«Περιβάλλον καθαρό ΚΑΙ Νεώριο ανοιχτό» – Επεξήγηση του αιτήματος του Παρατηρητηρίου

Ακούγεται συχνά το επιχείρημα ότι το ναυπηγείο υπήρχε εκεί πριν το κυκλώσει η πόλη και ως εκ τούτου, δικαιωματικά, θα πρέπει να συνεχίζει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του παρά το γεγονός ότι σήμερα οι συνθήκες, τόσο της λειτουργίας του όσο και της ζωής της πόλης, δεν έχουν καμία σχέση με το 1861 που ξεκίνησε την πορεία του το ναυπηγείο.

Για να γίνει αντιληπτή η αλλαγή των μεγεθών και της φύσης της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην πορεία των χρόνων και των περιβαλλοντικών προβλημάτων με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι σήμερα, αρκούν οι ακόλουθες φωτογραφίες  του ναυπηγείου στη πορεία των χρόνων: 

Το ναυπηγείο στις αρχές του 20ου αιώνα

Το ναυπηγείο στις αρχές της δεκαετίας του 1970

Το ναυπηγείο στις αρχές της δεκαετίας του 2020 [εικόνα από βίντεο που δημοσίευσε η ONEX]

ο ναυπηγείο στις αρχές της δεκαετίας του 2020 [εικόνα από βίντεο που δημοσίευσε η ONEX]

Παρατηρώντας αυτή τη μεγέθυνση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, μπορούν αβίαστα να διατυπωθούν τα ρητορικά ερωτήματα: «πόση αμμοβολή, υφαλοχρώματα, βαρέα μέταλλα και υδρογονάνθρακες μπορεί να αφομοιώσει αυτή η πόλη;» και «ως πότε δεν θα λαμβάνονται μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας;»

Το Παρατηρητήριο έχει δηλώσει, σε χίλιους τόνους, ότι επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου. Το θεωρεί μέρος της πόλης, το θεωρεί μέρος της ιστορίας της πόλης, το θεωρεί πηγή εισοδήματος για πολλές οικογένειες, το θεωρεί αντίβαρο στην όποια μονοκαλλιέργεια οικονομικής δραστηριότητας στο νησί. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί «άνευ όρων» και χωρίς να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ότι, καλώς ή κακώς, σήμερα λειτουργεί ως εκ φύσεως ρυπογόνος βιομηχανική δραστηριότητα πολύ μεγάλης κλίμακας, ακριβώς μες στην καρδιά μιας πόλης. Δεν υπάρχει επιστημονική πηγή που να υποστηρίζει ότι η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα είναι ουδέτερη ως προς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

Είναι βέβαιο ότι, εφόσον εξετάζονταν εκ του μηδενός η εγκατάσταση ναυπηγείου τέτοιας κλίμακας και τρόπου λειτουργίας στη συγκεκριμένη θέση, σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, θα απορρίπτονταν. Ως εκ τούτου, εφόσον το Νεώριο βρέθηκε εκεί και λειτουργεί, και θέλουμε να λειτουργεί, θα πρέπει να λειτουργεί με τη μέγιστη δυνατή μέριμνα για τη ελαχιστοποίηση του ρυπαντικού του αποτυπώματος, προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων που ζουν τριγύρω του. 

Μπορεί να γίνει αυτό; Η απάντηση είναι ναι, μπορεί να γίνει! Η επιστήμη έχει προοδεύει πολύ και έχει προτείνει λύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Λύσεις που ακούν στο όνομα Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές. Εξάλλου, και η περιβαλλοντική νομοθεσία που αφορά στη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα δεν πάσχει ουσιωδώς (αυτό που πάσχει είναι η τήρησή της).

Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου έχει καταθέσει την οπτική του επί του θέματος με τη μορφή δημόσιας πρότασης που συμπεριέλαβε στην ανάλυσή του για τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σχετικά με τη ρύπανση του κόλπου της Ερμούπολης. Η ανάλυση μας αυτή δεν  δημοσιοποιήθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και ως εκ τούτου παρέμεινε στο σκοτάδι. [Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τι βρήκε το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. καθώς και τις επισημάνσεις μας πατώντας εδώή συνοπτικά εδώ. Ενδεχομένως να τρομάξετε αν το μόνο που έχετε ακούσει έως σήμερα είναι οι ενθουσιώδεις δηλώσεις του περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου για τα ευρήματα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.].

Η πρότασή που καταθέσαμε έχει ως εξής:

Μια πρόταση του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου προς την ONEX η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη

Εμείς, ως Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου στο επίμαχο έγγραφό μας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος είχαμε εκφράσει τη βαθιά μας ανησυχία για τη ρυπογόνο φύση των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών γνωρίζοντας ότι πραγματοποιούνται χωρίς κανένα μέτρο περιορισμού της διασποράς των επικίνδυνων στοιχείων σε αέρα και θάλασσα. Μάλιστα είχαμε συμπεριλάβει και κάποιες φωτογραφίες οι οποίες προκάλεσαν την οργή της ONEX η οποία άσκησε αγωγή εναντίον μας, αξιώνοντας 1.000.000€ και κυρίως την εξουθένωσή μας.   

Έχοντας πλέον την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου επί της αγωγής αλλά και την έφεση επί της απόφασης αυτής που άσκησε η ONEX, της ζητάμε να καταλάβει ότι αντί να προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινωνία με δηλώσεις του τύπου: «τα βαρέα μέταλλα δε, που αναφέρουν εδώ δεν είναι τίποτα που χρησιμοποιείται .. όχι τώρα, ιστορικά από το ναυπηγείο..» [Π. Ξενοκώστας, αναφερόμενος στα βαρέα μέταλλα που εντοπίστηκαν στο δείγμα της Aegean Rebreath] ή να την εκφοβίζει με αγωγές, θα ήταν προτιμότερο να επενδύσει και να εφαρμόσει Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές για την πραγματοποίηση των ρυπογόνων εργασιών προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία. Αυτή ακριβώς είναι και η χρυσή τομή για «Περιβάλλον Καθαρό και Νεώριο Ανοιχτό» το οποίο αποτελεί το επίσημο, και διατυπωμένο ποικιλοτρόπως, αίτημα του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.

Ούτε περιβάλλον βρώμικο και Νεώριο ανοιχτό

Ούτε περιβάλλον καθαρό και Νεώριο κλειστό

Εμείς θέλουμε και τα δύο. Θεωρούμε ότι είναι εφικτό και μάλιστα χωρίς απαγορευτικό κόστος συγκρινόμενο με τον όγκο των εργασιών του ναυπηγείου, ο οποίος έχει καταρρίψει όλα τα «ρεκόρ».

Ενδεικτικά, μεταξύ των Διαθέσιμων Τεχνικών που εφαρμόζονται σε άλλα ναυπηγεία και περιμένουμε να δούμε να εφαρμόζονται και στην Ερμούπολη, είναι η προσωρινή κάλυψη του χώρου των εργασιών για τον περιορισμό της διασποράς των ρυπογόνων στοιχείων, η υδροβολή (υπερ)υψηλής πίεσης με ταυτόχρονη συλλογή και επεξεργασία των υγρών αποβλήτων και κυρίως η πλήρης κάλυψη των πλωτών δεξαμενών:

Ναυπηγείο Αμβέρσας (EDR Antwerp Shipyard) – προσωρινή κάλυψη του χώρου των εργασιών

Ναυπηγείο Αμβέρσας (EDR Antwerp Shipyard) – προσωρινή κάλυψη του χώρου των εργασιών

Ναυπηγείο Αμβέρσας (EDR Antwerp Shipyard) – προσωρινή κάλυψη του χώρου των εργασιών

Ναυπηγείο Αμβέρσας (EDR Antwerp Shipyard) – προσωρινή κάλυψη του χώρου των εργασιών

Ναυπηγείο Αμβέρσας (EDR Antwerp Shipyard) – προσωρινή κάλυψη του χώρου των εργασιών

Υδροβολή υπερυψηλής πίεσης UHPW (Ναυπηγείο VICTOR LENAC – Κροατία)

Υδροβολή υπερυψηλής πίεσης UHPW (Ναυπηγείο VICTOR LENAC – Κροατία)

Υδροβολή υπερυψηλής πίεσης UHPW (Ναυπηγείο VICTOR LENAC – Κροατία)

Υδροβολή υπερυψηλής πίεσης UHPW (Ναυπηγείο VICTOR LENAC – Κροατία)

Doc10 – Κλειστή πλωτή δεξαμενή μήκους 287 m και πλάτους 53.5 m  (Ναυπηγείου Blohm+Voss, – Αμβούργο). Μετά τις εργασίες μετατροπής της δεξαμενής σε κλειστή, η δεξαμενή ταξιδεύει προς την τελική της θέση.

Doc10 – Κλειστή πλωτή δεξαμενή (Ναυπηγείου Blohm+Voss, – Αμβούργο)

Doc10 – Κλειστή πλωτή δεξαμενή (Ναυπηγείου Blohm+Voss, – Αμβούργο)

Doc10 – Κλειστή πλωτή δεξαμενή (Ναυπηγείου Blohm+Voss, – Αμβούργο)

Η κλειστή πλωτή δεξαμενή μήκους 287 m και πλάτους 53.5 m στη θέση λειτουργίας της στο Αμβούργο

Ερμούπολη 24.01.2023 

Σε κάθε περίπτωση όμως απαιτούμε, τόσο από την ONEX όσο και από τις αρμόδιες Αρχές, την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, των περιβαλλοντικών όρων και των όρων της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης. Κάποια στιγμή, θα πρέπει, αμφότεροι, να μας εξηγήσουν γιατί αυτό το αυτονόητο αίτημα μας, ερμηνεύεται ως εχθρικό προς την επιχείρηση. Γιατί θεωρούν ότι θα πρέπει, αδιαμαρτύρητα, να εισπνέουμε τις ουσίες που βλέπουμε στην επιφάνεια της θάλασσας, τη σκουριά που βλέπουμε πάνω στα πλοία που περιμένουν να επισκευαστούν, τις σκόνες υφαλοχρωμάτων και αμμοβολής που βλέπουμε να αιωρούνται, αλλά και τις πτητικές οργανικές ενώσεις που δεν βλέπουμε αλλά αιωρούνται στην ατμόσφαιρα; 

Η συνέχιση της έκθεσης του πληθυσμού σε τοξικά βαρέα μέταλλα, υφαλοχρώματα,  διαλύτες και καρκινογόνους υδρογονάνθρακες -όπως γινόταν για αρκετές δεκαετίες στο παρελθόν-, με προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων, δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή για τη Σύρο. Αυτό που αποτελεί βιώσιμη επιλογή είναι ο εκσυγχρονισμός του ναυπηγείου και η λειτουργία του με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους του νησιού το οποίο φιλοξενεί τις δραστηριότητές του.

———-//——–

Δηλαδή

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΘΑΡΟ και ΝΕΩΡΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ

(Όχι στο διχασμό της Συριανής Κοινωνίας)

Ποια είναι η άποψή σας κ. Π. Ξενοκώστα;

Ποια είναι η άποψή σας κ. Μ. Βουτσίνε;

Υ.Γ.1: Το παρόν θα κοινοποιηθεί τόσο στην ONEX όσο και στο Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου προκειμένου να λάβουν γνώση και να διευκρινίσουν, αν επιθυμούν, τη θέση τους. Την όποια απάντησή τους θα την δημοσιοποιήσουμε για να λάβει γνώση και η τοπική κοινωνία.

Υ.Γ.2: Το παρόν θα κοινοποιηθεί στις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις προκειμένου να τοποθετηθούν για το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα του τόπου μας

Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου

Μοιραστείτε το άρθρο