192Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μπροστά στις ενεργειακές ελλείψεις και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, στις πλάτες τελικά των Ευρωπαίων, Δυτικοί και Ουκρανοί κατηγορούν την Ρωσία ότι πιέζει την Ευρώπη και η Μόσχα ότι δεν μπορεί να συντηρήσει τους αγωγούς εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων. Βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του γερμανού καγκελαρίου ζητάνε την ανάληψη διπλωματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών για τον τερματισμό του πολέμου.
Οι Δυτικοί υποστηρίζουν ότι η Ρωσία αυξάνει την πίεση στην Ευρώπη και η Μόσχα λέει ότι εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων δεν μπορεί να συντηρήσει ή να επισκευάσει ζημιές στους αγωγούς. Έτσι, αρχικά μείωσε τις ροές φυσικού αερίου και τώρα τις διέκοψε πλήρως από τον αγωγό του Nord Stream 1. Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε στο αποψινό του βιντεο-μήνυμα ότι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια αποφασιστική ενεργειακή έκρηξη εναντίον όλων των Ευρωπαίων, θέλοντας να καταστρέψει την φυσιολογική ζωή των ευρωπαίων πολιτών»
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gasprom από χθες γνωστοποίησε ότι ο Nord Stream 1 δεν θα επαναλάμβανε από σήμερα τις ροές φυσικού αερίου (που είχε διακόψει για τρείς μέρες λόγω εργασιών συντήρησης), εξαιτίας μιάς διαρροής λαδιού σε έναν στρόβιλο. Η Siemens Energy έκανε γνωστό ότι δεν της έχουν ανατεθεί εργασίες συντήρησης του αγωγού και πρότεινε στη ρωσική πλευρά να χρησιμοποιήσει από τις πρόσθετες τουρμπίνες που είναι διαθέσιμες στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια.
Την ίδια ώρα, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια παραμένει στο επίκεντρο της ανταλλαγής πυρών, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη ότι εξαπολύει βομβαρδισμούς με στόχο την περιοχή του σταθμού, και ότι κινδυνεύει να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή. Στο πυρηνικό εργοστάσιο διακόπηκε πάλι η σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, όπως ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ειδικοί της οποίας παραμένουν επί τόπου (μετά την προχθεσινή μετάβαση αντιπροσωπείας επιθεωρητών στο χώρο). «Η τελευταία γραμμή λειτουργίας υπέστη βλάβη”, ενώ «τρεις άλλες είχαν χαθεί προηγουμένως στη διάρκεια της σύγκρουσης”. Το τελευταίο συμβάν προέκυψε «μετά από νέους βομβαρδισμούς στη ζώνη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχαν οι ουκρανικές αρχές στην υπηρεσία του ΟΗΕ. Ο σταθμός συνεχίζει ωστόσο να λειτουργεί “χάρη σε μια εφεδρική γραμμή”, διευκρινίζει η IAEA
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι προσπάθησαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με μία επίθεση που πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας. Ουκρανική ναυτική δύναμη αποτελούμενη από 250 στρατιώτες επιχείρησε να αποβιβαστεί στην ακτή μιας λίμνης κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Ρώσοι τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι παρατηρήθηκε η κίνηση 40 πλοιαρίων στον Δνείπερο ποταμό, εκ των οποίων τα 15 κινήθηκαν προς το Ενεργοντάρ όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο. Οι ομάδες σαμποτέρ είχαν φύγει από την Νικόπολη και επιχείρησαν να αποβιβαστούν στην Κακχόβκα. Οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν αυτές τις κινήσεις, εξουδετερώνοντας τις ουκρανικές δυνάμεις.
Η γερμανική κυβέρνηση επιδίωξε να παραδώσει άρματα μάχης τύπου Marder στην Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα παρέδιδε ως αντάλλαγμα περίπου 100 σοβιετικά τανκς στην Ουκρανία. Όμως φαίνεται πως η συμφωνία καθυστερεί λόγω διαφωνιών σχετικά με τους όρους, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, μέσα στο συγκυβερνόν Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ακούγονται φωνές διαφορετικής προσέγγισης στο ουκρανικό. Μάλιστα επικαλείται «την κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στη Δρέσδη, όπου αρκετοί βουλευτές τάχθηκαν υπέρ μιας πρωτοβουλίας ειρήνης από το SPD για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ζητώντας διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες.
Συγκρούσεις, πυρά και βομβαρδισμοί καταγράφηκαν στα νότια (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Μικολάϊβ, Μελιτόπολη, Ντνιπροπετρόφσκ), ανατολικά (Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ στο Ντονέτσκ, Χάρκοβο, Σούμι) και βόρεια (Τσερνίχιβ).