Το συμβόλαιο διακυβέρνησης του Νέου Λαϊκού Μετώπου στην Γαλλία

Προϊόν συμβιβασμών και εξισορροπιστικών διατυπώσεων ανάμεσα στις σοσιαλδημοκρατικές συνιστώσες και τη ριζοσπαστική αριστερά, το εκλογικό πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία (Σοσιαλιστικό, Ανυπότακτη, Οικολόγοι, Κομμουνιστικό, Νέο Αντικαπιταλιστικό, οργανώσεις και κινήσεις), με το οποίο φιλοδοξούν να κυβερνήσουν οι διάφορες δυνάμεις της αριστεράς, σε συγκατοίκηση με τον πρόεδρο Μακρόν ενάντια στην ακροδεξιά της Λεπέν.

Τα κυριότερα σημεία του προγράμματός τους είναι:

Στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, όπου οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων που συγκρότησαν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στην Γαλλία, ανακοίνωσαν το κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησαν ενόψει των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.

>Άμεση κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που αύξησε τα όρια στα 64 έτη.
Κατάργηση αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.600. Ακύρωση των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας. Έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης κοινωνικών αναγκών, της υγείας, της παιδείας. Ενίσχυση των αγροτών και της παραγωγής, με θέσπιση κατώτατων τιμών. Φορολόγηση του πλούτου και των εταιρικών υπερκερδών. Δημόσιος τραπεζικός πυλώνας.
> Πράσινο νομοθετικό πλαίσιο και οικολογικός σχεδιασμός, μορατόριουμ για τις μεγαλεκάνες και μεγαέργα υποδομών.
>Κατάργηση της «προεδρικής μοναρχίας» και του άρθρου 49.3 της διακυβέρνησης με προεδρικά διατάγματα. Κατάργηση των «ελευθεροκτόνων και διαχωριστικών διατάξεων». Κατάργηση των αντιμεταναστευτικών ρυθμίσεων.
>Εξωτερική πολιτική ειρήνης. Υπεράσπιση της ελευθερίας του Ουκρανικού λαού. Αναγνώριση κράτους Παλαιστίνης. Αναθεώρηση της ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

-*-

Όλοι οι ηγέτες και οι εκπρόσωποι των κομμάτων και κινημάτων που συμμετέχουν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μετά τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής όπου ανακοίνωσαν το κυβερνητικό τους πρόγραμμα.

Μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων, που άρχισαν λίγες ώρες μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, τα αριστερά κόμματα συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας Πέμπτης προς Παρασκευή σε ένα “νομοθετικό συμβόλαιο”. Η Liberation κωδικοποιεί τα σημεία ενός εγγράφου είκοσι σελίδων που θα συνοδεύσει τους υποψηφίους του Νέου Λαϊκού Μετώπου σε αυτές τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 30ης/6 και 7ης/7.

Σε περίπτωση νίκης, την επομένη του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Ιουλίου, η αριστερά σχεδιάζει να υιοθετήσει «αμέσως είκοσι πράξεις ρήξης για να ανταποκριθεί στην κοινωνική έκτακτη ανάγκη, την κλιματική πρόκληση, την αποκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών, έναν δρόμο για κατευνασμό στη Γαλλία και στον κόσμο.

«Εκατό ημέρες» για την εφαρμογή «μεγάλων αλλαγών» που θα περιέχονται σε 5 νόμους αφιερωμένους στην κοινωνική κατάσταση, την υγεία, την παιδεία, την ενέργεια και το κλίμα και τον προϋπολογισμό με διορθωτικό νομοσχέδιο για την «κατάργηση των προνομίων των δισεκατομμυριούχων». Μετά έρχεται η ώρα των «μεταρρυθμίσεων».

Διεθνή και Ευρώπη: «άνευ όρων υποστήριξη» για την Ουκρανία και συμβιβασμός για τη Γάζα

Τα διεθνή ζητήματα, τα οποία αποτέλεσαν αιτία ρήξης στην προηγούμενη συμμαχία που συνήφθη στις βουλευτικές εκλογές του 2022, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Ένας πρώτος συναινετικός στόχος δίνεται με την αναφορά σε «μια γαλλική διπλωματία στην υπηρεσία της ειρήνης» και των «παγκόσμιων κοινών αγαθών»: είτε το περιβάλλον (αναγνώριση του εγκλήματος της οικοκτονίας, δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου για το κλίμα), η υγεία, τα δικαιώματα των γυναικών.

Αλλά το πρόγραμμα πάνω απ’ όλα οδηγεί σε έναν συμβιβασμό σε τρία θέματα που διέλυσαν την αριστερά: Ουκρανία, πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και Ευρώπη. Για να υπερασπιστούν την Ουκρανία, την κόκκινη γραμμή του Raphaël Glucksmann, οι εταίροι του Νέου Λαϊκού Μετώπου υπόσχονται να υπερασπιστούν «αταλάντευτα την κυριαρχία και την ελευθερία του ουκρανικού λαού», ιδίως μέσω «της παράδοσης των απαραίτητων όπλων», τη διαγραφή του χρέους του, την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών και υποστηρίζουν «την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών».

Σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, επιτεύχθηκε ένας σημασιολογικός συμβιβασμός. Οι σφαγές της Χαμάς χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικές», ένας όρος που ορισμένοι άλλοι αριστεροί αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν. Το κοινό κείμενο αναφέρει επίσης «την εντολή του ICJ που αναμφίβολα εγκυμονεί κίνδυνο γενοκτονίας», μια λέξη που ο Raphaël Glucksmann δεν χρησιμοποίησε ποτέ. Καταγγέλλει την «ένοχη υποστήριξη» της Γαλλίας προς την «ακροδεξιά ανωτερότητα της κυβέρνησης του Νετανιάχου», απαιτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» και «πράξη για την απελευθέρωση των ομήρων» και των «πολιτικών κρατουμένων». Και υπερασπίζεται την άμεση αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης καθώς και το εμπάργκο στις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ.

Το κείμενο τελικά συγκλίνει γύρω από μια πιο κοινωνική, οικολογική και προστατευτική Ευρώπη: άρνηση των «περιορισμών λιτότητας» , φάση 2 της Πράσινης Συμφωνίας, τέλος των συνθηκών ελεύθερων συναλλαγών, μεταρρύθμιση της ΚΓΠ, κοινωνική εναρμόνιση «από τα πάνω», ιεράρχηση των πράσινων επενδύσεων και φορολόγηση των πλουσιότερων και υπερκερδών. Τα πιο διχαστικά θέματα, όπως η ευρωπαϊκή άμυνα ή η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αφέθηκαν στην άκρη.

Θεσμοί: μια «Έκτη Δημοκρατία» χωρίς 49.3

Το Λαϊκό Μέτωπο θέλει να κινηθεί «προς μια Έκτη Δημοκρατία» με σκοπό την «κατάργηση της προεδρικής μοναρχίας». Για την αλλαγή του καθεστώτος, θα συγκληθεί μια εκλεγμένη «συντακτική συνέλευση των πολιτών», υπεύθυνη για την ανάπτυξη του νέου Συντάγματος στο οποίο, για παράδειγμα, θα εξαφανιζόταν η αρχή του τρέχοντος άρθρου 49.3. Επίσης στην ημερήσια διάταξη: μια νέα «αποκέντρωση» και η καθιέρωση δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία πολιτών (RIC).

Περιβάλλον: «Πράσινος κανόνας» και κλίμα ISF

Κεντρικό θέμα του προγράμματος, «ένας νόμος για το ενεργειακό κλίμα θα θέσει τα θεμέλια για τον οικολογικό σχεδιασμό». Εκτός από τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και του νερού (με μορατόριουμ για τις μεγαλεκάνες), προτείνει τη θέσπιση του «πράσινου κανόνα», ενός παγκόσμιου φιλοπεριβαλλοντικού νομικού πλαισίου που είναι αγαπητό στη La France insoumise. Το περιβάλλον είναι διαθέσιμο σε πολλούς τομείς. Ως εκ τούτου, προτείνει ένα αποκατεστημένο ISF με μια «κλιματική συνιστώσα». Για υπερπόντια εδάφη, το πρόγραμμα θέλει να δημιουργήσει ένα «ταμείο αποζημίωσης και πρόληψης της ρύπανσης» (χλωροδεκόνη και γλυφοσάτη στις Αντίλλες, υδράργυρος στη Γουιάνα, πυρηνικές δοκιμές στην Πολυνησία κ.λπ.). Οι τράπεζες θα πρέπει να δράσουν ενάντια στους κλιματικούς κινδύνους, με «μηδενική χρηματοδότηση για ορυκτά καύσιμα, ξεκινώντας με νέα έργα».  Ένας άλλος συμβιβασμός αποτελεί η αναφορά σε «ένα μορατόριουμ στα μεγάλα έργα υποδομής αυτοκινητοδρόμων» – ο Α69, ο οποίος πρέπει να συνδέει την Τουλούζη και το Κάστρ και να… χωρίζει την αριστερά, δεν αναφέρεται ρητά.

Γεωργία: τέλος της καλλιέργειας σε κλουβιά και «κατώτατες τιμές»

Έξι μήνες μετά το κίνημα των αγροτών, τα αριστερά κόμματα προσπαθούν επίσης να δώσουν απαντήσεις στις δυσκολίες του αγροτικού κόσμου, ιδίως μέσω της απαγόρευσης της «εισαγωγής κάθε γεωργικής παραγωγής που δεν σέβεται τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά μας πρότυπα», η «έξοδος από τις φάρμες εργοστασίων», καθώς και η έξοδος από την καλλιέργεια σε κλωβούς «μέχρι το τέλος της θητείας» . Επαναλαμβάνουν επίσης την πρότασή τους για τη θέσπιση κατώτατων τιμών που θα είναι «ανταποδοτικές για τους αγρότες», με φόρο στα υπερκέρδη των αγροτοβιομηχάνων και των λιανοπωλητών μεγάλης κλίμακας. Τέλος, προτείνεται η επαναφορά του σχεδίου Ecophyto, η απαγόρευση της γλυφοσάτης και των νεονικοτινοειδών με την οικονομική ενίσχυση των ενδιαφερόμενων αγροτών.

Ενέργεια: το πυρηνικό ταμπού

Για να μην προκληθούν τριγμοί στην αριστερά, δεν γίνεται καμία άμεση αναφορά στην πυρηνική ενέργεια, εκτός από την υπόσχεση να ακυρωθεί η συγχώνευση μεταξύ του ASN και του IRSN. Το ίδιο ισχύει και για την αιολική ενέργεια στην ξηρά, η οποία διαιρεί τους πληθυσμούς σε ορισμένα τμήματα, που επίσης απουσιάζουν από το πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θέλει «να κάνει τη Γαλλία ηγέτη στην Ευρώπη στις θαλάσσιες ενέργειες με υπεράκτια αιολική ενέργεια και την ανάπτυξη της παλιρροιακής ενέργειας» αλλά και «να ενισχύσει τη διάρθρωση των γαλλικών και ευρωπαϊκών τομέων για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». από την κατασκευή στην παραγωγή. Η ένωση θέλει επίσης να «αρνηθεί την ιδιωτικοποίηση των υδροηλεκτρικών φραγμάτων» .

Στέγαση: αναπροσαρμογή της APL

Αντιμέτωποι με τις αυξανόμενες δυσκολίες των Γάλλων να βρουν κατάλυμα, το στοιχείο στέγασης είναι καλά εφοδιασμένο. Πρώτα προτείνοντας την αντιστροφή των περικοπών του Μακρόν για τους οργανισμούς HLM και την κατάργηση του πρόσφατου νόμου της Κασβαρίας, η αριστερή πλατφόρμα επιθυμεί να κατασκευάζει 200.000 δημόσιες κατοικίες ετησίως για πέντε χρόνια σύμφωνα με τα πιο φιλόδοξα οικολογικά πρότυπα ή ακόμη και να αναβαθμίζει το 10% APL.

Συνταξιοδοτήσεις: η επιστροφή στα 60 χρόνια «επιβεβαιώθηκε» αλλά δεν καταγράφηκε

Για τις συντάξεις, η απόλυτη προτεραιότητα που εμφανίζεται είναι η ακύρωση, εντός των πρώτων δεκαπέντε ημερών, των διαταγμάτων εφαρμογής της μεταρρύθμισης του 2023 που αυξάνουν τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Ο στόχος της επιστροφής στα 60, που δεν ήταν στο πρόγραμμα όλων των κομμάτων, «επιβεβαιώνεται» χωρίς να διατυπωθεί ως υπόσχεση. Η αύξηση της κατώτατης σύνταξης θα διατηρηθεί, ή και θα βελτιωθεί, αφού θα αυξηθεί στο επίπεδο του κατώτατου μισθού (και όχι πλέον στο 85% του κατώτατου μισθού), το κατώτατο όριο γήρατος θα έφτανε το όριο της φτώχειας και η RSA θα καθιστούσε πλέον δυνατή την επικύρωση τριμήνων. Οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονταν με τους μισθούς και όχι πλέον με τον πληθωρισμό, κάτι που θα έκανε αυτόματα την ταχύτερη αύξηση τους… και άρα θα αύξανε τα έξοδα του συστήματος. Ως αντάλλαγμα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο σχεδιάζει λοιπόν να αυξήσει τις συνταξιοδοτικές εισφορές των εργαζομένων κατά 0,25 μονάδες για πέντε χρόνια και να διαμορφώσει τις εργοδοτικές εισφορές, αλλά και να «υποβάλει μερίσματα, συμμετοχή, αποταμιεύσεις εργαζομένων, εξαγορές σε εισφορές, υπερωρίες». Στην οποία θα προστεθεί μια επιπλέον εισφορά για υψηλούς μισθούς.

Ασφάλιση ανεργίας: μια αναδρομή στα χρόνια του Μακρόν

Από τον Ιούλιο, η τελευταία μεταρρύθμιση της ασφάλισης ανεργίας, που υποτίθεται ότι θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου, θα «ακυρωθεί», πράγμα που σημαίνει ότι θα διατηρηθούν οι ισχύοντες κανόνες – δηλαδή 6 μήνες εργασίας από τους τελευταίους 24 για τα ανοιχτά δικαιώματα (σε σύγκριση με 8 μήνες από τους 20 στον κυβερνητικό στόχο) και μέγιστη περίοδος αποζημίωσης 18 μήνες (έναντι 15). Η νέα κυβέρνηση θα επέστρεφε τότε τον έλεγχο στους κοινωνικούς παράγοντες, εξηγεί ένας από τους διαπραγματευτές του προγράμματος, με ένα πολύ λιγότερο περιοριστικό έγγραφο-πλαίσιο από αυτό που εκδόθηκε πέρυσι από την κυβέρνηση: «Ο στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε πλεονάσματα στο «Unédic». Κάτι που θα έδινε στα συνδικάτα περισσότερο περιθώριο να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από το 2019, όταν ήταν απαραίτητο να έχουν εργαστεί 4 μήνες από τους 28 για να δικαιούνται δικαιώματα και η μέγιστη διάρκεια της αποζημίωσης ήταν 24 μήνες για άτομα κάτω των 53 ετών, και 36 μήνες για άτομα άνω των 55 ετών. Ευνοϊκότερος ήταν και ο υπολογισμός του ποσού του επιδόματος.

Μισθοί: κατώτατος μισθός στα 1.600 ευρώ καθαρά και +10% για τη μονάδα δείκτη δημοσίων υπαλλήλων

Στο μισθολογικό κομμάτι, η ενωμένη αριστερά υπόσχεται κατώτατο μισθό 1.600 ευρώ καθαρά. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο δείκτης θα αυξηθεί άμεσα κατά 10%, με πλήρη αποζημίωση για τους ΟΤΑ. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι σε εταιρείες, είτε πρόκειται για ασκούμενους, είτε για μαθητευόμενους είτε για σπουδαστές εργασίας, θα έχουν επίσης δικαίωμα καλύτερης αμοιβής. Μια «μείζονα κοινωνική διάσκεψη για τους μισθούς, την απασχόληση και τα προσόντα» θα ακολουθούσε εντός των πρώτων 100 ημερών και, την ίδια χρονική περίοδο, όλοι οι μισθοί θα αναπροσαρμόζονταν στον πληθωρισμό. Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο υπόσχεται να ξετυλίξει γρήγορα μέρος του ρεκόρ των Μακρονιστών, με την υιοθέτηση ενός σχεδίου «μηδενικών θανάτων στην εργασία» που θα αποκαθιστούσε κυρίως το CHSCT, το οποίο εξαφανίστηκε μετά τις εντολές του 2017. την πρόσληψη επιθεωρητών εργασίας και ιατρών εργασίας». Η επαγγελματική εξουθένωση θα ενσωματωθεί στις επαγγελματικές ασθένειες. Προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της κόπωσης, οι ώρες εργασίας θα μειωθούν σε 32 ώρες την εβδομάδα για τα πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα, ενώ οι τέσσερις παράγοντες που αφαιρέθηκαν από τον Εμανουέλ Μακρόν όταν ανήλθε στην εξουσία θα ληφθούν και πάλι υπόψη, ιδίως η δυνατότητα συνταξιοδότησης νωρίτερα. Ανάμεσά τους, οι μηχανικοί κραδασμοί, οι άβολες στάσεις και η μεταφορά βαρέων φορτίων.

Αγοραστική δύναμη: ακυρώνεται η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Μετά το πληθωριστικό κύμα της τελευταίας διετίας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο προτείνει διάφορα μέτρα για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης και τον περιορισμό της εκτίναξης των λογαριασμών ενέργειας. Ειδικότερα, να ακυρωθεί η νέα αύξηση 10% στις τιμές του ρεύματος που σημειώθηκε την 1η Φεβρουαρίου, που χαρακτηρίζεται ως «φόρος Μακρόν», καθώς και η αύξηση 11,7% στις τιμές του φυσικού αερίου που προγραμματίζεται για την 1η Ιουλίου. Μπλοκάρονται επίσης, με διάταγμα, οι τιμές των βασικών αγαθών σε τρόφιμα, ενέργεια και καύσιμα. Όχι όμως με «μονομερή τρόπο», διευκρινίζει αρχιτέκτονας του προγράμματος, γνωρίζοντας ότι στην τρέχουσα περίοδο του χαμηλότερου πληθωρισμού (ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,2% σε ένα χρόνο τον Μάιο και κατά 1,3% για τα τρόφιμα), ορισμένες τιμές έχουν αρχίσει να πέφτουν. Επομένως, δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού αυτών.

Φτώχεια: εγγύηση αυτονομίας για ορισμένους νέους

Για να ανταποκριθεί στην «κοινωνική έκτακτη ανάγκη», το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ξεκινά ξετυλίγοντας τα διάφορα μέτρα στα οποία τα αριστερά κόμματα αντιτάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη Βουλή. Ξεκινώντας από τη μεταρρύθμιση του RSA, η οποία θα «ακυρωθεί». Ορισμένα επιδόματα θα αυξηθούν επίσης (+10% για το APL). Ανακοινώνεται επίσης η θέσπιση εγγύησης αυτονομίας, συμπληρώνει το «εισόδημα των νοικοκυριών κάτω από το όριο της φτώχειας» και, κυρίως, θα είναι προσβάσιμο από την ηλικία των 18 ετών για άτομα που είναι δημοσιονομικά ανεξάρτητα και από την ηλικία των 16 ετών για φοιτητές επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Επιχειρήσεις: προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση

Η νομοθετική σύμβαση του Νέου Λαϊκού Μετώπου σχεδιάζει να «κρατήσει» για τους εργαζόμενους «τουλάχιστον το ένα τρίτο των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια» αντί για μία ή δύο σε εταιρείες με περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους σήμερα. Αρκετά για να αυξηθεί η αναλογία σε διοικητικά συμβούλια που μπορούν γενικά να έχουν από 12 έως 20 μέλη. Ποια θα ήταν η αποτελεσματική τους δύναμη; Σήμερα, παρακολουθούν τις διάφορες συνεδριάσεις, λαμβάνουν όλα τα έγγραφα και μπορούν να ψηφίσουν. Μια πραγματική αλλαγή θα ήταν η πρόσβαση σε ορισμένες υποομάδες που ονομάζονται «επιτροπές». Αυτό των διορισμών και της διακυβέρνησης είναι σχεδόν πάντα κλειστό για τους διευθυντές των εργαζομένων δεδομένων των στρατηγικών αποφάσεων που λαμβάνονται εκεί. Και για να επιστρέψουμε στα χρόνια του Ολάντ, οι αριστερές δυνάμεις προτείνουν να εξαρτηθεί η βοήθεια προς τις εταιρείες από τον «σεβασμό των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων και την καταπολέμηση των διακρίσεων εντός της εταιρείας». Θα απαιτηθεί επιστροφή χρημάτων εάν δεν τηρηθούν αυτές οι σκέψεις. Αυτό όχι μόνο θα μπορούσε να βελτιώσει τις επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά και να δημιουργήσει σημαντικές οικονομίες. Αυτή η βοήθεια αντιπροσωπεύει περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την κυβέρνηση, σχεδόν 160 δισεκατομμύρια το 2019 σύμφωνα με το έργο του Κέντρου Κοινωνιολογικών και Οικονομικών Μελετών και Έρευνας της Λιλ.

Τράπεζες: δημόσιος τομέας και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις

Η αύξηση των τραπεζικών αποθεματικών που προτείνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα μείωνε την έκθεσή τους σε μια ολόκληρη σειρά κινδύνων. Μια υποχρεωτική αύξηση κατά 1% στο ποσό των καταθέσεων των πελατών τους θα επέτρεπε την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων: πλημμύρες, ξηρασία, σε μια περίοδο που οι ασφαλιστές προσπαθούν να μειώσουν την κάλυψη αυτού του είδους κινδύνου. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο βάζει ξανά στο τραπέζι τη δημιουργία ενός «δημόσιου τραπεζικού κέντρου» με το Caisse des Dépôts και την Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων (BPI). Αυτό θα καταστήσει δυνατή την ενίσχυση της ικανότητας του κράτους για παρέμβαση σε χρηματοοικονομικά θέματα, ιδίως για τη συμμετοχή σε στρατηγικές εταιρείες όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή αναζητούν μετόχους. Αυτό το δημόσιο τραπεζικό κέντρο θα κληθεί επίσης να χρηματοδοτήσει οικολογικές επενδύσεις των οποίων το κόστος και η χαμηλή κερδοφορία δεν προκαλούν το ενδιαφέρον των εμπορικών τραπεζών. Το ίδρυμα θα χρηματοδοτείται από τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες αποταμιεύσεις: σε αυτή την περίπτωση το δημοφιλές βιβλιάριο αποταμίευσης ή το βιβλιάριο βιώσιμης ανάπτυξης του οποίου το επιτόκιο καθορίζεται από το κράτος.

Φόροι: αποκατάσταση του ISF και φορολογική προοδευτικότητα

Αναμενόμενο στη φορολογική δικαιοσύνη, ένα από τα θέματα μάχης του, το Λαϊκό Μέτωπο σηματοδότησε την ημερομηνία της 4ης Αυγούστου – την επέτειο της κατάργησης των προνομίων το 1789 – για να εγκρίνει ένα διορθωτικό νομοσχέδιο χρηματοδότησης. Για να διορθώσει το γεγονός ότι ο φόρος είναι οπισθοδρομικός για τις μεγαλύτερες περιουσίες στη Γαλλία, όπως αποδείχθηκε πέρυσι από το Ινστιτούτο Δημοσίων Πολιτικών, σκοπεύει να αποκαταστήσει έναν «ενισχυμένο φόρο αλληλεγγύης στον πλούτο (ISF). Για τον περιορισμό των ομογενών σχεδιάζεται η επαναφορά του τέλους εξόδου. Αυτός ο φόρος, που δημιουργήθηκε επί προεδρίας Σαρκοζί, εφαρμοζόταν (στο 12,8% ή 17,2%) στα μη πραγματοποιηθέντα κεφαλαιουχικά κέρδη των ηγετών επιχειρήσεων που αποφάσισαν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό, σε περίπτωση πραγματικής μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων τους στη Γαλλία εντός δεκαπέντε ετών από την αναχώρηση. Αυτά δεν είναι τα μόνα βασικά μέτρα της πρώτης πενταετούς θητείας του Μακρόν στα οποία σκοπεύει να επιστρέψει η ενωμένη αριστερά. Ο ενιαίος φόρος, η ενιαία κατ’ αποκοπή εισφορά στο 30%, θα καταργηθεί επίσης. Ο φόρος εισοδήματος θα αυξηθεί από 5 κλίμακες σήμερα σε 14, προκειμένου να γίνει πιο προοδευτικός. Ομοίως, το ΠΠ θέλει να «κάνει το CSG προοδευτικό» .

Η αριστερά επιτίθεται επίσης στη φορολόγηση της κληρονομιάς, μείζον ζήτημα με τη δεξιά. Και εδώ, σε αυτό το βασικό θέμα της αναδιανομής, η αριστερά θέλει περισσότερη προοδευτικότητα. Επιπλέον, επαναφέρει στο τραπέζι το κλασικό θέμα του φορολογικού κενού. Αυτά τα «αναποτελεσματικά, άδικα και ρυπογόνα» θα εξαλειφθούν. Ένα άλλο μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνει πιο πράσινη η φορολογία είναι η θέσπιση φόρου χιλιομέτρων στα εισαγόμενα προϊόντα.

ΜΜΕ: «Εγγύηση της βιωσιμότητας μιας δημόσιας υπηρεσίας»

Το πρόγραμμα αυτής της ενωμένης αριστεράς υπερασπίζεται «την ανεξαρτησία των γραφείων σύνταξης από τους ιδιοκτήτες τους» και ζητά «να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα μιας δημόσιας οπτικοακουστικής υπηρεσίας με τη δημιουργία βιώσιμης, ευανάγνωστης, κοινωνικά δίκαιης χρηματοδότησης και την εγγύηση της ανεξαρτησίας της» – υπαινιγμός για το τέλος που καταργήθηκε από τον Μακρόν το 2022. Ένας άλλος στόχος, η καταπολέμηση της συγκέντρωσης στα μέσα ενημέρωσης αλλά και ο «αποκλεισμός από τη δημόσια βοήθεια των μέσων ενημέρωσης που καταδικάζονται για υποκίνηση μίσους ή επίθεση στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων». Εκκλήσεις του LFI και άλλων αριστερών βουλευτών να μην ανανεωθούν οι συχνότητες TNT των καναλιών Bolloré όπως το C8 και το CNews.

Εκπαίδευση: τέλος Parcoursup και SNU

Στο σχολείο, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο προτείνει πρώτα να καταργηθεί η «σύγκρουση γνώσης» που υποτίθεται ότι θα τεθεί σε ισχύ στην αρχή της σχολικής χρονιάς και να συσταθούν ομάδες επιπέδου στο γυμνάσιο. Η ιδιωτική εκπαίδευση θα μπορούσε να δει τις χορηγήσεις της να διαμορφώνονται ανάλογα με τη συμμόρφωσή της (ή όχι) με τους στόχους της κοινωνικής πολυμορφίας. Ο αριστερός συνασπισμός τελικά κάνει εκστρατεία για «αναβάθμιση μισθολογικών κλιμάκων» για το εκπαιδευτικό προσωπικό και για τη δημιουργία «δημόσιας υπηρεσίας υποστήριξης μαθητών με αναπηρία». Από την πλευρά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το πιο θεαματικό μέτρο είναι αναμφίβολα η κατάργηση της πλατφόρμας προσανατολισμού Parcoursup, ενώ η καθιέρωση γεύματος 1 ευρώ για όλους τους φοιτητές στοχεύει να ανταποκριθεί στην επιταχυνόμενη εξαθλίωση μεγάλου αριθμού φοιτητών. Τέλος, αντίο στην Καθολική Εθνική Υπηρεσία, την οποία ο Μακρόν ονειρεύεται να γενικεύσει.

Υγεία: ρύθμιση εγκατάστασης ιατρών

Εκτός από ένα σχέδιο πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων, ιδιαίτερα στο δημόσιο νοσοκομείο, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο προτείνει «την επανεκτίμηση της νυχτερινής εργασίας και της εργασίας του Σαββατοκύριακου για το προσωπικό του και τη ρύθμιση του ανοίγματος ιδιωτικών κλινικών στη συμμετοχή στη μονιμότητα της περίθαλψης και εγγύηση μηδενικού κόστους από την τσέπη. Ένα άλλο μέτρο στοχεύει να ανταποκριθεί στον πολλαπλασιασμό των ιατρικών ερήμων και δεν θα παραλείψει να δημιουργήσει μια ζωηρή συζήτηση μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού: η ενωμένη αριστερά επιθυμεί να «ρυθμίσει την εγκατάσταση γιατρών» σε αυτές τις περιοχές με έλλειψη πόρων και «να αποκαταστήσει τη μόνιμη φροντίδα των φιλελεύθερων φροντιστών σε κέντρα υγείας . Ένα σχέδιο Γηραιάς, συμπεριλαμβανομένης της ανακαίνισης γηροκομείων, είναι επίσης επί τάπητος, καθώς και η έναρξη δημόσιας υπηρεσίας προσχολικής ηλικίας που ανοίγει 500.000 θέσεις (βρεφονηπιακούς σταθμούς ή άλλη λύση). Άλλα μέτρα, ανακατεμένα: η αναπροσαρμογή του επιδόματος ενηλίκων με αναπηρία στο επίπεδο του αναπροσαρμοσμένου κατώτατου μισθού καθώς και η δημιουργία άδειας εμμήνου ρύσεως τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Μετανάστευση: κατάργηση των νόμων Darmanin

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο σκοπεύει πρώτα να αναιρέσει όσα έχει θέσει σε εφαρμογή η Μακρονία, ιδίως με την κατάργηση των πρόσφατων νόμων για το άσυλο και τη μετανάστευση. Η νομιμοποίηση «εργαζομένων, μαθητών, γονέων σχολικών παιδιών» βρίσκεται επίσης στο τραπέζι, όπως και η εγγύηση πρόσβασης στην κρατική ιατρική βοήθεια. Η ευρωπαϊκή πτυχή αυτού του ζητήματος δεν ξεχνιέται, αφού η ενωμένη αριστερά απαιτεί να αναθεωρηθεί το πρόσφατο σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης «για μια αξιοπρεπή υποδοχή των μεταναστών» .

Ελευθερίες και ασφάλεια: μέτρα για την πρόληψη της αστυνομικής βίας

Αρκετοί βασικοί δείκτες των τελευταίων ετών βρίσκονται στο στόχαστρο των αριστερών κομμάτων. Οι τελευταίοι επιθυμούν να «καταργήσουν τις ελευθεροκτόνες διατάξεις των νόμων για την καθολική ασφάλεια, τονδιαχωρισμό και τους νόμους που θεσπίζουν μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υπονομεύουν τις ατομικές και συλλογικές μας ελευθερίες», «να διαλύσουν το BravM», «να απαγορεύσουν το LBD» ή ακόμα και «να αναθεωρήσει το νόμο και το δόγμα για το άνοιγμα πυρός, ώστε να σταματήσουν οι θάνατοι για άρνηση υπακοής». Αντίθετα, τίθεται στην ημερήσια διάταξη η «αποκατάσταση της κοινοτικής αστυνόμευσης» ή η εισαγωγή αποδείξεων για ελέγχους ταυτότητας.

Μοιραστείτε το άρθρο