Αγώνας για Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης & Ξένων Γλωσσών – Να μπει τέλος στην ασυδοσία!
Από το 2010, με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, και μέχρι σήμερα βιώνουμε μια άγρια επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα από κυβερνήσεις και εργοδότες. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία ρυθμίζει το ωρομίσθιο, το ωράριο και οτιδήποτε αφορά την εργασιακή σχέση, δεν υπάρχει σε ισχύ εξαιτίας των νομοθετικών διατάξεων που δυσκολεύουν την υπογραφή της αλλά και της άρνησης των εργοδοτών σε όποια προσπάθεια πραγματοποιήθηκε καθώς τρίβουν τα χέρια τους με αυτήν την κατάσταση. Ακόμη, όμως, και η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας που αποτελούσε δίχτυ προστασίας και κατώτατο όριο αντικαταστάθηκε από τον κατώτατο μισθό που ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό, μάλιστα χωρίς διαπραγμάτευση με τις ενώσεις των εργαζομένων, ώστε να είμαστε εκτεθειμένοι στις ορέξεις των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.
Το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 πέρα από τις προφανείς υγειονομικές επιπτώσεις συνοδεύτηκε και από μια κολοσσιαία επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματά μας. Στόχος τους είναι να φορτώσουν: α) την υγειονομική κρίση στις πλάτες μας (περιορισμένες κλίνες ΜΕΘ, απουσία ΜΑΠ, συνωστισμός στα ΜΜΜ, ασυδοσία εργοδοτών σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αδειών ειδικού σκοπού, πληρωμή self test που σημαίνει μείωση μισθού 5-10% κτλ.) β) την οικονομική κρίση στις πλάτες μας (επιχορηγήσεις σε εργοδότες, αντεργατικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ενίσχυση διευθυντικού δικαιώματος, κατάργηση 8ώρου-υπερωριών, ηλεκτρονικό φακέλωμα σωματείων, θεσμοθέτηση της τηλεργασίας που λειτουργεί ως δούρειος ίππος για τα δικαιώματά μας).
Δίπλα στα παραπάνω προστέθηκε η ακρίβεια, η οποία επιφέρει τσάκισμα στους μισθούς, αλλά και ο πόλεμος που πέρα από τους άμεσους κινδύνους στους οποίους μας εμπλέκει – λόγω της στάσης της κυβέρνησης – αποτελεί και το έναυσμα για μια νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα ώστε να νομιμοποιηθούν όλες οι αντεργατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών καθώς και για μία επίθεση στον πυρήνα των συνδικαλιστικών, δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.
Τα προβλήματα στον κλάδο μας
Η μετάφραση αυτής της κατάστασης στον κλάδο μας είναι η εκμετάλλευση που όλοι βιώνουμε. 1) Το πενιχρό ωρομίσθιο (όπως και η ασφάλιση) ορίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό έχει πέσει περίπου στο μισό την τελευταία 10ετία ενώ οι τριετίες και τα επιδόματα έχουν καταργηθεί από το 2012. Ιδιαίτερα σήμερα με τον πληθωρισμό να καλπάζει, το ρεύμα, το αέριο, τα καύσιμα να ακριβαίνουν μέρα με τη μέρα το ωρομίσθιο αποτελεί φιλοδώρημα 2) Η ανασφάλεια βασιλεύει καθώς δεν υπάρχει τυπική υποχρέωση, λόγω έλλειψης σύμβασης, για συμβάσεις αορίστου χρόνου ή για επαναπρόσληψη από τους εργοδότες την επόμενη χρονιά όπως και για το πλήθος των ωρών εργασίας, παρόλο που καλύπτουμε πάγιες και τακτικές ανάγκες. Η εργασιακή ανασφάλεια δυσκολεύει πολύ και την όποια προσπάθεια για διεκδικήσεις καθώς επικρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη η μη επαναπρόσληψη-απόλυση τον Ιούνιο. 3) Στην πλειοψηφία των συναδέλφων τα Δώρα, επιδόματα, αποζημίωση αδείας ουσιαστικά δεν καταβάλλονται καθώς παρακρατούνται από τον μισθό δυσχεραίνοντας σημαντικά την οικονομική μας κατάσταση. 4) Επικρατεί ασυδοσία στην τήρηση της 45λεπτης διδακτικής ώρας που ξεχειλώνει, καλούμαστε σε meeting και ενημερώσεις γονέων εκτός εργασιακού ωραρίου, ενώ δεν τηρούνται πάντα οι ορισμένες από τον νόμο αργίες. Πρακτικά μιλάμε για αδήλωτη και απλήρωτη εργασία. 5) Θεωρείται υποχρέωση του καθηγητή να παρέχει διδακτικό υλικό το οποίο χρησιμοποιεί το φροντιστήριο, χωρίς να προβλέπεται καμιά αμοιβή. 6) Με την τηλεκπαίδευση το ωράριο ξεχειλώνει, η αδήλωτη και απλήρωτη εργασία εκτοξεύεται και η εργοδοτική ασυδοσία οργιάζει. 7) Τέλος, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τον ΟΑΕΔ ψήφιση επιχειρείται η περικοπή των δικαιούχων αλλά και του διαστήματος λήψης ταμείου ανεργίας. Τα ζητήματα αυτά, και πολλά περισσότερα, θα περιλάμβανε μια ΣΣΕ για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας και να προστατεύσει τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενους καθηγητές στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Γιατί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) είναι αναγκαία
Στον κλάδο των φροντιστηρίων τα παραπάνω ζητήματα α) δεν ορίζονται καν από κάποιον νόμο β) εμπίπτουν σε γενικές διατάξεις του εργατικού δικαίου που δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου (π.χ. συμβάσεις ορισμένου χρόνου) γ) αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης του εργοδότη και του εργαζόμενου μεμονωμένα. Πρέπει να μπει ένα τέλος στις ατομικές διαπραγματεύσεις που δίνουν την δυνατότητα στους εργοδότες να ασυδοτούν. Με την ΣΣΕ που προσπαθούμε να υπογράψουμε θέτουμε το ζήτημα της αύξησης των μισθών και το ξεπάγωμα των τριετιών καθώς και το ζήτημα της δέσμευσης ανανέωσης της σύμβασης για κάθε νέα ακαδημαϊκή χρονιά και την μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου έτσι ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε τις ζωές μας και να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Η υπογραφή ΣΣΕ από το σωματείο είναι ο μόνος και αποτελεσματικότερος δρόμος για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας τόσο σαν επαγγελματική ομάδα όσο και ατομικά. Η υπογραφή της από ένα δυνατό σωματείο ριζωμένο στους χώρους δουλειάς αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση εφαρμογής της.
Το Σ.Μ.Ε.Θ. πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης και αγώνα για υπογραφή ομοιοεπαγγελματικής σύμβασης εργασίας στον χώρο τον φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια με την οργάνωση τους στο σωματείο για να δυναμώσουμε και να διαμορφώσουμε τους συσχετισμούς εκείνους που θα μας επιτρέψουν την υπογραφή της σύμβασης αλλά και την εφαρμογή των όρων της στην πράξη. Πρέπει να είναι καθαρό ότι τα δικαιώματα μας κατακτιούνται μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα που αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για να πετύχουμε νίκες. Το Σ.Μ.Ε.Θ. έχει αποδείξει – με τους αγώνες σε Μπαχαράκη, Σύστημα, Παιδικά Χωριά SOS, τον αγώνα ενάντια στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ενσήμων, τον αγώνα και την απεργία απέναντι στις βλέψεις της ΟΕΦΕ να ρίξει το ωρομίσθιο στα 3.5 Ευρώ – ότι αποτελεί την δύναμη εκείνη που μπορεί και θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν σε αυτόν τον σκοπό και τις δράσεις του σωματείου.
Απαιτούμε – παλεύουμε για:
- Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών. Κάτω τα χέρια από τους εργαζομένους και την αξιοπρέπειά τους!
- Να απορριφθεί άμεσα η κατάπτυστη προσφυγή της ΟΕΦΕ. Όχι στα 3,5/ώρα. Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι!
- Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων – Συλλογική Σύμβαση στα φροντιστήρια, υποχρεωτική για όλους, με υποχρεωτικές αυξήσεις στους μισθούς και τα ωρομίσθια.
- Καμιά ανοχή στη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Να πληρώνονται όλα τα δώρα και τα επιδόματα.
- Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους. Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
- Κάτω τα χέρια από τον ΟΑΕΔ – Ταμείο Ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ)