων δεν είναι μόνο μια ημέρα μνήμης για όσους έχασαν τη ζωή τους τραγικά, αλλά και μια ισχυρή υπενθύμιση της ανάγκης για συντονισμένη παγκόσμια δράση για να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι. Είναι μια ημέρα δημόσιου προβληματισμού, αναγνώρισης και δέσμευσης για τη μείωση των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία συγκρούσεις.

Κανένας θάνατος και σοβαρός τραυματισμός στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!

Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

Μοιραστείτε το άρθρο