Επαναπροωθήσεις και κρατικές δολοφονίες μεταναστών/ριών

Δημοσίευμα του BBC το οποίο υποστηρίζει ότι η ελληνική ακτοφυλακή και κατ’επέκταση το ελληνικό κράτος έχουν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων μεταναστών/ριών στη Μεσόγειο μέσω των επαναπροωθήσεων και άλλων τακτικών που ακολουθούνται, προκάλεσε την απάντηση κυβέρνησης και λιμενικού – ελληνικής ακτοφυλακής που αρνούνται την εγκυρότητα του δημοσιεύματος. Ένα χρόνο μετά την κρατική δολοφονία εκατοντάδων μεταναστών/ριών στην Πύλο και πλήθους βίντεο, φωτογραφιών και μαρτυριών που αποδεικνύουν αυτές τις πρακτικές σε πολλές περιπτώσεις, οι κρατικοί μηχανισμοί συνεχίζουν την αναπαραγωγή ενός ψευδούς αφηγήματος παρά το πλήθος των καταγγελιών.

Το δημοσιεύμα του BBC αναφέρεται στις κατηγορίες προς το ελληνικό κράτος και το λιμενικό για τις αναγκαστικές επαναπροωθήσεις μεταναστών/ριών προς την Τουρκία, σημειώνοντας ότι το λιμενικό εξαναγκάζει μετανάστες/ριες να βγουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και σε περιπτώσεις που ήδη έχουν φτάσει στη στεριά τους βγάζουν ξανά στη θάλασσα, καταγράφοντας μαρτυρίες και συγκεκριμένα στοιχεία από περιστατικά. Χαρακτηριστικό ήταν το βίντεο προ μηνών που έδειχνε λεπτομερειακά τη συγκεκριμένη πρακτική και είναι πολλές φορές μέσα στα χρόνια που διεθνή μέσα έχουν δημοσιεύσει οπτικοακουστικό υλικό και μαρτυρίες που τα αποδεικνύουν. Στην κατηγορηματική άρνηση του λιμενικού για τις επαναπροωθήσεις και τις δολοφονικές πρακτικές το BBC ανέφερε ότι έδειξε πλάνα σε πρώην αξιωματικό του λιμενικού όπου σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής φορτώνει 12 άτομα και στη συνέχεια τους εγκαταλείπει σε μία λέμβο στη θάλασσα. Ο πρώην αξιωματικός πιθανότατα χωρίς να γνωρίζει ότι είναι ακόμα ανοιχτό το μικρόφωνο του είπε ότι ήταν “διεθνές έγκλημα” και “παράνομο”.

Ως απάντηση στο δημοσίευμα του BBC η κυβέρνηση διά στόματος Παύλου Μαρινάκη δήλωσε: «Κάθε καταγγελία ερευνάται και σε επίπεδο δικαιοσύνης. Τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται. Τον τελευταίο χρόνο χάρις στην καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έχει εξαρθρωθεί σημαντικός αριθμός διακινητών. Το ελληνικό λιμενικό έχει δείξει την εντελώς αντίθετη εικόνα. Σώζουν καθημερινά δεκάδες ζωές και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν». Το ελληνικό λιμενικό από την δική του πλευρά δήλωσε ανάμεσα σε άλλα πως οι ενέργειες στο θαλάσσιο πεδίο είναι σύμφωνες με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και ότι σε περιπτώσεις που οι πρακτικές αποκλίνουν από την ενδεδειγμένη συμπεριφορά, ακολουθούν εσωτερικές έρευνες και πειθαρχικός έλεγχος ανεξάρτητα ή παράλληλα με τις δικαστικές διαδικασίες ή έρευνες που διεξάγονται από άλλες αρμόδιες αρχές.

Αποτελεί πάγια τακτική της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών να αρνούνται κατηγορηματικά δημοσιεύματα, μαρτυρίες και κατηγορίες για τις πρακτικές επαναπροωθήσεων και εξαναγκασμών σε βάρος μεταναστών/ριών παρά τα όσα καταφέρνουν να βγουν στη δημοσιότητα, συνεχίζοντας την αναπαραγωγή ενός αφηγήματος που καταρρίπτεται συνεχώς.

Μοιραστείτε το άρθρο