51Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας θα είναι η ρωσική απάντηση σε ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αίροντας τα περί μιας αποπυρηνικοποιημένης Βαλτικής. Στον αμερικανικό παράγοντα που υποδαυλίζει τη σύγκρουση, το Κρεμλίνο διατυπώνει τέσσερεις συγκεκριμένους όρους: αναγνωρίσεις προσάρτησης Κριμαίας, ανεξαρτητοποίησης Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ (Ντονμπάς), ουδετερότητα και χωρίς ξένες δυνάμεις στην Ουκρανία.
Η επιθετικότητα του ευρωατλαντικού παράγοντα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη σύγκρουση των δύο καπιταλιστικών μπλοκ ισχύος Δύσης και Ρωσίας, έφεραν τη συσπείρωση των ΝΑΤΟϊκών κρατών αλλά και την επιδίωξη ένταξης στο ΝΑΤΟ παραδοσιακά ουδέτερων χωρών όπως η Φινλανδία και η Σουηδία. Τις τελευταίες μέρες όλο και πιο έντονες είναι οι διεργασίες στις δύο αυτές χώρες με ορίζοντα λήψης απόφασης τις επόμενες βδομάδες. Οι ηγεσίες τους αξιοποιούν ένα εμφανιζόμενο αίσθημα ανασφάλειας και παρουσιάζοντας την κοινή γνώμη πλειοψηφικά πλέον να τάσσεται υπέρ της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση στο αμερικανοκίνητο ευρωατλαντικό άρμα. Η ρωσική απάντηση αναμενόμενη…
Η Ρωσία προειδοποίησε το ΝΑΤΟ πως αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της και δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια αποπυρηνικοποιημένη Βαλτική. Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας (και πρώην πρόεδρος της χώρας) Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία. Επίσης, έθεσε ρητά το ζήτημα της πυρηνικής απειλής λέγοντας πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια αποπυρηνικοποιημένη Βαλτική – όπου η Ρωσία διατηρεί το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία. «Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί. Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει. Αν μας υποχρεώσουν, τότε… σημειώστε πως δεν ήμασταν εμείς που προτείναμε αυτό».
Από κοντά και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Ταςς ότι αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τότε η Μόσχα θα λάβει μέτρα άμυνας και ασφάλειας. Κάτι που θα προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση της στρατιωτικής κατάστασης και θα οδηγήσει στις πιο ανεπιθύμητες συνέπειες.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο μπορεί να ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία» οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, αλλά το Κρεμλίνο (επανα)διατύπωνε συγκεκριμένα τους όρους για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα επισφραγιζόταν σε μιά συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ: Ο πρόεδρος δεν αρνήθηκε ποτέ τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, αλλά για να γίνει, θα πρέπει να προετοιμαστούν οι συνθήκες. Όμως: για να προγραμματιστεί μία συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ουκρανό ομόλογό του, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στους όρους που έχει προτείνει η Μόσχα. Δηλαδή: Αναγνώριση Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος, αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), αλλαγή στο Σύνταγμα ώστε να κατοχυρωθεί η ουδετερότητα της χώρας και να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ολοκληρωτική απουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος.
Στον πόλεμο των πληροφοριών, οι αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται πλέον ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο να συλλέγουν «ανησυχητικές και λεπτομερείς» πληροφορίες για το σχέδιο μιας «νέας μεγάλης εισβολής» στην Ουκρανία από την Ρωσίας του Πούτιν, ο οποίος «ταλαντευόταν» εξαιτίας της φιλοδοξίας και της ανασφάλειας που ένιωθε, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς. Μιλώντας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, ο Μπερνς ανέφερε ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν «ζωτικής σημασίας» για την αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις. Παραδέχονται την άμεση βοήθειά τους στους Ουκρανούς, που φθάνει μέχρι την παρουσία αμερικανών στρατιωτικών επί του πεδίου στην Ουκρανία, σύμφωνα και με μαρτυρίες του απεσταλμένου της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.
Στις πληροφορίες ότι ένας ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος πρόκειται να σταλεί από τον Λευκό Οίκο στο Κίεβο, ήρθε να προστεθεί η θετική απάντηση του προέδρου των ΗΠΑ στην ερώτηση αν είναι έτοιμος για ένα ταξίδι στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία δονείται από την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με την Ουκρανία, γενικότερα από την απροθυμία του Βερολίνου για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλά και στην αποστολή βαρέων όπλων στο Κίεβο. Η κορύφωση ήρθε με την προσβολή προς τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάγερ, τον οποίο η ουκρανική ηγεσία χαρακτήρισε ανεπιθύμητο όταν εξέφρασε την πρόθεση μετάβασης στην Ουκρανία και την συνεπακόλουθη ακύρωση της ανάγκης του καγκελάριου Σολτς.
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης βρίθουν με αναλύσεις, σχόλια και εκτιμήσεις, με την Frankfurter Allgemeine Zeitung να γράφει ότι: Ακόμη κι αν αυτή η Γερμανία στο παρελθόν συνήψε “συμφωνίες με τον διάβολο”, ο εχθρός στην Ουκρναία δεν εδρεύει στο Βερολίνο. “Ως καγκελάριος, ο Σολτς βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τα συντρίμμια της εξωτερικής πολιτικής. Όπως παραδέχθηκε δημόσια ο Γερμανός Πρόεδρος, η πολιτική της Γερμανίας των τελευταίων δεκαετιών έναντι της Ρωσίας έχει αποτύχει. Αλλά και οι σχέσεις του Βερολίνου με τους συμμάχους της εξ ανατολών υπέφεραν από το ό,τι η Γερμανία έδειξε κατανόηση για τα ¨νόμιμα¨ συμφέροντα ασφάλειας της Ρωσίας, ακόμη κι όταν δεν μπορούσαν πλέον να θεωρηθούν νόμιμα. Τώρα, η ματαίωση της επίσκεψης Σταϊνμάγερ στο Κίεβο ήταν υπερβολική και ένα δώρο στον Πούτιν”. “Αλλά η σκληρή αντίδραση (της Ουκρανίας) θα πρέπει να κάνει το Βερολίνο να συνειδητοποιήσει πόσοι λίγοι άνθρωποι εμπιστεύονται τη Γερμανία στην ανατολική Ευρώπη όταν πρόκειται για την “ιερή” της σχέση με τη Ρωσία”.
«Το αυτογκόλ του Ζελένσκι», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της αριστερής εφημερίδας TAZ, για τη ματαίωση από το Κίεβο της επίσκεψης Σταϊνμάγερ, κίνηση που χαρακτηρίζει “κοντόφθαλμη” και εξηγεί το γιατί: “Διότι έτσι ενισχύει τους σκεπτικιστές αυτής της χώρας που προτιμούν να μείνουν εκτός. Αυτή η προσβολή δεν έχει καμιά σχέση με τις αξιοθαύμαστες ικανότητες, με τις οποίες ο Ζελένσκι εμπνέει τη συμπάθεια της Δύσης για τη χώρα του. Η ματαίωση της επίσκεψης βλάπτει τα ουκρανικά συμφέροντα… είναι ένα είδος εκβιασμού του Βερολίνου.
Στο πεδίο των συγκρούσεων και… των εντυπώσεων, βυθίστηκε χθες η ναυαρχίδα του ρωσικού πολεμικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα το καταδρομικό Moskva, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. «Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών και σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», αναφέρει η ανακοίνωση. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι το σοβιετικής κατασκευής καταδρομικό είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά. Το Κίεβο κοινοποιούσε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης από τους Ουκρανούς, με τη νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας να έχει ανακοινώσει ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό με πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες υλικές ζημιές. Η Μόσχα ανέφερε ότι το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου απομακρύνθηκε και ελήφθησαν μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού σε λιμάνι.