Μετά την ολοκλήρωση την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες για την αδειοδότηση του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της εταιρείας Εγνατία Εκμετάλλευση και Διαχείριση Ακινήτων Μον. ΙΚΕ, 100% θυγατρικής της Metlen (πρώην Μυτιληναίος), ο όμιλος Metlen έλαβε τρία ισάριθμα «όχι» από τις κοινότητες της Νέας Μεσημβρίας και του Ξηροχωρίου και από το δήμο Χαλκηδόνας, δηλαδή από τους τοπικούς φορείς της περιοχής στα βορειοδυτικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου.
Στις 4/2/2025 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλκηδόνας, η οποία αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει αρνητικά. Η συνεδρίαση έγινε σε μία κατάμεστη αίθουσα από πλήθος κατοίκων της περιοχής, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος .
Στην παρέμβασή της, η εκπρόσωπος του ομίλου Metlen, Σοφία Χαλκίδου προσπάθησε να πείσει για την σκοπιμότητα και τη νομιμότητα του έργου, προβάλλοντας επιστημονικά δεδομένα, όπως είπε, αλλά δεν τα κατάφερε.
Μετά την αρνητική γνωμάτευση της περιβαλλοντικής άδειας από τις τοπικές κοινότητες και τον δήμο, ο φάκελος της αδειοδότησης για γνωμάτευση μεταφέρεται σε επίπεδο Περιφέρειας και εν συνεχεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση.
Οι κάτοικοι καλούν τους πολίτες να παρευρεθούν στην κρίσιμη συνεδρίαση :
“Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – 26ης Οκτωβρίου 64 (Λιμάνι) θα γίνει κρίσιμη ψηφοφορία που αφορά το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο στη θέση “Ξηροχώρι – Νέα Μεσημβρία”Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025 Ώρα 12:00.
Η συνεδρίαση είναι ανοιχτή για τους πολίτες και η παρουσία όλων μας είναι πιο κρίσιμη από ποτέ!
Τώρα είναι η στιγμή να ακουστεί η φωνή μας!
Να είμαστε όλοι εκεί!
Είναι το τελευταίο και σημαντικότερο βήμα για το μεγάλο θέμα που μας αφορά όλους!
Διάδωσέ το – Όλοι μαζί, όλοι παρόντες!”
Στην αξιολόγηση της ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) της εταιρείας, προέβη η Αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους: Γιάννη Μυλόπουλο, καθηγητή του ΑΠΘ Βασίλειο Κελεσίδη, πρώην καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Κριστίνα Μακνέα, Δρ. Χημικός Μηχανικός και Περιβαντολλόγος Δημοσθένη Παπαμελετίου, Δρ. Χημικό Μηχανικό Θεοφάνη Τακούδη, Μετεωρολόγο.
Η παρούσα αξιολόγηση της ΕΕΑ συστάθηκε με πρωτοβουλία κίνησης κατοίκων από τα Μπαλαίικα και το Ξηροχώρι του Δήμου Χαλκηδόνος. Η αξιολόγηση αναλύει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας, για το μεγάλων διαστάσεων φωτοβολταϊκό πάρκο 236 MW που ετοιμάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Μπαλαίικα του Ξηροχωρίου – Ν. Μεσημβρίας του Δήμου Χαλκηδόνος, σε έκταση 3800 στρεμμάτων.
Διαβάστε εδώ την αξιολόγηση της επιστημονικής επιτροπής :
Πηγές:
STOP στο Γίγα Φωτοβολταϊκό Πάρκο
>Παρέμβαση πρωτοβουλίας για το Γίγα Φωτοβολταϊκό
Οι κάτοικοι της Νέας Μεσημβρίας και των γύρω περιοχών (Ξηροχώρι, Μπαλαίικα, Νέα Χαλκηδόνα) τα τελευταία τέσσερα χρόνια δίνουν μάχες για να σταματήσουν την απόφαση εταιρείας συμφερόντων Μυτιληναίου να εγκαταστήσει γιγαντιαίο πάρκο ηλιακών πάνελ σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το κοντινότερο σπίτι. Οι ντόπιοι ανησυχούν για τις καλλιέργειές τους και τις γενικότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς το έργο-έκτρωμα πρόκειται να καλύψει 4.500 στρέμματα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, με μέγεθος ίσο με 1.000 γήπεδα ποδοσφαίρου και όλα αυτά μόλις 15 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.
Ξηροχώρι, Νέα Μεσημβρία και Νέα Χαλκηδόνα έχουν πει ήδη το ΟΧΙ στα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια, με ενεργή συμμετοχή κατοίκων και επιστημόνων δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια σε διαδικασίες που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες και υπέρ ενός Δήμου που υπηρετεί τους πολίτες του – όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Για να εμποδίσουμε όμως τα σχέδια των τεχνο-ολιγαρχών δεν αρκεί μόνον η άμυνα, δεν φθάνει να αναχαιτίσουμε τις καταστροφές, όσο κι αν προέχει με τη σημασία του κατεπείγοντος, πρέπει να δράσουμε όλοι ενεργά. Είναι χρέος μας να σταθούμε δίπλα στους κατοίκους του Ξηροχωρίου και της Ν. Μεσημβρίας, που μακάρι και αλλού να βλέπουμε τέτοια αποφασισμένη στάση.
Οπότε είναι σημαντικό να συμμετέχουμε στη κρίσιμη συνεδρίαση- ψηφοφορία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αυτή τη Δευτέρα*, ώστε να δείξουμε τη εναντίωση μας όχι μόνο στο συγκεκριμένο έργο αλλά και σε όλα τα έργα που αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες και υποβαθμίζουν όχι μόνο τη φυσική αξία του τόπου αλλά και τον βίο των ντόπιων που εξαρτώνται από αυτόν.
Τι γίνεται με τη <<πράσινη ανάπτυξη>> τώρα τελευταία;
Κακά μαντάτα για τις ”ΑΠΕ” από πολλές μεριές, το πάρτι των «επενδυτών» κάνει κοιλιά.
Το μέχρι πρότινος ευνοΐκό πολιτικό περιβάλλον έχει άλλους μπελάδες, ο αλόγιστος υπερκορεσμός των δικτύων με στοχαστική ενέργεια φέρνει περικοπές και γκρίνια, οι αγορές την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Σωρηδόν πέφτουν οι αιτήσεις στην ΡΑΑΕΥ για αδειοδοτήσεις για να κατοχυρωθούν θέσεις για το μέλλον, ενώ τα μεγάλα κοράκια χυμάνε για να σκουπίσουν τα ρέστα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Green Deal ..και η οργή του κόσμου τελευταία ξεχειλίζει.
Ίσως να είναι αυτή η πιο σκοτεινή ώρα πριν την αυγή, όπως έγραφε τις προάλλες ο Ιλάν Παπέ (infolibre 13/2).
Για να προκύψει όμως μια διαφορετική κατεύθυνση δεν αρκεί μόνον η άμυνα, δεν φθάνει να αναχαιτίσουμε τις καταστροφές, όσο κι αν προέχει με τη σημασία του κατεπείγοντος. Η συγκυρία είναι σκανδαλωδώς ευνοΐκή για την οικοδόμηση συνειδητότητας για μια ελεύθερη οικολογική κοινωνία, που θα ξεκινήσει με την απόρριψη των μύθων της ”Πράσινης Ανάπτυξης”, αρχίζοντας από την φενάκη περί των εκπομπών CO2 ως αποκλειστικά υπεύθυνων για την κλιματική κρίση.
Πέραν της εδραιωνόμενης πεποίθησης ότι η ξέφρενη επέλαση των λεγόμενων ΑΠΕ υποβαθμίζει περιβαλλοντικά και άρα επιδεινώνει την κλιματική ανισορροπία, η συνολική εξέταση των αλληλένδετων συνεπειών της Πράσινης Ανάπτυξης σε ενέργεια, οικονομία και περιβάλλον διαγράφει ένα εφιαλτικό αδιέξοδο – με συνεπαγωγικά μόνη λύση – τον ριζικό κοινωνικό μετασχηματισμό.
Σημείο εκκίνησης είναι η στιγμή πού οι αντιστάσεις αποκτούν προοπτική και εμβέλεια, όταν υπερβαίνουν τον τοπικό χαρακτήρα, δηλαδή το να εστιάζουν αποκλειστικά στις βλαπτικότητες της εκάστοτε εγκατάστασης, όταν βγαίνουμε από το κάδρο της ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ και εξετάζουμε τις απαιτήσεις πού επιβάλλει το ίδιο το ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ.
ΟΛΟΙ την Δευτέρα 17/02 στις 12.00 στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, (26ης Οκτωβρίου 64, Λιμάνι)
Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης Ενάντια στη πράσινη ανάπτυξη
*Για να φτάσετε στη περιφέρεια μπορείτε να πάρετε τα λεωφορεία 31 και 40Κ και να κατεβείτε στη στάση σφαγεία. Θα αφήσουμε οδηγίες στη είσοδο του κτηρίου για το πως μπορείτε να μας βρείτε.