Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Πώς φτάσαμε στο σήμερα;

Για να κατανοήσει κανείς τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη τις τελευταίες μέρες πρέπει να πάει αρκετά πίσω… Αιώνες πίσω, στην πραγματικότητα. Το να συνοψιστούν αυτοί σε κάποιες αράδες ή έστω παραγράφους δεν μπορεί να επιχειρηθεί χωρίς απλουστεύσεις και παραλείψεις.

Ενώ πολλά μπορούν και πρέπει να ειπωθούν για τους επί αιώνες διωγμούς του εβραϊκού λαού, το κίνημα του σιωνισμού και τη δημιουργία του έθνους–κράτους του Ισράηλ το 1948, χάριν συντομίας θα πιάσουμε το νήμα μετά από τον πόλεμο των 6 ημερών το 1967, μετά το πέρας του οποίου το κράτος του Ισραήλ έχει πάρει αμετάκλητα τον δρόμο της εθνοκάθαρσης του παλαιστινιακού λαού.

Ο πόλεμος των 6 ημερών φέρνει αντιμέτωπα 3 αραβικά κράτη από τη μία και το Ισραήλ από την άλλη. Το Ισραήλ νικά και κατακτά τόσο τη Δυτική Όχθη (από την Ιορδανία) όσο και τη Γάζα (από την Αίγυπτο). Μετά τον πόλεμο, το Ισραήλ απαγορεύει στους Παλαιστινίους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τους εξαναγκάζει να ζουν αποκλειστικά και μόνο στη Λωρίδα της Γάζας ή την Δυτική Όχθη (ή να καταφύγουν πρόσφυγες). Αυτή είναι η δεύτερη πράξη του ξεριζωμού ενός λαού από τα πατρογονικά του εδάφη, μετά την «Αλ Νάκμπα» (στα ελληνικά: η καταστροφή) το 1948, κατά την οποία πάνω από 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τα εδάφη που όπου ζούσαν.

Το 1971 η Παλαιστινιακή Οργάνωση για την Απελευθέρωση (PLO, με ηγέτη τον Γιασέρ Αραφάτ) αποδέχεται (εξαναγκάζεται) τον χωρισμό του παλαιστινιακού εδάφους σε Ισραήλ και Παλαιστίνη (η οποία θα αποτελούσε πλέον μόνο τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα). Το 1987, μετά τον θάνατο 4 πολιτών ξεκινά η πρώτη Ιντιφάντα, η οποία τελειώνει με τις συμφωνίες του Όσλο. Με τις συμφωνίες αυτές, η ελάχιστη «Παλαιστίνη» που είχε μείνει, μειώνεται περαιτέρω και η Δυτική Όχθη χωρίζεται σε 3 ζώνες, εκ των οποίων η μία ελέγχεται από τους Παλαιστινίους, η άλλη από το Ισραήλ και η τρίτη από κοινού. Παράλληλα οι εβραϊκοί οικισμοί όλο και εξαπλώνονταν στο παλαιστινιακό έδαφος. Το 2000 ξεκινά η δεύτερη Ιντιφάντα που οδηγεί στην έξοδο του Ισραήλ από τη Γάζα. Από το 2007 η Χαμάς παίρνει την εξουσία στη Γάζα.

Από το 2007 το Ισραήλ δεν έχει παύσει να βομβαρδίζει τη Γάζα, με κυριότερες επιχειρήσεις αυτές των ετών 2008-2009, 2012, 2014, 2021 και φυσικά αυτή που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2023 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Τι συμβαίνει σήμερα;

Στις 7/10/2023 η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στα κατεχόμενα ισραηλινά εδάφη. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης περίπου 1.300 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν (άγνωστο παραμένει το πόσοι ήταν στρατιώτες και πόσοι πολίτες). Η στοχευμένη επίθεση σε αμάχους είναι μία πρακτική που δεν είναι και ποτέ δε θα είναι αποδεκτή από τον κόσμο του κινήματος που μιλά για ζωή και ειρήνη. Παρ’ όλα αυτά, δύο σημεία πρέπει να επισημανθούν: 1) ένα τεράστιο εύρος «φρικαλεοτήτων» που «διέπραξε η Χαμάς», δεν ήταν τίποτα άλλο από fake news (ως παράδειγμα αναφέρουμε τα «40 νεκρά αποκεφαλισμένα μωρά» και τη «βιασμένη και δολοφονημένη νεαρή από τη Γερμανία» που βρέθηκε ζωντανή να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας), 2) δε θα μπορούσαμε παρά να σχολιάσουμε ότι η ίδια «διεθνής κοινή γνώμη» που δήλωσε συγκλονισμένη με τους θανάτους αμάχων στο Ισραήλ δεν έχει ποτέ νιώσει τον ίδιο αποτροπιασμό για τις εκτελέσεις, τις χωρίς κατηγορίες συλλήψεις, τους βομβαρδισμούς αμάχων, τις βόμβες λευκού φωσφόρου και τις καθημερινές παραβιάσεις κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας και ανθρωπισμού από το κράτος του Ισραήλ επί 70 χρόνια.

Από τις 7/10/2023 και έπειτα, το Ισραήλ, επικαλούμενο το ότι «αμύνεται», έχει εξαπολύσει πρωτόγνωρη, ακόμα και για το ίδιο, επιχείρηση εθνοκάθαρσης του παλαιστινιακού λαού. Με εκατοντάδες βομβαρδισμούς (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέσα σε 5 μόλις μέρες έριξε στην Λωρίδα της Γάζας 6.000 βόμβες – όσες, για να καταλάβουμε την αναλογία, έριξαν οι ΗΠΑ σε ένα χρόνο στο Αφγανιστάν). Οι φρικαλεότητες στις οποίες το Ισραήλ επιδίδεται δεν έχουν τέλος. Από την απαίτηση να εκκενώσουν 1,1 εκατομμύρια πολίτες τη Βόρεια Γάζα σε 24 ώρες, τα τελεσίγραφα προς εκκένωση σε νοσοκομεία, τους βομβαρδισμούς ξανά και ξανά στα κομβόι των αμάχων που εκκένωναν τη Γάζα από το υποτιθέμενο «ασφαλές πέρασμα», τα εμπόδια στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, την ευρύτατη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου, τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Γάζας κατά την οποία δολοφόνησε 500 -1000 αμάχους μέσα σε μία στιγμή, τους μαζικούς τάφους που βρέθηκαν κάτω από το ιατρικό συγκρότημα Νάσερ στην Χαν Γιούνις μετά από αποχώρηση των κατοχικών ισραηλινών στρατευμάτων, τα βασανιστήρια αμάχων από τον ισραηλινό στρατό, μέχρι και την εκ νέου άρνηση του Ισραήλ στην πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων με την λογική των απαραίτητων θυσιών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να εξοντώσουν την Χαμάς αλλά στην πραγματικότητα να εξολοθρεύσουν τον παλαιστινιακό λαό.

Μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 35.385 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 79.366 από τις δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού κράτους δολοφόνου. Τις τελευταίες βδομάδες οι βομβαρδισμοί σε όλη την έκταση της Γάζας έχουν κλιμακωθεί και περίπου 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ράφα συνωστισμένοι κυρίως στην Χαν Γιούνις, πιο βόρεια, μετά από εντολή εκκένωσης που έδωσε ο ισραηλινός στρατός κατοχής στις 6 Μαΐου, μια μέρα πριν τα ισραηλινά στρατεύματα εισέλθουν στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Την ίδια στιγμή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει σχεδόν σταματήσει από τις 7 Μαΐου όπου το Ισραήλ κατέλαβε και έκλεισε τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο η οποία είναι μιας κρίσιμης σημασίας είσοδος για την βοήθεια.

Καθώς όλος ο κόσμος παρακολουθεί την γενοκτονία των Παλαιστινίων από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ με την στήριξη των κρατών της δύσης, έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο αντιπολεμικό φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη όπου χιλιάδες φοιτητές έχουν καταλάβει σχολές όπως το πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Πρίνστον (στο οποίο 17 φοιτητές μάλιστα προχώρησαν σε απεργία πείνας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους για την Παλαιστίνη) κ.α. στις ΗΠΑ και το πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ, του Άμστερνταμ κ.α. στην Ευρώπη και στέλνουν την αλληλεγγύη τους στο μαχόμενο παλαιστινιακό λαό.

Για ακόμα μια φορά δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο ο ιμπεριαλιστικός δυτικός κόσμος όπου έχει καταστείλει πολλές από αυτές τις φοιτητικές καταλήψεις με άγριες επεμβάσεις των μπάτσων μέσα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το Κολούμπια κ.α. Κατάληψη επίσης έγινε και στην σχολή της Νομικής στην Αθήνα στην οποία οι μπάτσοι εισέβαλαν βίαια και έκαναν 27 προσαγωγές απειλώντας κάποιους από τους συλληφθέντες ακόμα και με απέλαση από την χώρα.

Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η στάση της Ελλάδας για ακόμα μια φορά εμπλέκει την χώρα στον δρόμο που δείχνει το ΝΑΤΟ, όπως με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, έτσι και τώρα με την αποστολή βοήθειας στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ. Καθήκον μας, ως καταπιεσμένοι/καταπιεσμένες και εκμεταλευόμενοι/εκμεταλλευόμενες στην Ελλάδα είναι πρώτα από όλα να σταθούμε όσο και όπου μπορούμε ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας συγκεκριμένα, αλλά και του ΝΑΤΟ στο οποίο αυτή συμμετέχει διευρυμένα, στον πόλεμο της Γάζα. Είναι το χέρι του Ισραήλ αυτό που βομβαρδίζει, αλλά είναι οι ΗΠΑ που χρηματοδοτούν την πολεμική τους μηχανή και το ΝΑΤΟ που τη στηρίζει.

Η καρδιά μας αυτές τις μέρες χτυπάει στη Γάζα. Στηρίζουμε τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και το αναφαίρετο δικαίωμα που έχει στην αντίσταση. Ξέρουμε, όμως, ότι η μόνη πραγματική προοπτική που έχουν οι λαοί, προκειμένου να ζήσουν ειρηνικά, είναι η αλλαγή του συστήματος που γεννά τον πόλεμο, δηλαδή η ανατροπή του καπιταλισμού. Μόνο μέσα από την εξάπλωση της κοινωνικής επανάστασης και της ανοικοδόμησης της κοινωνίας πάνω σε ελευθεριακές βάσεις, μπορεί να υπάρξει κοινωνική ειρήνη και ευημερία.

Καπιταλισμός σημαίνει πόλεμος. Όλο και περισσότεροι πόλεμοι, όλο και σε πιο πολλά σημεία του πλανήτη. Στην Ουκρανία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην Παλαιστίνη, το Σαχέλ, την Υεμένη και τις περιοχές του Κουρδιστάν. Και αν οι κυρίαρχοι έχουν αύριο να κερδίσουν από αυτό, τότε θα έρθει ο πόλεμος και στο δικό σου σπίτι…

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΠΑΡΤΧΑΪΝΤ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ/ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΕΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ/ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ/ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΟΥΣ/ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΕΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΑ, ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟ

Όλος ο κόσμος έχει γίνει πόλεμος.Οι λαοί ή θα οργανωθούν ή θα πεθάνουν.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε το άρθρο