Την Δευτέρα 17/2 λήγει η διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο για το μεγάλο αιολικό που η ΤΕΡΝΑ σκοπεύει να κατασκευάσει στο Μενοίκιο Όρος των Σερρών. Το αιολικό θα αποτελείται από 62 ανεμογεννήτριες Enercon των 206,85 μέτρων. Η συνολική ισχύς του θα ανέρχεται στα 260,4 MW! Εκτός του συγκεκριμένου έργου, στο Μενοίκιο σχεδιάζονται τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και μπαταρίες.
Το Μενοίκιο αποτελεί ένα μεγάλο απάτητο βουνό, χωρίς δρόμους και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις, με μοναδική βιοποικιλότητα. Τα έργα ΑΠΕ που σχεδιάζονται σε αυτό θα μετατρέψουν αυτόν τον φυσικό παράδεισο σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη. Διαβάστε περισσότερα εδώ:
Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών έχει τοποθετηθεί ενάντια στην υλοποίηση του έργου:
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών για τα έργα ΑΠΕ στο Μενοίκιο
……………….
“Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, συνεδριάζοντας την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025, αφού εξέτασε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 260,4 MW στις θέσεις «ΣΠΑΝΑΚΟΚΟΡΥΦΗ-ΜΑΝΤΗΛΙ» και «ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΝΗ-ΚΟΥΛΑ-ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΕΤΡΑ», στις Δημοτικές Ενότητες Σερρών, Εμμανουήλ Παππά και Προσοτσάνης, αποφασίζει ομόφωνα τα εξής:
-Γνωμοδοτεί αρνητικά για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, λόγω των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων που ενδέχεται να προκαλέσει στο φυσικό περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και την οικονομία των εν λόγω περιοχών.
-Διατυπώνει έντονη ανησυχία για την αναστάτωση της φυσικής ισορροπίας και των οικοσυστημάτων στις εν λόγω περιοχές, καθώς και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη γεωργοκτηνοτροφία.
-Nα μην δοθεί καμία άδεια για εγκατάσταση ΑΠΕ και των συνοδών έργων τους στα διοικητικά όρια του Δήμου.
-Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών φωτοβολταικών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης
-Εκφράζει τις ανησυχίες για τη διάβρωση του τοπίου και τις πιθανές αλλοιώσεις του φυσικού κάλους του Μενικίου, που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φυσικής ταυτότητας της περιοχής.
-Τονίζει τον κίνδυνο διατάραξης της υδρολογικής ισορροπίας και κίνδυνο ρύπανσης υπόγειων υδροφορέων από πιθανό ατύχημα (διαρροή μηχανελαίων στο υπέδαφος του ορεινού όγκου). Εάν, σε περίπτωση ατυχήματος, λίγα μόνο λίτρα ορυκτελαίων διαχυθούν στα υπόγεια ύδατα, είναι αρκετά να ρυπάνουν/μολύνουν χιλιάδες κυβικών μέτρων καθαρού νερού. Το νέο διυλιστήριο της ΔΕΥΑ Σερρών στον Αη-Γιάννη, από το οποίο υδρεύεται το 60 % της πόλης των Σερρών, τροφοδοτείται από ύδατα πηγής του Μενοικίου.
– Και επισημαίνει Άμεση απειλή για την άγρια ζωή (μεγάλα και μικρά αρπακτικά πουλιά – νυχτερίδες). Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο στις 23 Ιουλίου 2024, απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ο αιολικός σταθμός 15 α/γ στην ίδια περιοχή.
– Ζητούμε να κηρυχτεί το Μενοίκιο «ΑΠΑΤΗΤΟ ΒΟΥΝΟ», με βάση την επιστημονική εργασία και πρόταση προς την κυβέρνηση του Εργαστηρίου Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2021) και καλούμε τους/τις βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών να κινηθούν πολιτικά προς αυτή την κατεύθυνση, έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης και αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος.”
Το ίδιο έχει κάνει και πλήθος άλλων φορέων και οργανώσεων. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ωστόσο προωθεί με κάθε μέσο το έργο, για αυτό και στην πρόσφατη εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές Natura της Κεντρικής Μακεδονίας υποβάθμισε τμήμα της έκτασης που το έργο καταλαμβάνει από Ζώνη Προστασίας της Φύσης σε Ζώνη Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών, όπου επιτρέπονται τα έργα ΑΠΕ, αγνοώντας έτσι τις προτάσεις των μελετητών.
Είναι σημαντικό να σταθούμε ενωμένοι ενάντια στο κράτος και στις εταιρείες. Ένα σημαντικό βήμα προς το παρόν είναι η μαζική μας συμμετοχή στη διαβούλευση για το έργο και θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις. Ακολουθούν τα βήματα συμμετοχής στη διαβούλευση.
1) Αν δεν έχετε ήδη λογαριασμό, μπαίνετε στον σύνδεσμο https://eprm.ypen.gr/ και κάνετε εγγραφή με τους κωδικούς taxisnet. Αναλυτικά τα βήματα εδώ: https://bit.ly/hpm_odigies
2) Κατεβάζετε το Δ11 με τις απόψεις-ενστάσεις κατά του έργου από εδώ: https://tinyurl.com/ternamenoikio
3) Ο σύνδεσμος της δημόσιας διαβούλευσης στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο που αφορά το έργο βρίσκεται εδώ (πρέπει να έχετε συνδεθεί στο ΗΠΜ και μετά να πατήσετε τον σύνδεσμο): https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/2102
4) Αφού έχετε κατεβάσει το Δ11 (βήμα 2) μπορείτε να το υποβάλετε στον παραπάνω σύνδεσμο ως εξής: Στη σελίδα του έργου εμφανίζει ένα μενού με κατηγοριοποιημένες πληροφορίες, από τις οποίες επιλέγετε “Δημόσια Διαβούλευση” (στην τελευταία σειρά) και στην συνέχεια κάνοντας scroll down πηγαίνετε κάτω κάτω, όπου θα δείτε ένα πλαίσιο σε μπλε φόντο που αναγράφει “Συμμετοχή στη διαβούλευση”.
5) Στις παρατηρήσεις μπορείτε να γράψετε την άποψη σας ή να επικολλήσετε, κάνoντας copy-paste, το εξής κείμενο: «Διαφωνώ με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του συγκεκριμένου έργου. Οι απόψεις μου τεκμηριώνονται αναλυτικά στο συνημμένο έντυπο Δ11.»
6) Κάνοντας κλικ στο “επιλογή αρχείου” μπορείτε να επισυνάψετε το Δ11 είτε σε Word είτε σε PDF, στη συνέχεια πατάτε υποβολή και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ανάδυση του μηνύματος ότι η υποβολή έγινε επιτυχώς.
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ – ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ!