Πορεία ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, Πέμπτη 7/4 στις 13:00 στην Καμάρα

Στο πλαίσιο της διαρκούς δράσης και των κινητοποιήσεων των αγωνιζώμενων φοιτητών/τριών ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση κράτους-κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί πορεία ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Νόμος 4777, καταστολή, πανεπιστημιακή αστυνομία, έλεγχοι, εργολαβείες και αποκλεισμοί από τη φοιτητική λέσχη, προσπάθεια υποτίμησης και υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η Κεραμέως ακολουθώντας πιστά το σχέδιό τους, περιορίζουν και καταπατούν διαρκώς τα φοιτητικά δικαιώματα και ελευθερίες.


Ανταπόκριση από τα μέτωπα της αναδιάρθρωσης

Μια ενδιαφέρουσα νέα χρονιά ξεκίνησε..

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 ξεκίνησε με ένα νέο κύμα καταστολής στα πανεπιστήμια. Την πρωτιά κατέχει για ακόμα μια φορά το ΑΠΘ με τη διπλή εισβολή μπάτσων στο άσυλο, η οποία συνοδεύτηκε με λοκ άουτ του πανεπιστημιακού κάμπους. Λίγες μέρες αργότερα η ένστολη συμμορία της ελας, εισβάλλει σε την ΑΣΟΕΕ και προχωράει στη σύλληψη φοιτητών. Παράλληλα ξεκίνησε η εκπαίδευση των ΟΠΠΙ (πανεπιστήμιακη αστυνομία), συνοδευόμενη από εξαγγελίες για την μόνιμη εγκατάσταση τους και για τις εκκενώσεις όλων των κατειλημμένων χώρων εντός των πανεπιστημίων. Όλα αυτά εξυπηρετούν το δόγμα της τάξης και της ασφάλειας, αμφισβητώντας έμπρακτα και υποτιμώντας χρόνια κεκτημένα των κινημάτων όπως το άσυλο. Επίσης δημιουργούν ένα αφήγημα εξασφάλισης των συμφερόντων των φοιτητριών και δημιουργίας νέων υποδομών που θα ωφελούν όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τι συμβαίνει στο πανεπιστήμιο..

Οι υποσχέσεις, όμως, για έργα προς το συμφέρον των φοιτητ(ρι)ών αποτελούν απλώς Δούρειο Ίππο της πολιτικής απονέκρωσης των πανεπιστημίων, της εναρμόνισής τους με τον στείρο ακαδημαϊσμό που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και της εφαρμογής του νόμου 4777 και όλων των προηγούμενων νόμων που υποβαθμίζουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και τα κοινωνικά κεκτημένα. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο μόνος τρόπος που οι πανεπιστημιακοί θεσμοί κερδίζουν την εμπιστοσύνη των φοιτητ(ρι)ών είναι δίνοντας ψίχουλα και στήνοντας επικοινωνιακές φιέστες εναντίον αγωνιζόμενων υποκειμένων. Αυτό αποδεικνύεται από την καθημερινή υποτίμηση της ποιότητας ζωής και σπουδών μας. Η λέσχη του ΑΠΘ και συγκεκριμένα η εργολαβία που τη διαχειρίζεται, σε συνεργασία με τα όργανα της Συγκλήτου, υποβαθμίζουν συνεχώς την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού της λέσχης, προσπαθούν (και πολλές φορές το κάνουν) να αποκλείσουν μερίδα του κόσμου που το έχει ανάγκη από αυτή, ενώ το πλάνο διαχείρισης αποβλέπει μονάχα στη μεγιστοποίηση των κερδών της εργολαβικής εταιρίας, στη μείωση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο και στην μετακύλιση του κόστους σίτισης αργά και σταθερά στις πλάτες των φοιτητ(ρι)ών (βλέπε πίεση της λέσχης για έκδοση και επίδειξη κάρτας σίτισης).

Παράλληλα, τα επί 1,5 χρόνο κλειστά πανεπιστήμια, παρατηρούμε εδώ και καιρό να έχουν ανοίξει με ελεγκτές πιστοποιητικών στις εισόδους και συσκευές καθαρισμού αέρα, ως μέσο προφύλαξης από την πανδημία. Η αμφισβήτηση των μέτρων αυτών ως υγειονομικών, και η ανάδειξη του γεγονότος ότι ο έλεγχος πιστοποιητικών στις εισόδους αποτελεί σχεδόν εξ ολοκλήρου μέτρο πειθάρχησης και προστάδιο της ζήτησης επίδειξης πάσο και εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η μνήμη μας δεν είναι κοντή και γνωρίζουμε ότι ο μόνος κίνδυνος για την κοινωνία είναι η εγκληματική αμέλεια και υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας, που το κράτος και το πολιτικό του προσωπικό δικαιολογούν μέσω του αφηγήματος της “ατομικής ευθύνης”, ώστε να αποτινάξουν από πάνω τους το βάρος της ευθύνης της μη ενίσχυσης των νοσοκομείων, του μη ανοίγματος καινούριων, της μη πρόσληψης παραπάνω υγειονομικού προσωπικού και της τοποθέτησης σε αναστολή εργασίας μέρους του.

Το πανεπιστήμιο αποτελεί χώρο αναδιάρθρωσης της καπιταλιστικής οικονομίας και πηγή κέρδους για το κεφάλαιο. Οι νόμοι που ψηφίζονται και εφαρμόζονται για το πανεπιστήμιο εδώ και δεκαετίες και από όλες τις κυβερνήσεις, αποσκοπούν στη συνολικότερη αναδιάρθρωση της οικονομίας, η οποία έχει ως στόχο αφενός τα “σπασμένα” των διαδοχικών οικονομικών κρίσεων, αρχής γενομένης της κρίσεως του 2008, να τα “πληρώσουν” άμεσα ή έμμεσα οι καταπιεσμένοι, οι άνθρωποι που βρίσκονται στον πάτο της κοινωνικής και οικονομικής πυραμίδας, αφετέρου δε το πανεπιστήμιο να εναρμονιστεί πλήρως με τις παραγωγικές ανάγκες του καπιταλισμού. Ο ψηφισμένος νόμος για τα πανεπιστήμια, του περασμένου Φεβρουαρίου (νόμος 4777), βαθαίνει την εμπλοκή εταιριών στην έρευνα που διεξάγει το πανεπιστήμιο, υψώνει περαιτέρω ταξικούς φραγμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι αποκλείουν μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής χιλιάδες μαθητ(ρι)ές από αυτή, αλλά και μέσω του ορίου φοίτησης ν+ν/2. Το τελευταίο μέτρο, επίσης, εντατικοποιεί σε εξαντλητικό βαθμό τη ζωή και τις σπουδές των φοιτητριών, με σκοπό απλώς να περνάν από το πανεπιστήμιο σαν κυνηγημένες και να βγαίνουν στην αγορά εργασίας ως υπάκουο εργατικό δυναμικό.

Η θέσπιση πειθαρχικών ποινών για φοιτητές που έχουν πολιτιστική, πολιτική, συνδικαλιστική δράση που δεν υπακούει στους κανόνες των πρυτανικών αρχών, έχουν ως στόχο την πειθάρχηση και την απεμπλοκή ή την αποτροπή από την ενασχόληση με τέτοιου είδους ανάγκες και ανησυχίες που ξεφεύγουν από το “ακαδημαϊκό πρότυπο”. Η παρουσία των ένστολων καθαρμάτων της ΕΛ.ΑΣ. στο πανεπιστήμιο, είτε με τη μορφή εισβολών, όπως στην κατάληψη πρυτανείας του Μαρτίου, την εισβολή ασφαλιτών στη ΣΘΕ τον Δεκέμβρη, αλλά και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς ώστε να εκκενώσουν το στέκι στο Βιολογικό, είτε με τη μορφή της πανεπιστημιακής αστυνομίας (την οποία έχουν καθυστερήσει τα φοιτητικά κινήματα στον ελλαδικό χώρο του προηγούμενου χρόνου), είναι αυτή που “περιφρουρεί” και διασφαλίζει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την κάμψη των κοινωνικών αντιστάσεων που ορθώνονται απέναντί της. Η συχνή παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. εντός και πέριξ των πανεπιστημίων, δηλώνει το πόσο “καίει” το κράτος να περάσει γρήγορα και στα κλεφτά τους αντικοινωνικούς του νόμους, οι οποίοι γνωρίζει ότι δεν έχουν παρά μία μικρή κοινωνική νομιμοποίηση μονάχα από τους υπηρέτες του συστήματος.

Έπεται συνέχεια..

Σε συνέχεια της ατζέντας του κράτους για τα πανεπιστήμια, κατατέθηκε πρόσφατα το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο αποτελεί “συμπλήρωμα” του νόμου 4777, των προηγούμενων νόμων Κεραμέως, Γαβρόγλου, Διαμαντοπούλου, Γιαννάκου κλπ. Έτσι, αυτό προβλέπει τη συγχώνευση τμημάτων μεταξύ τους και το κλείσιμο άλλων, που μπορεί να έχουν λίγους εισακτέους για παράδειγμα. Με το μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής έχουν φροντίσει ώστε πολλά τμήματα να έχουν πολύ λίγους έως και καθόλου εισακτέους, ώστε να ανοίξουν το δρόμο για την παραπάνω πτυχή του επερχόμενου νόμου. Παράλληλα, τα εργασιακά δικαιώματα θα αφαιρεθούν από το πτυχίο και οι φοιτητές θα πρέπει να τα αποκτήσουν από εξωτερικούς φορείς, γεγονός που θα διαλύσει, σε συνέχεια του προσοντολογίου του Γαβρόγλου (διάσπαση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο), την ακεραιότητα των πτυχίων και θα αφήσει περαιτέρω στην εργασιακή επισφάλεια όσους μπορέσουν να πάρουν πτυχία (γιατί όσοι δεν πάρουν βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη τύχη, βλέπε νόμο Χατζιδάκη για την εργασία). Και όλα αυτά για χάρη της “διεπιστημονικότητας” και της “συνδυαστικότητας” των πτυχίων, καθώς τα επαγγελματικά δικαιώματα θεωρούνται πλέον “αναχρονιστικά”. Επίσης, προβλέπει ίδρυση Συμβουλίου Ιδρύματος, το οποίο θα προτείνει τους υποψήφιους πρυτάνεις, αλλά και θα καθορίζει τη σύσταση της επιτροπής που θα τους εκλέγει. Αυτή θα αποτελείται πέρα από όργανα του πανεπιστημίου, και από managers εταιριών, με σκοπό την καλύτερη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Γεγονός που όσο και αν το ντύνουν με μεταξωτές κορδέλες “ανάπτυξης”, βρωμάει περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο πανεπιστήμιο και καθοδηγούμενη έρευνα για τις ανάγκες του κεφαλαίου, που σκοπό έχει τη μεγιστοποίηση των κερδών των εταιριών και καμία σχέση δεν έχει με την ευημερία των φοιτητών, η οποία αναλύσαμε παραπάνω με ποιους τρόπους υποσκάπτεται.

Προβλέπεται επίσης η απευθείας χρηματοδότηση θέσεων ακαδημαϊκών από τον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που σημαίνει την περαιτέρω εναρμόνιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις ανάγκες του κεφαλαίου και των εταιριών. Επιπρόσθετα, σε συνέχεια του νόμου Κεραμέως περί Αξιολόγησης, ο οποίος συνδέει την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με την αποδοτικότητα της έρευνας που διεξάγουν, δηλαδή την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και των εταιριών, το νέο νομοσχέδιο βαθαίνει τη σύνδεση αυτή, την οποία θα αξιολογεί η ΕΘΑΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι τμήματα τα οποία δεν είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις ανάγκες του καπιταλισμού ή δεν παράγουν ανάλογο ποσό έρευνας, θα υποχρηματοδοτούνται περαιτέρω.

Τι απαντάμε..

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που δεν βλέπουν το πανεπιστήμιο απλώς ως ενα χώρο σπουδών, αλλά ως χώρο ανάπτυξης ιδεών, ως χώρο πολιτικών και πολιτιστικών ζυμώσεων, οφείλουμε να αυτοοργανωθούμε και να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες, όπως η καλύτερη ποιότητα ζωής, η ελευθερία δράσης και η αμφισβήτηση του συστήματος που μας βουτάει στην επισφάλεια, τη μιζέρια, την καταστολή, την ανελευθερία και το αβέβαιο μέλλον. Το μόνο που υπόσχεται το σύστημα του κράτους και του καπιταλισμού είναι τον κοινωνικό κανιβαλισμό και τα σάπια ιδανικά της αριστείας και της ανθρωποφαγίας, τη φτώχεια, τη βαρβαρότητα και την ανεργία. Τις αναπόδραστες κρίσεις που περνάει ο καπιταλισμός, δε θα τις πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς. Η οργάνωση στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και σε όλα τα κοινωνικά πεδία πρέπει να είναι η απάντηση μας ώστε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Μέσα από τις διαδικασίες των συλλόγων μας, τις γενικές συνελεύσεις, τις συντονιστικές επιτροπές να καταφέρουμε να μαζικοποιήσουμε τον αγώνα ενάντια στην εκπαιδευτική και καπιταλιστική αναδιάρθρωση και να εμποδίσουμε την επιβολή της παιδείας για τους λίγους κι εκλεκτούς.

ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 4777 ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού


Πλαίσιο Ελευθεριακού Σχήματος Φιλοσοφικής Ιστορικό-Αρχαιολογικό

1 χρόνο πίσω βρισκόμασταν στην κατάληψη Πρυτανείες, σε μαζικές διαδηλώσεις κάθε Πέμπτη, ενεργές συνελεύσεις συλλόγων σε δεκάδες σχολές και καταλήψεις τμημάτων, σ’ ένα πολύμορφο κίνημα ενάντια στις κρατικές απαγορεύσεις, τον νόμο 4777 και την καταστολή. Παρά τους βαυκαλισμούς ορισμένων δυνάμεων πως οι ανοιχτές σχολές θα φέρναν κίνημα, βλέπουμε να κυριαρχεί η εντατικοποίηση, αποπολιτικοποίηση και η ανάθεση.

Μεγάλο κομμάτι του νόμου 4777 τίθεται ήδη σε εφαρμογή:

-Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό 40.000 χιλιάδων εισακτέων και ταυτόχρονα σχολές χωρίς εισακτέους που οδηγούνται προς συγχώνευση ή κατάργηση,

-Εκκενώσεις καταλήψεων, όπως η πρυτανεία στο ΑΠΘ την περσινή άνοιξη και στέκια όπως το Βιολογικό, ασφαλίτες σουλατσάρουν στις σχολές, μπάτσοι εισβάλλουν και κάνουν συλλήψεις, στήνουν δικαστικές σκευωρίες. Ενώ η εκπαίδευση της ΟΠΠΙ έχει ξεκινήσει και «ορκίζεται» στις 15-20 Μάη, η βασική «φουρνιά» των 400 προσληφθέντων θα τοποθετηθούν στις σχολές καλοκαίρι-αρχές νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα εγκατασταθούν στο ΑΠΘ, το ΟΠΑ (ΑΣΟΕΕ), ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η μόνιμη παρουσία της ΟΠΠΙ, χτίζει το έδαφος για περαιτέρω εφαρμογή του νόμου, όριο φοίτησης, πειθαρχικές διώξεις φοιτητ(ρι)ών και διαγραφές, σ’ ένα πανεπιστήμιο ελέγχου κι αποστείρωσης με κάμερες, ελεγχόμενη είσοδο-έξοδο και τουρνικέ. Ταυτόχρονα η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας περιφρουρεί την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την περαιτέρω λεηλασία των κοινωνικών αναγκών για τα κέρδη των λίγων. Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το νομοσχέδιο του «Πανεπιστημίου 2030» και επίσημα στη σύνοδο Πρυτάνεων μέσα από προτάσεις του Υπουργείου.

Βασικά σημεία του Πανεπιστημίου 2030:

-Η διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων, ίδρυση Συμβουλίων Ιδρύματος κι αξιολόγηση των σχολών από τεχνοκράτες και managers. Η αξιολόγηση είναι ιδιαίτερα γνώριμη πτυχή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, μάλιστα πρόσφατα ξεκίνησε η εφαρμογή της στα σχολεία. Επί της ουσίας αφορά την οικονομική οργάνωση βάση κριτηρίων ανταγωνιστικότητας, προσέλκυσης κεφαλαίων και μετακύληση της συντήρησης και χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Στα πλαίσια της αξιολόγησης βάση εταιρικών προτύπων, ορίζονται επί πληρωμή προπτυχιακά για ξένους φοιτητές και μεταπτυχιακά με σκοπό την εύρεση πόρων και αυτοχρηματοδότηση των σχολών. Τέλος θεσμοθετούνται βιομηχανικά μεταπτυχιακά κι έρευνες, δηλαδή πλήρης εξάρτηση από την εργασία και τα πορίσματα που έχουν ανάγκη τα αφεντικά.

-Αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και διάσπαση του πτυχίου. Τα προγράμματα σπουδών αλλάζουν ριζικά στην κατεύθυνση δημιουργίας «ευέλικτου» εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα φοίτησης. Έτσι, λοιπόν, μιλάμε για ειδικά διαμορφωμένες ενότητες μαθημάτων, οι οποίες προσιδιάζουν σε σειρές σεμιναρίων. Το ενιαίο πτυχίο που ως τώρα εξασφάλιζε -τυπικά τουλάχιστον- ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους καταργείται από την πολυδιάσπαση του σε επιμέρους τίτλους και ειδικεύσεις. Ο φοιτητής θα «χτίζει» το πτυχίο του ανάλογα με τις επιλογές μαθημάτων και θα χαράσσει τον ατομικό του δρόμο στην αγορά εργασίας.

-Ενίσχυση κι εγκαθίδρυση Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) τα οποία στοχεύουν στην κατάρτιση των συμμετεχόντων σε αντικείμενα με άνοδο στην αγορά εργασίας. Τα προγράμματα αυτά ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς, αφού ως απαραίτητη προϋπόθεση έχουν τα δίδακτρα και αφετέρου δημιουργούν εργαζομένους πολλαπλών ταχυτήτων, αφού η περεταίρω κατάρτιση που δεν καλύπτεται από το πτυχίο καθίσταται απαραίτητη για την εύρεση εργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση που προωθεί τη διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας υποτιμημένων και φθηνών εργατικών χεριών επαναφέρονται και τα Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών αντικαθιστώντας τα ΑΤΕΙ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης δηλαδή της μεθοδευμένης υποβάθμισης και πειθάρχησης της παιδείας σε σχολεία, τεχνική εκπαίδευση και σχολές. Μάλιστα, οι κατευθύνσεις της αναδιάρθρωσης έχουν κεντρικό χαρακτήρα βάση των προτύπων ανάπτυξης του καπιταλισμού και της επιβολής της κρατικής εξουσίας των αποκλεισμών. Στο εκπαιδευτικό σύστημα της αγοραίας γνώσης και των ταξικών φραγμών τα πτυχία δεν έχουν αξία και στο εξατομικευμένο περιβάλλον της «αριστείας» μόνη εργασιακή προοπτική είναι η «μαύρη» εργασία κι η επισφάλεια.

Η έρευνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πανεπιστημίου, τόσο ως εργασιακή προοπτική για τους/ις φοιτητ(ρι)ες, όσο και ως πεδίο εκμετάλλευσης για τα αφεντικά και τους στρατιωτικούς και κατασταλτικούς σκοπούς του κράτους και των συμμάχων του. Η έρευνα παρότι αποτελεί εργασία βρίσκεται στην αφάνεια, “μαύρη” ανασφάλιστη, χαμηλά αμειβόμενη ή απλήρωτη. Τη συνθήκη αυτή εκμεταλλεύονται οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τους/ις ερευνητ(ρι)ες και τους υποψήφιους διδάκτορες για να παράγουν έργο προδιαγραφών κι εξειδίκευσης, ανασφάλιστοι κι απλήρωτοι. Τέλος μέσω των αναδιαρθρώσεων προς το σύγχρονο πανεπιστήμιο φαίνεται να μετατρέπουν την έρευνα σε πεδίο χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης των συμφερόντων.

Τα ερευνητικά που προωθεί το πανεπιστήμιο είναι εκείνα που ενισχύουν την κερδοφορία και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η μελέτη, παρακολούθηση και κατασκευή Επιχειρησιακού Κέντρου Επιτήρησης Συνόρων με θερμικές κάμερες στα σύνορα του Έβρου το 2012, ενώ από το 2019 στο ΕΜΠ είναι ενεργά το πρόγραμμα ANDROMEDA, πάλι με θέμα την επιτήρηση των συνόρων χρηματοδοτούμενο από υπουργεία άμυνας και την ελληνική αστυνομία, το PREVISION εργαλείο επίλυσης δύσκολων εγκληματικών υποθέσεων κι αξιολόγησης κινδύνου όπως «κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης», το πρόγραμμα SIRIUS το οποίο συλλέγει κι επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με το εργασιακό προφίλ μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο μετά το 2014 ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για την κοινωνική τους ένταξη και τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας.

Αντίστοιχα παραδείγματα ερευνητικών προγραμμάτων για τις ανάγκες του κράτους υπάρχουν και σε έρευνες με λιγότερη εφαρμογή στην άμεση παραγωγή, οι οποίες μάλλον εξυπηρετούν περισσότερο την εγκληματολογία και την αντιτρομοκρατική και μπορούν να βοηθήσουν στις αντι-αναρχικές πολιτικές του υπουργείου και στη νομική θωράκιση της δικαιοσύνης απέναντι στον αναρχικό αγώνα. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην έρευνα των Λ. Ρόρη και Β. Γεωργιάδου, “Policy Brief for the Hellenic Observatory Research Grant. Low-intensity violence in crisis-ridden Greece: evidence from the far right and the far left”. Έχει ενδιαφέρον η σημειολογία στην πρώτη παρουσίαση της έρευνας η οποία έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να απευθύνει χαιρετισμό και τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δίνει τον πολιτικό τόνο λίγες μέρες μετά το τελεσίγραφο απέναντι στις καταλήψεις το 2019. Στην έκθεση γίνεται μια προσπάθεια «να παράσχει το αναγκαίο θεωρητικό υπόστρωμα, επενδεδυμένο με το κύρος της ακαδημαϊκής αυθεντίας…ώστε να λειτουργήσει ως νομιμοποιητική αρχή των κρατικών πολιτικών διαχείρισης των σωμάτων.» , συγκεκριμένα γίνεται η προσπάθεια μέσω της εννοιολογικής υπερέκτασης της «βίας χαμηλής έντασης» να στοιχειοθετήσει το αναρχικό κίνημα ως γέφυρα για τη στρατολόγηση τρομοκρατών κι άρα τη πολιτική οχύρωση του συστήματος απέναντι σε αυτό.

Τέλος δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) με σκοπό την έρευνα, τον σχεδιασμό και στη συνέχεια την βιομηχανική παραγωγή ενός μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροσκάφους (UAV drone) σταθερής πτέρυγας με την επωνυμία του «Αρχύτας» με διάρκεια 2,5 χρόνια και δαπάνες περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Η σχέση μεταξύ πανεπιστημίου, ερευνητικών προγραμμάτων και ΝΑΤΟ τονίστηκε στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Φεβρουαρίου του 2022, λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στην οποία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι υπάρχει η ετοιμότητα να φιλοξενηθεί το Περιφερειακό Γραφείο του DIANA (Επιταχυντής Αμυντικής Καινοτομίας) στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει σημαντικά Κέντρα Ερευνών που συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

Η αξία της ζωής υποβαθμίζεται καθημερινά, διάλυση της δημόσιας υγείας, γυναικοκτονίες, φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού, μετανάστευση και παρανομοποίηση, ανασφαλής κι επισφαλής εργασία, ακρίβεια, και ο πόλεμος αποτελεί πραγματικότητα που όλο και πλησιάζει. Ο κόσμος γύρω μας καταρρέει κι εμείς αμήχανα αδιαφορούμε ή παρακολουθούμε παθητικά. Στο ερώτημα ποιος οδηγεί ξανά και ξανά τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο, η αυταρχικότητα του Πούτιν ή οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ εμείς απαντάμε ξεκάθαρα ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ. Γιατί αυτό που γεννάει τους πολέμους, τους νεκρούς, τη μετανάστευση και τη φτωχοποίηση είναι το κρατικό, καπιταλιστικό, ιμπεριαλιστικό σύστημα. Δε πρόκειται να πολεμήσουμε για τα συμφέροντα τους, να γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους, να πεθάνουμε για τις πολυεθνικές τους. Καμία εμπλοκή στον πόλεμο. Ούτε με τη Ρωσία, ούτε με το ΝΑΤΟ.

Ζούμε σε συνθήκες ακρίβειας, με ανατιμήσεις βασικών αγαθών, «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, την αύξηση της ανεργίας και των ελαστικών μορφών εργασίας και μόνο σκοπό της εξουσίας να μετακυλήσει την κρίση στις πλάτες της κοινωνικής βάσης. Βλέπουμε την ίδια πολιτική να εφαρμόζεται και στη λέσχη του ΑΠΘ. Από τις 26/1 έγινε το άνοιγμα της τραπεζαρίας κι η είσοδος πλέον γίνεται μόνο με την επίδειξη πάσο και πιστοποιητικού και ταυτόχρονα με τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και το μειωμένο προσωπικό δημιουργούνται τεράστιες ουρές. Οι ουρές αποτελούν αποκλεισμό στην πράξη για όσους/ες δεν έχουν τον χρόνο να περιμένουν. Πρόσφατο είδαμε το παράδειγμα των δύο άγονων διαγωνισμών, παρ’ ότι υποχρέωση του δημοσίου ήταν η ανάληψη της σίτισης, η διοίκηση αρνούμενη να αναλάβει το κόστος, δέχεται προσφορές χαμηλότερου κόστους για την εργολαβία. Δηλαδή ενώ ο προϋπολογισμός παραμένει σταθερός, μειώνονται οι μερίδες, το κόστος πρώτων υλών κλπ. Ακόμα και η σίτιση λοιπόν αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τα αφεντικά τα οποία δε νοιάζονται παρά να μετακυλήσουν το κόστος της κρίσης στις πλάτες μας.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΠΑΤΣΟΙ & ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΘΑ ‘ΝΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

Άμεση αθώωση των 140 συλληφθέντων/είσσων από τις εκκενώσεις σε Κάτω Πολυτεχνείο (Αθήνα) Πρυτανείας ΑΠΘ και ΕΜΠ και τον αγώνα ενάντια στο νόμο 4777

Άρση της δικαστικής σκευωρίας σε βάρος 8 αγωνιστ(ρι)ών της ΑΣΟΕΕ, καμία υποχρεωτική λήψη DNA από τους 14 αγωνιστές της κατάληψης πρυτανείας ΕΜΠ

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Στέκι στο Βιολογικό και στο στέκι στο χημικό, Αθώωση των 15 συλληφθέντων/είσων

Λευτεριά στον Π. Καλαιτζή καμία ποινικοποίηση των φιλικών σχέσεων, Αλληλεγγύη στους διωκόμενους για την Οργάνωση Αναρχική Δράση

Η ακρίβεια είναι βία ταξική, η αλληλεγγύη το όπλο μας. Λέσχη ανοιχτή για όλους/ες. Έξω οι εργολαβίες.

Προχωράμε σε:

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση Πέμπτη 31/3, 12:00 στα Γρασίδια Φιλοσοφικής

Εκδήλωση/Συζήτηση Τετάρτη 6 Απρίλη, 18:00 Πολυτεχνείο για τους φοιτητικούς αγώνες

Διαδήλωση ενάντια στην Εκπαιδευτική Αναδιάρθρωση, Πέμπτη 7/4, 13:00 στην Καμάρα


ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 7/4 13:00 ΚΑΜΑΡΑ

// ΕΚΔΗΛΩΣΗ/ΣΥΖΗΤΗΣΗ

” Οι φοιτητικοί αγώνες ανάχωμα στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση”

ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4 18:00 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Ενάντια στον νομό 4777

Ενάντια στον νέο νομο-πλαισιο

Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους/ες

Να κάνουμε τις σχολές εστίες αντίστασης και αγώνα

Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους

Αναρχική Συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere


ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΟΙΤΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ – ΠΕΜΠΤΗ ΦΟΙΤΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Από τη μια μέρα στην άλλη ανακοινώθηκε σε 6.000 φοιτητ(ρι)ες και 60 μέλη ΔΕΠ ότι τα τμήματα τους καταργούνται και μεταφέρονται 100 χιλιόμετρα μακριά στις Σέρρες. Συγκεκριμένα τα τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ηλεκτρονικών Συστημάτων μεταφέρονται ή συγχωνεύονται στις Σέρρες και το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος καταργείται. Μάλιστα η διοικούσα επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά κι αδικαιολόγητα πως η απόφαση έχει ήδη παρθεί.
Με τον νόμο 4777 να έχει ήδη ψηφιστεί βλέπουμε ήδη σημεία του να τίθενται σε εφαρμογή ενώ τον Μάη λήγουν την εκπαίδευση τους 400 ΟΠΠΙ, έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα στις αρχές νέας χρονιάς. 40.000 μαθητ(ρι)ες μένουν πλέον εκτός τριτοβάθμιας, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) να αφήνει σχολές χωρίς εισακτέους, ανοίγοντας τον δρόμο για παραπάνω συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, ενώ θέτει ταξικούς φραγμούς στους οποίους αδυνατεί να ανταπεξέλθει η κοινωνική βάση. Επιπλέον η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας θα βοηθήσει να αλλάξει συθέμελα η λειτουργία των πανεπιστημίων, κάνοντας εφικτή την εφαρμογή του ορίου φοίτησης, τις διαγραφές και τις πειθαρχικές διώξεις, τα face-control και την ελεγχόμενη είσοδο.

Πολύ περισσότερο η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις κράτους, κεφαλαίου και διεθνών οργανισμών όπως ΟΟΣΑ, βάζουν μπροστά τη διάλυση της δημόσιας παιδείας και των κοινωνικών παροχών ενισχύοντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Οι συγχωνεύσεις και η κατάργηση τμημάτων, η αξιολόγηση με κριτήρια ανταγωνισμού, η διάσπαση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα ιεραρχούνται ως προτεραιότητες και συζητιούνται από το Υπουργείο και τη Σύνοδο Πρυτάνεων. Μοναδικός στόχος των αναδιαρθρώσεων τους είναι ενίσχυση του επιχειρηματικού ρόλου της εκπαίδευσης και η διαμόρφωση πειθαρχημένων εργαζομένων. Η κανονικοποίηση της απλήρωτης μαθητείας στην επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί τον πρόδρομο και το παράδειγμα για μια εκπαίδευση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών.

Ποιος άραγε θα αναλάβει το όλο και αυξανόμενο κόστος φοίτησης της παιδείας των ταξικών φραγμών; Τα αφεντικά έχουν ήδη πάρει την απόφαση τους. Τις κρίσεις που δημιουργούν οι ίδιοι θα πληρώσει η κοινωνική βάση. Καθημερινά βιώνουμε τι σημαίνει καπιταλιστική κρίση, ενεργειακή φτώχεια, κομμένα ρεύματα, απλήρωτα νοίκια, ανατιμήσεις κι ακρίβεια σε βασικά είδη κι απλήρωτοι λογαριασμοί. Η ίδια στρατηγική ακολουθείται στην παιδεία και στην μέριμνα. Οι φοιτητικές εστίες βαράνε διάλυση, οι θέσεις είναι ελάχιστες κι οι οικότροφοι αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα όπως έλλειψη ζεστού νερού, θέρμανσης, ίντερνετ και σίτισης. Το ίδιο γίνεται και με τη σίτιση των φοιτητ(ρι)ων, η ποσότητα κι η ποιότητα του φαγητού συνεχώς μειώνονται, οι λέσχες είναι υποστελεχωμένες και οι ουρές ατελείωτες. Κι όλα τα παραπάνω είναι απλώς ο τρόπος με τον οποίο οι εργολαβίες βρίσκουν τρόπους κερδοφορίας και το κράτος ενισχύει την ιδιωτικοποίηση και τον αποκλεισμό.

Καμία σκέψη για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, καμία οπισθοχώρηση, κανένας συμβιβασμός μπροστά στο σχέδιο της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας. Να υπερασπιστούμε το πανεπιστημιακό άσυλο και τις κοινωνικές ανάγκες ενάντια στην κρατική καταστολή και τις επιχειρηματικές βλέψεις του κεφαλαίου.


ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας την 24 Φεβρουαρίου αποτελεί κλιμάκωση ενός διακρατικού πολέμου που διεξάγεται χρόνια στην περιοχή. Σε μία περίοδο όπου όλοι πασχίζουν να κάνουν μια δημοσιογραφική περιγραφή του πολέμου και του θανάτου ,αναζητώντας επιχειρήματα για το ποιο κράτος έχει δίκιο και ποιο άδικο,για εμάς η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Αντιλαμβανόμαστε πως σε έναν οποιοδήποτε πόλεμο μεταξύ κρατών ο οποίος γίνεται είτε για ενεργειακές πηγές ,είτε για γεωστρατηγική κυριαρχία και γενικότερα για την απεμπλοκή των κρατών από τις καπιταλιστικές κρίσεις στο εσωτερικό τους εμείς δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα. Εμείς οι άνθρωποι της εργατικής τάξης και οι φοιτητές που δουλεύουμε για την επιβίωση μας σε μια χώρα με όλο και αυξανόμενη ακρίβεια σε βασικά αγαθά και ενέργεια η οποία ενάντια σε ότι προβάλλεται από το ελληνικό κράτος υπάρχει χρόνια και δεν ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου στον πόλεμο όπως προσπαθούν να μας πείσουν για την αποποίηση των ευθυνών,οι άνεργοι που όλο και περισσότερο χάνουμε τις δουλειές μας,οι μετανάστριες που αποκλείονται συνεχώς από το ελληνικό κράτος και βρίσκονται δολοφονημένοι στα σύνορα και στο Αιγαίο. Όσο κράτη και αφεντικά πολεμάνε για κυριαρχία τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα επωμίζονται τις συνέπειες. Δολοφονίες ,κατεστραμμένες περιοχές ,όξυνση της ταξικής εκμετάλλευσης και περαιτέρω καταστολή στο εσωτερικό των χωρών για να μην συναντήσουν εμπόδιο στην επιβολή σκληρότερων μέτρων. Παράλληλα οι διακρατικοί ανταγωνισμοί αφήνουν ένα εύφορο έδαφος για την δημιουργία εθνικών αφηγημάτων που με την σειρά τους θα θρέψουν τους νέους πολέμους.

Ανάμεσα στην “ενημέρωση ” τους για την κατάσταση στα media ,ανεξαρτήτως από ποια πλευρά προέρχονται βλέπουμε την μεταναστευτική ροή στις γύρω χώρες. Η αλληλεγγύη μας σε αυτούς που πλήττονται πραγματικά από τον πόλεμο είναι αναγκαία και αυτονόητη . Όμως οφείλουμε να αναδείξουμε πως τα κράτη που διατυμπανίζουν μια πλασματική αλληλεγγύη ανθρωπιστικής υφής στους μετανάστες της Ουκρανίας το μόνο που επιθυμούν είναι η προσωρινή προβολή τους ως θύματα-πρότυπα ευρωπαίου πολίτη,αφού είναι λευκοί και δεν διαρρηγνύουν την εθνική ομοιογένεια , που αναζητούν άσυλο. Ένα αφήγημα που επιχειρεί να δημιουργήσει μια βιτρίνα ανθρωπισμού υπέρ των δυτικών κρατών, ξεχνώντας τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές που έχουν δημιουργήσει οι πολεμικές τους επιχειρήσεις ανά τον πλανήτη. Αντίστοιχα από την άλλη πλευρά προτάσσονται παρόμοια επιχειρήματα σε έναν διαρκή πόλεμο επικοινωνίας και fake news. Μεγαλώνοντας σε μια χώρα που βλέπουμε συνέχεια τις μετανάστριες να δέχονται καθημερινά pushbacks-καταστροφές λέμβων και αφήνοντας τους να πεθαίνουν στην θάλασσα,να εργαλειοποιούνται μεταξύ των ανταγωνισμών Ελλάδας – Τουρκίας ,να βιάζονται και να δολοφονούνται στον Έβρο γνωρίζουμε πολύ καλά πως πραγματικά διαχειρίζονται τα κράτη την οποιαδήποτε μεταναστευτική ροή . Ακόμη ,στην Ελλάδα μέσα στον Απρίλη επιχειρούν να λήξουν τα προγράμματα στέγασης διώχνοντας πολλές οικογένειες και να παρατείνουν τον εγκλεισμό τους μέσα σε camps – φυλακές όπου με τις νέες νομοθεσίες κάθε μετανάστης χωρίς χαρτιά( η πλειοψηφία) είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένος δίχως δυνατότητα μετακίνησης.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση οφείλουμε να δηλώσουμε πως δεν διαλέγουμε την πλευρά κανενός κράτους και διακρατικής συμμαχίας. Ούτε της Ρωσίας ούτε του Νάτο. Έχουμε ευθύνη να αναδείξουμε την άμεση επιθετική εμπλοκή του ελληνικού κράτους στον πόλεμο με την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην προσπάθεια του να ενισχύσει την επιρροή του ίδιου και του ελληνικού κεφαλαίου στην γύρω περιοχή όπως χρόνια συμβαίνει σε πολεμικές αποστολές στην Συρία ,το Μάλι της Αφρικής ,το Αφγανιστάν και τον Έβρο. Με στόχο το άμεσο μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής του ελληνικού κράτους ως φοιτήτριες του Σ.Φ Ηλ/Μηχ δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακρυά. Στις ίδιες μας τις σχολές διεξάγεται έρευνα για drones που θα επιχειρούν στο αιγαίο για τον έλεγχο μεταναστριών και την αξιοποίηση τους σε “εσωτερικές κρίσεις” έναν χαοτικό ορισμό που εμπεριέχει από πυρκαγιές μέχρι πορείες και απεργίες .Παρόμοια προγράμματα ελέγχου/επιτήρησης ,καταστολής και δημιουργίας όπλων για πολεμικές συρράξεις διεξάγονται στο ΕΜΠ, το Δημοκρίτειο,το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλα . Παράλληλα το ελληνικό πανεπιστήμιο με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΠΘ ως δομικό κομμάτι του ελληνικού κράτους το οποίο είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ κλείνει συμφωνίες με αυτό και τον Ελληνικό Στρατό για την διεξαγωγή κοινών σεμιναρίων και ερευνητικών προγραμμάτων. Πρώτο βήμα για το μπλοκάρισμα των πολεμικών μηχανών των κρατών και την συγκρότηση ενός μαχόμενου αντιπολεμικού διεθνιστικού κινήματος είναι να ανοίξει ενεργά η συζήτηση μέσα στους συλλόγους για το μπλοκάρισμα της πολεμικής έρευνας και των αυξανόμενων πολεμικών εξοπλισμών στην χώρα και το πανεπιστήμιο μας.

Ακρίβεια

Τους τελευταίους μήνες ερχόμαστε αντιμέτωπες-οι με ένα κύμα ακρίβειας. Οι υπερφουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος- θέρμανσης που αδυνατούμε να πληρώσουμε, τα νοίκια που έχουν φτάσει στον θεό, οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και όχι μόνο, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την επιβίωση μας. Την ίδια στιγμή που ακούγαμε δηλώσεις από κυβερνητικούς εκπροσώπους που μόνο ως εμπαιγμός μπορούν να ερμηνευτούν, οι όροι που ζούμε και σπουδάζουμε γίνονται ολοένα και χειρότεροι.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το κράτος και το πανεπιστήμιο έχουν υποβαθμίσει τη λειτουργία δομών όπως η λέσχη. Κακή ποιότητα και μικρή ποσότητα φαγητού, υποστελέχωση, ουρές και αποκλεισμοί είναι η καθημερινότητα στη λέσχη του ΑΠΘ. Η εργολαβία και το πανεπιστήμιο ακολουθούν μια πολιτική υποταγής της φοιτητικής μέριμνας στο κέρδος, αποκλείοντας φοιτητές-τριες και υποβαθμίζοντας την ποιότητα. Την ίδια στιγμή, το μέσο νοίκι για φοιτητική στέγη είναι στα 400 ευρώ ενώ εισδοχές στις εστίες έχουν γίνει μόνο μια φορά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Το ζήτημα της ακρίβειας δεν οφείλεται σε κάποιου είδους «αντικειμενικές συνθήκες», δε λιγόστεψε το αέριο, το φαϊ και τα άλλα αγαθά. Συγκεκριμένα ο έλεγχος των τιμών γίνεται από μια χούφτα ανθρώπους που ελέγχουν την παραγωγή και διανομή ενέργειας.Γι αυτό το λόγο, αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια ως μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, την οποία θα ανατρέψουμε με αγώνες από τα κάτω. Ξεκινώντας από τη φοιτητική μέριμνα και τους όρους ζωής μας ως φοιτητές-τριες και ενώνοντας τους αγώνες μας με τον υπόλοιπο λαό, για να μην υπάρχει κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση-ρεύμα-νερό, για να μην μένει κανένας άνθρωπος χωρίς σούπερ μάρκετ και βασικά αγαθά.

Εκπαιδευτική αναδιάρθρωση

Ο νόμος 4777 που ψηφίστηκε πέρσι βρίσκεται στη φάση της προσπάθειας εφαρμογής του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Εσωτερική Βάση Εισαγωγής στα σχολεία που εφαρμόστηκε αποκλείοντας δεκάδες χιλιάδες μαθητές-τριες από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στέλνοντάς τους στην τεχνική εκπαίδευση και στα ιδιωτικά κολλέγια, εντείνοντας του ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Η πανεπιστημιακή αστυνομία, από την άλλη, πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή με την τελευταία εξαγγελία να ανακοινώνει την είσοδό της το Σεπτέμβρη. Παρ’ όλα αυτά, η πρυτανεία ήδη έχει δώσει αρκετές φορές τη συγκατάθεσή της για την είσοδο της αστυνομία στο ΑΠΘ, με κορυφαία στιγμή την εκκένωση του στεκιού του Βιολογικού παραμονή Πρωτοχρονιάς. Οι προσπάθειές τους για την καταστολή πολιτικών χώρων εντός του ασύλου και για την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια θα πέσουν στο κενό και το φοιτητικό κίνημα θα φροντίσει γι αυτό. Τα πειθαρχικά και οι διαγραφές δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέτρα καταστολής, αποκλεισμών ή πειθάρχησης που αφορούν τα πανεπιστήμια. Συνολικά, μέσα από τους αγώνες μας μέσα στις σχολές και με καύσιμο το μεγαλειώδες περσινό φοιτητικό κίνημα, διαφαίνονται οι δυνατότητες για τη συνολική ανατροπή του νόμου.

Από την άλλη, στην τελευταία σύνοδο πρυτάνεων η Κεραμέως εξήγγειλε πιο συγκεκριμένα τον νέο νόμο-πλαίσιο που θα καταθέσει. Ουσιαστικά, θα περιέχει όλα όσα θα ερχόταν να περιφρουρήσει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Καταρχάς, από την αρχή της χρονιάς όλα τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα έχασαν μικρότερο ή μεγαλύτερο τμήμα της χρηματοδότησής τους επειδή δεν πήραν άριστα στην αξιολόγηση. Πλέον, με το νέο νόμο θα διορίζονται συμβούλια ιδρύματος και ΓΓ ΑΕΙ, με στόχο την αποδοτικότερη υποταγή του πανεπιστημίου στα κριτήρια της αξιολόγησης, της αγοράς εργασίας και την επιχειρηματικοποίησης. Παράλληλα, γίνεται ένα μεγάλο χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων και την εργασιακή μας προοπτική. Συγκεκριμένα, θα εγκαθιδρυθούν τα δίπλα πτυχία και η ρευστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών με μαθήματα επιλογής από άλλες σχολές, κίνηση που εντείνει τη δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων. Επίσης, μέσω του ΔΟΑΤΑΠ θα αποσυνδεθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα από τα πτυχία, δίνοντας αβάντα στα ιδιωτικά κολλέγια αλλά και τα σεμινάρια επί πληρωμή. Τέλος, θα γίνουν νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολών στο βωμό των logistics και θα επαναφερθούν τα ΤΕΙ, εντείνοντας τον κατακερματισμό των αντικειμένων και των αποφοίτων.

Δίνουμε τελεσίγραφο: ο νέος νόμος δε θα κατατεθεί! Στη σχολή μας, η χρηματοδότηση είναι μηδαμινή και προέρχεται κυρίως από τον ΕΛΚΕ και τα ματωμένα ΕΣΠΑ της έρευνας για εταιρίες και το στρατό. Δεν ανεχόμαστε την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, πόσο μάλλον τη στιγμή που εξαιτίας της υποχρηματοδότησης η καθημερινότητά μας μέσα στη σχολή γίνεται όλο και δυσκολότερη επειδή φορτώνονται τα βάρη στις πλάτες μας. Εντωμεταξύ, το τμήμα μας παίρνει άριστα στην αξιολόγηση τη στιγμή που επικρατεί η κατάσταση που περιγράψαμε. Επίσης, η εργασιακή μας προοπτική ήδη πλήττεται και δεν παίρνει άλλα χτυπήματα. Από μαθήματα της σχολής που έχουν γίνει μεταπτυχιακά με δίδακτρα μέχρι τα υποχρεωτικά σεμινάρια επί πληρωμή στο ΤΕΕ, αναδεικνύεται η ανάγκη να υπάρχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο μας και αυτό να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Τέλος, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις ιδρυμάτων θα φέρουν νέα πολυδιάσπαση στον κλάδο μας, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη σχολές μηχανικών 5-6 διαφορετικών ταχυτήτων (5ετείς, 4ετείς, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και άλλα). Οπότε εναντιωνόμαστε στον νέο νόμο-πλαίσιο γιατί εκφράζει την πολιτική που ακολουθούν κυβερνήσεις-ΕΕ-ΟΟΣΑ εδώ και τουλάχιστον 3 δεκαετίες: πλήττει την εργασιακή μας προοπτική, επιχειρηματικοποιεί το πανεπιστήμιο και δίνει αβάντα στην ιδιωτική και τεχνική εκπαίδευση.

Απεργία 6 Απρίλη

Μετά από χρόνια συνδικαλιστικού λοκντάουν από τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, καλείται απεργία του ιδιωτικού τομέα στις 6 Απρίλη. Η απεργία αυτή πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά αντιπολεμικά, ενάντια στην ακρίβεια και στο νόμο Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα, ο νόμος Χατζηδάκη κατάργησε το 8ωρο και τα εργασιακά δικαιώματα, χτυπώντας παράλληλα τα σωματεία με το φακέλωμα των συνδικαλιστών και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Απέναντι σε μια τέτοια επίθεση, έχουν εκφραστεί τάσεις αμφισβήτησης από εργατικούς αγώνες όπως της Efood, της Cosco, των Εκπαιδευτικών και άλλοι. Παρ’ όλα αυτά το υπάρχον κίνημα στην πλειοψηφία του δεν είναι εξοπλισμένο να αντιμετωπίσει τον νόμο Χατζηδάκη και μένει σε μια στάση αναμονής και παρατήρησης. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ το ανεξάρτητο εργατικό-φοιτητικό κίνημα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, προσπερνώντας τους αγώνες χαμηλής έντασης και να αμφισβητήσει το νόμο στην πράξη, με Ανεξάρτητο Ταξικό Κέντρο Αγώνα κόντρα στον αστικοποιημένο συνδικαλισμός ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Παλεύουμε για:
• Αλληλεγγύη σε όλα κατώτερα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τους πολέμους του κεφαλαίου σε κάθε χώρα. Αλληλεγγύη σε μετανάστ(ρι)ες .
• Δεν διαλέγουμε καπιταλιστικό στρατόπεδο. Ούτε με Ρωσία ούτε με το Νάτο. Δεν πολεμάμε για κανένα αφεντικό και κράτος.
• Να μπλοκάρουμε τις πολεμικές μηχανές τους και την επιθετική εμπλοκή της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ στους διακρατικούς πολέμους. Ενάντια στους πολεμικούς εξοπλισμούς.
• Καμία έρευνα για Ελληνικό Στρατό και Αστυνομία. Καμία συμφωνία Ελλάδας-ΝΑΤΟ-Πανεπιστημίων.
• Ανατροπή του νόμου Κ-Χ και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία. Όχι σε πειθαρχικά και διαγραφές, κανένας αποκλεισμός από τις εξεταστικές. Να καταργηθεί η ΕΒΕ στα σχολεία.
• Ούτε σκέψη για κατάθεση νέου νόμου-πλαισίου. Καμία αποστοίχηση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία, έξω οι μάναντζερ από τις σχολές. Καμία αξιολόγηση. Κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας.
• Όχι στη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων. Ούτε σκέψη για ενιαία ψηφοδέλτια και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.
• Όχι στην ακρίβεια. Κανένας άνθρωπος χωρίς φαϊ, ρεύμα, θέρμανση.
• Να τρώμε όλοι-ες στη λέσχη του ΑΠΘ. Κανένας έλεγχος, άνοιγμα της πάνω λέσχης και όλων των διανομών, προσλήψεις εργαζομένων με αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους-ες, ποιοτικό φαϊ και επαρκείς μερίδες.
• Μέτρα προστασίας για όλους-ες. Δωρεάν ράπιντ και μάσκες για όλους-ες, κέντρα ράπιντ στο πανεπιστήμιο. Προσλήψεις και ενίσχυση στο ΕΣΥ.
• Όχι στο συνωστισμό. Περισσότερες αίθουσες για να κάνουμε μάθημα.

Σύλλογος Φοιτητών Ηλ/Μηχ


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Στο πλαίσιο της γενικευμένης επίθεσης στις ζωές μας, ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια όπου τα κατώτερα ταξικά στρώματα καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης και της πανδημίας, κράτος και καπιταλισμός έχουν βάλει στο στόχαστρο -μεταξύ άλλων- την εκπαίδευση, με ηχηρό παράδειγμα τον νόμο 4777. Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει συνοπτικά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εξαιτίας της οποίας αποκλείστηκαν περιπου 40.000 εισακτέοι από τα δημόσια Πανεπιστήμια, πειθαρχικά και διαγραφές φοιτητών,οριο φοιτησης και πανεπιστημιακή αστυνομία.

Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις μελλοντικές κοινωνικές αντιστάσεις και να εξυπηρετήσει εκ νέου το κεφάλαιο σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής, το κράτος οργανώνει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση κατά το πρότυπο του καπιταλιστικού μοντέλου, έτσι ώστε τα Πανεπιστήμια να αποτελούν χώρους αποστειρωμένους και ακίνδυνους για την εξουσία, αποκομμένους φαινομενικά από την ταξική πραγματικότητα και επιτηρούμενους ασφυκτικά.

Παράλληλα, επιχειρείται η αύξηση της σφαίρας επιρροής των ιδιωτικών συμφερόντων και η συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, γεγονός το οποίο γίνεται ξεκάθαρο στην πρόσφατη πρόταση “Σχέδιο δράσης για το πανεπιστήμιο του 2030” του ιδρύματος Μποδοσάκη. Το σχέδιο αυτό, το οποίο παρουσιάστηκε υπό την αιγίδα της ΠτΔ Σακελλαροπούλου, αποτελεί πρόταση συσπείρωσης νεοφιλελεύθερων ακαδημαϊκών και μεταξύ άλλων κάνει λόγο για κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων, αδρομερή εργασιακά δικαιώματα, περαιτέρω φρούρηση και επιτήρηση των πανεπιστημιακών χώρων, χορηγίες απο εταιρείες, επιχειρήσεις και “κοινωφελή ιδρύματα”, καθώς και ίδρυση ανεξάρτητου Συμβουλίου “εποπτικών-στρατηγικών αρμοδιοτήτων” θολής σύστασης που κλείνει το μάτι στην ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματοποίηση των Πανεπιστημίων.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, οι δυνάμεις καταστολής εφαρμόζουν το δόγμα νόμος και τάξη, εκκενώνοντας με ιδιαίτερο ζήλο δομές αγώνα εντός κάμπους όπως η κατάληψη του στεκιού του Βιολογικού και η μετέπειτα κατάληψη στο χημικό, καταστέλλοντας βίαια κάθε μορφή αντίδρασης, όπως στην πανελλαδική πορεία υπεράσπισης του στεκιού του Βιολογικού στις 15/1 η οποία κατέληξε σε κυνηγητό σε όλο το κέντρο της πόλης, ξύλο και δεκάδες συλλήψεις καθώς και η εισβολή δυνάμεων της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εφαρμόζει τα νέα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της με την έναρξη της εκπαίδευσης των ΟΠΠΙ (Πανεπιστημιακή Αστυνομία) η οποία ολοκληρώνονται στις 17 Μαΐου, τις κάρτες εισόδου, τα τουρνικέ και τις κάμερες με στόχο για ακόμη μια φορά την καταστολή των αγώνων μας και «αποστείρωση» των χώρων μας.

Μέσα σε μια εποχή ακρίβειας όπου πλέον η εξαθλίωση είναι αδιάσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας παρατηρούμε ότι η εργολαβία της λέσχης του ΑΠΘ επιδιώκει για άλλη μια φορά την αύξηση των κερδών της μέσω της μείωσης της ποσότητας και υποβάθμισης της ποιότητας του φαγητού και της μη πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των εργαζομένων και την μεγάλη αναμονή με όρους αποκλεισμού.

Εμείς από την πλευρά μας ως φοιτητ(ρι)ες και εργαζόμενοι/ες οργανώνουμε αδιαμεσολάβητα και αντιιεραρχικά την αντεπίθεση μας στο ζοφερό μέλλον που μας επιβάλουν. Τασσόμαστε ενάντια στις διαγραφές φοιτητών, στα όρια φοίτησης, στις συγχωνεύσεις τμημάτων, στην αποστείρωση και την αστυνόμευση των πανεπιστημίων. Παλεύουμε να μη γίνουν οι σημερινοί μαθητές φθηνά εργατικά χέρια για την μηχανή του καπιταλισμού, ή πελάτες για τις μπίζνες των ιδιωτικών σχολών. Υπερασπιζόμαστε τα στέκια και τις καταλήψεις ως δομές αγώνα μέσα στις οποίες μπορούμε να υπάρχουμε, να αποφασίζουμε και να δρούμε εμείς οι ίδιοι/ίδιες για τις ζωές μας. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά στους κοινούς αγώνες μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων, με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη.

Υπουργοί, πρυτάνεις, εργολάβοι και κάθε λογής μπάτσοι, βάλτε το καλά στο μυαλό σας:

O κόσμος του αγώνα θα περάσει από πάνω σας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

10,100 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ, ΣΤΕΚΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΟΥΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777 ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΎΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ, ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4 ,18:00 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΙΣ 7/4, 13.00 ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακό Σχήμα Δασολογίας και Φυσικου Περιβάλλοντος



https://new.infolibre.gr/2022/04/05/quot-oi-foititikoi-agones-anachoma-stin-ekpaideytiki-anadiarthrosi-quot-ekdilosi-sto-polytechneio-toy-a-p-th-tetarti-6-4-stis-18-00/

Μοιραστείτε το άρθρο