177Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν μειώσει πλέον τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία και δεν συμβαδίζουν με τις ΗΠΑ που συνεχίζουν ακάθεκτα τη στρατιωτική συνδρομή στο Κίεβο. Για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, Πούτιν και Μακρόν ζήτησαν την αποστολή αντιπροσωπείας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Νέες εκρήξεις σε Κριμαία, αλλά και μέσα σε ρωσικό έδαφος. Ανησυχίες στους Ευρωπαίους με τη διακοπή για τρείς μέρες φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο ύψους 775 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει την αποστολή πυρομαχικών για τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων Himars, 16 οβιδοβόλα Howitzers, 1000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, μηχανήματα αποναρκοθέτησης, 15 drones κ.α.π.
Την ίδια ώρα, νέες ανησυχίες προκαλεί στους Ευρωπαίους η ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom ότι θα διακόψει για τρεις ημέρες την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1. Η διακοπή θα γίνει, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου και οφείλεται σε λόγους συντήρησης. «Είναι απαραίτητο να γίνεται συντήρηση κάθε 1.000 ώρες» λειτουργίας, αναφέρει ο ρωσικός γίγαντας ενέργειας. Όπως ήταν επόμενο η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε νέα αύξηση της τιμή του φυσικού αερίου σημειώνοντας νέο ρεκόρ κλεισίματος.
Και ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κινούνται σε τέτοιους ρυθμούς, Ρώσοι και Κινέζοι συνεχίζουν να συντονίζουν τα διεθνή βήματά τους. Μάλιστα οι πρόεδροι των δύο μεγάλων κρατών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζιπίνγκ πρόκειται να συμμετάσχουν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Βιντόντο («Τζοκόβι» όπως αποκαλείται από τους Ινδονήσιους).
Στο ουκρανικό πεδίο συγκρούσεων… Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν τόσο σε ελεγχόμενα από τους Ρώσους ουκρανικά εδάφη, όσο μέσα στην ίδια την Ρωσία, σε προφανείς ενέργειες σαμποτάζ. Στην πρώτη περίπτωση εκρήξεις καταγράφηκαν στην αεροπορική βάση του Μπελμπέκ κοντά στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Στη δεύτερη, σε αποθήκη πυρομαχικών σε ρωσικό έδαφος στην επαρχία Μπελγκορόντ 50 χλμ από τα σύνορα με την Ουκρανία, όπου εκκενώθηκαν δύο χωριά. Παράλληλα, νέα ρωσικά πλήγματα καταγράφηκαν στην περιοχή του Χαρκόβου στα ανατολικά, κάτι που συμβαίνει σταθερά από την αρχή της ρωσικής εισβολής. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και βορειότερα στο Σούμι, αλλά και νοτιότερα στο Ντονέτσκ, το Ντνιπροπετρόφσκ, την Χερσώνα.
Ως προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που χώροι του έχουν γίνει στόχοι χτυπημάτων και τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται γι αυτό, σε τηλεφωνική επικοινωνία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητήθηκε η αποστολή μιάς αντιπροσωπείας επιθεώρησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ. Κάτι που η ρωσική πλευρά ζητούσε από την αρχή, με τους Ουκρανούς, Αμερικανούς και ΟΗΕδες να ζητάνε αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής του πυρηνικού εργοστασίου που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Κατά το Κρεμλίνο, ο Πούτιν ανέφερε ότι ο συστηματικός βομβαρδισμός του εδάφους του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια δημιουργεί τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλίμακας καταστροφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραδιενεργή μόλυνση μεγάλων εδαφών. Κατά την γαλλική προεδρία, ο ρώσος ηγέτης δέχθηκε η αποστολή αυτή να μην περάσει από την Ρωσία αλλά να μεταβεί κατευθείαν στην Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος μετά το Λβίβ μετέβη στην Οδησσό, ζήτησε από τη Ρωσία να μην αποκόψει τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κάτι το οποίο διατύπωνε προηγουμένως το Κίεβο.