Μια βραδιά με έντονες βιωματικές εμπειρίες και μαρτυρίες αρνητών στράτευσης, έζησαν όσοι συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώτου αντιρρησία συνείδησης στην Ελλάδα Μιχάλη Μαραγκάκη “Άρνηση στράτευσης: Οδοιπορικό για τους αντιρρησίες συνείδησης”, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα νερού του δημαρχείου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη το βράδυ.
Η συντονίστρια της εκδήλωσης Μαρίνα Μεϊντάνη αναφέρθηκε στη συγκυρία αυτής της εκδήλωσης με τους διακρατικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, όπως κσι τότε πριν 36 χρόνια, όταν ο Μιχάλης Μαραγκάκης με τη δημόσια δήλωσή του ως πρώτος αντιρρησίας συνείδησης. Έδωσε το λόγο αρχικά στον πρόεδρο του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης Γιάννης Γκλαρνέτατζη, στη συνέχεια στον αντιρρησία Θανάση Μακρή και μετά στον συγγραφέα του βιβλίου. Ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις από άλλους αντιρρησίες συνείδησης και αρνητές στράτευσης, όπως ο Πάνος Γρηγοριάδης, ο Δημήτρης Δημητσιάδης, ο πρώτος ολικός αρνητής στράτευσης Μπάμπης Μπίκας. Καθώς επίσης, ο εκδότης του αντιμιλιταριστικού περιοδικού «Αρνούμαι» καθ. Αλέκος Γεωργόπουλος, η πρώην αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Ειρήνη Τσολάκη, η Όλγα…
Ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης σημείωσε ότι ακούστηκε η φωνή μας ιδίως όταν υπήρχαν φυλακισμένοι αντιρρησίες. Το ερώτημα είναι γιατί δεν γίναμε κίνημα. Τώρα επιτακτικά τίθεται το ζήτημα, που έχουμε ξανά έξαρση των εθνικισμών και πολεμικές συγκρούσεις. Ο Θανάσης Μακρής αναφέρθηκε στην εκδήλωση της αντίρρησης συνείδησης ότι αποτελεί μεν προσωπική υπόθεση αλλά είναι μιά έντονη πολιτική στάση. Τότε παλεύαμε έναν μηχανισμό, αλλά είχαμε συμπαράσταση από όλον τον κόσμο.
Ο Μιχάλης Μαραγκάκης επισήμανε τη μεγάλη συμπαράσταση που είχε πριν 36 χρόνια που πρώτος αυτός δήλωσε αντιρρησίας συνείδησης, διώχθηκε και φυλακίστηκε. Γι αυτό και κύριο αίτημα είχαμε την αποποινικοποίηση της άρνησης στράτευσης. Ενώ προτείναμε εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία. Σήμερα αποτελεί κατάκτηση ότι δεν έχουμε φυλακισμένους αντιρρησίες συνείδησης. Και πρέπει να αναπτυχθεί ένα καινούργιου τύπου αντιπολεμικό και ειρηνιστικό κίνημα.
Η Ειρήνη Τσολάκη είπε ότι η Διεθνής Αμνηστία ζητάει η εναλλακτική θητεία να μην έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αναφέροντας ότι η στρατιωτική θητεία είναι 12 μήνες ενώ η εναλλακτική υπηρεσία 15 μήνες. Πρέπει να σταματήσουν οι διώξεις, οι φυλακίσεις, τα πρόστιμα, η εκδικητικότητα των στρατοδικείων.
Ο Μπάμπης Μπίκας ανέφερε ότι η άρνηση στράτευσης είναι η πλέον αντιπολεμική στάση και παρέπεμψε στο αναρχικό σύνθημα: Καμία ειρήνη μεταξύ τάξεων, κανένας πόλεμος μεταξύ λαών. Ενώ ο Πάνος Γρηγοριάδης τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ενός μαζικού αντιπολεμικού κινήματος. Ο δε Δημήτρης Δημητσιάδης έκανε λόγο για τα συνεχή εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται (6.000 ευρώ).
Ο Αλέκος Γεωργόπουλος επισήμανε την προσδοκία να μπορέσει να εκδοθεί ένα ηλεκτρικό περιοδικό «Αρνούμαι». Ενώ χαιρέτισε και η ‘Ολγα Στεφανή από τους Οικολόγους – Πράσινους.
Τον Δεκέμβριο του 1986 ο Μιχάλης Μαραγκάκης διακήρυξε την άρνησή του να στρατευτεί για λόγους συνείδησης. Έχουν περάσει 36 χρόνια από τότε και μπορεί οι αντιρρησίες στην Ελλάδα να μην φυλακίζονται πλέον αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εξοντωτικά πρόστιμα. Πρόσφατα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναγνώρισε την παραβίαση των δικαιωμάτων του αντιρρησία Λάζαρου Πετρομελίδη και ζήτησε από το ελληνικό κράτος να τον αποζημιώσει, γεγονός που δεν πέρασε ούτε στα ψιλά των ελληνικών μέσων ενημέρωσης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ
ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΡΓΚΑΚΗ