226Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Όλοι απεύχονται τη χρήση πυρηνικών όπλων, στα οποία όμως αναφέρονται συνεχώς. Τόσο από τη ρωσική πλευρά που συχνά θέτει τις προϋποθέσεις που μπορεί να κάνει χρήση, όσο στη πλευρά των Δυτικών που επικοινωνιακά συντηρούν και πιθανολογούν καθημερινά για τέτοιο ενδεχόμενο. Σήμερα ήρθε ο αμερικανός πρόεδρος να αναφέρει ότι κάτι τέτοιο οδηγεί αναπόφευκτα σε δυτική απάντηση με ευρύτερη εμπλοκή και κλιμάκωση. Οι ισχυροί δεν διστάζουν σε τίποτα…
> Ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα «Αρμαγεδδώνα» αν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα για να προσπαθήσει να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν. «Δεν νομίζω πως θα προχωρούσες εύκολα στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου χωρίς να καταλήξεις να προκαλέσεις πυρηνικό Αρμαγεδδώνα», είπε συγκεκριμένα.
«Υπάρχει, για πρώτη φορά από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, άμεση απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων αν τα πράγματα συνεχίσουν να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο που έχουν αυτή τη στιγμή». «Έχουμε να κάνουμε με έναν τύπο που γνωρίζω αρκετά καλά». «Δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή βιολογικών ή χημικών όπλων, επειδή ο στρατός του, θα μπορούσατε να πείτε, υπολειτουργεί σημαντικά».
Στη συνέχεια ο αμερικανός πρόεδρος αναρωτήθηκε «ποια είναι η πόρτα της εξόδου του Πούτιν». «Πώς μπορεί να βγει;», σημειώνοντας… «Πώς θα μπορούσε να το κάνει με τρόπο που δεν θα υποστεί πλήγμα η υπόληψή του και δεν θα χάσει μεγάλο μέρος της εξουσίας του στη Ρωσία;».
Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ ακολούθησαν εκείνες του ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος αναφέρθηκε σε «προληπτικό χτύπημα στην Ρωσία». Κάτι το οποίο ερμηνεύτηκε σε παρότρυνση για χρήση πυρηνικού όπλου κατά της Ρωσίας, αλλά στη συνέχεια οι διάφοροι σύμβουλοί του επιχειρούσαν να διευκρινίσουν ότι δεν εννοούσε κάτι τέτοιο αλλά σε κάτι που θα μπορούσε να γίνει προς αποτροπή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η ρωσική πλευρά άδραξε την ευκαιρία αν αξιοποιήσει αυτή τη δήλωση Ζελένσκι και πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ ο οποίος έσπευσε να πεί ότι αυτή η δήλωση από το Κίεβο επιβεβαιώνει τις απειλές που προέρχονται από αυτό και δικαιολογεί την αναγκαιότητα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης προς ουδετεροποίησή του.
> Μια ακόμη απονομή του βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη προκαλεί σχολιασμούς για τις πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτή, πολύ περισσότερο τώρα που βιώνεται ο πολύμηνος πόλεμος στην Ουκρανία με τη ρωσική εισβολή και έχει οδηγήσει σε ευρύτερη γεωπολιτική αντιπαράθεση, με… πολλά διακυβεύματα. Το Νόμπελ Ειρήνης 2022 απονεμήθηκε στον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λευκορωσία Αλές Μπιαλιάτσκι (που είναι φυλακισμένος), στη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial στην Ρωσία (όπου σήμερα η αστυνομία επενέβη στις εγκαταστάσεις της) και στην οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties στην Ουκρανία. Η επιτροπή ανέφερε ότι επέλεξε τους τρεις βραβευθέντες επειδή θέλει να τιμήσει τους υπερασπιστές των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης» στις γειτονικές χώρες Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία. Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, η ίδια δεν συμμερίζεται τις απόψεις ότι η επιλογή των τριών νικητών είναι ένα αιχμηρό μήνυμα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, την ημέρα των 70ών γενεθλίων του.
«Αυτό το βραβείο δεν απευθύνεται στον πρόεδρο Πούτιν, ούτε για τα γενέθλιά του, ή με οποιαδήποτε άλλη έννοια – εκτός από το γεγονός ότι η κυβέρνησή του, όπως και η κυβέρνηση στη Λευκορωσία, εκπροσωπεί μια αυταρχική κυβέρνηση που καταστέλλει τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και η προσοχή που επέστησε ο κ. Πούτιν στον εαυτό του που είναι σχετική σε αυτό το πλαίσιο είναι ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία των πολιτών και οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταστέλλονται. Και αυτό θα θέλαμε να θίξουμε με αυτό το βραβείο. Και πάντα δίνουμε βραβείο για κάτι και σε κάποιον και όχι εναντίον κανενός», είπε συγκεκριμένα.
Όμως βέλη ήρθαν και από την ουκρανική πλευρά, με τον σύμβουλο του ουκρανού προέδρου, Μιαχαίλο Ποντόλιακ να σχολιάζει αρνητικά λέγοντας ότι: Η Νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ έχει ένα μια ιδιαίτερη αντίληψη της λέξης ειρήνη, αν μοιράζεις το βραβείο με δύο χώρες που έχουν επιτεθεί στην Ουκρανία. Ούτε οι ρωσικές ούτε οι λευκορωσικές οργανώσεις ήταν σε θέση να αντιταχθούν στον πόλεμο.