Πάτρα: Παρέμβαση της Ανοιχτής Αντιφασιστικής συνέλευσης για την πρόσφατη ομοφοβική επίθεση στην πόλη

Το βράδυ του Σαββάτου 15/6, μέλη της Ανοιχτής Αντιφασιστικής Συνέλευσης Πάτρας από κοινού με συντροφικό κόσμο, κάναμε παρέμβαση στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου, μοιράζοντας τη σχετική ανακοίνωση της συνέλευσης στο διερχόμενο κόσμο, ενώ ταυτόχρονα τοποθετήθηκε πανό ως μια πρώτη αντανακλαστική αντίδραση και απάντηση στο δημόσιο πεδίο σε σχέση με το περιστατικό της ομοφοβικής επίθεσης εναντίον νεαρού ατόμου στην πόλη της Πάτρας στις αρχές της εβδομάδας. Αρκετός νεαρός κόσμος ενημερώθηκε για την επίθεση που δε γνώριζε, ενώ η ανταπόκριση που λάβαμε ήταν πολύ θετική. Η σχετική ανακοίνωση:

ΚΑΜΙΑ ΟΜΟΦΟΒΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

Ένα νέο περιστατικό ομοφοβικής επίθεσης έλαβε χώρα στην Πάτρα, αυτή τη φορά εναντίον ενός νεαρού ατόμου τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Ιούνη. Το περιστατικό έγινε στην περιοχή της Άνω πόλης, τη στιγμή που ο νεαρός κατέβαινε από τον δρόμο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και κατευθυνόταν προς τα σκαλάκια που οδηγούν στην οδό Σωτηριάδου μπροστά από το Δημοτικό Βρεφοκομείο. Εκείνη τη στιγμή, τρία άτομα, εξαπολύοντας εναντίον του ομοφοβικές βρισιές, του επιτέθηκαν με γροθιές και κλωτσιές, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν στα πλευρά και να του ματώσουν το πρόσωπο, προτού το βάλουν στα πόδια.

Η εν λόγω ομοφοβική επίθεση είναι μία μόνο από τις πολλές άλλες που έχουν λάβει χώρα τόσο στην πόλη της Πάτρας όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περσινή τρανσφοβική επίθεση που δέχτηκε φοιτήτρια στο Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Πατρών, όταν διάφοροι τραμπούκοι τη χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές ρίχνοντάς της μπογιές σε διάφορα σημεία του σώματός της. Πρόσφατη είναι, εξάλλου, η στοχοποίηση των γραφείων της ΛΟΑΤΚΙ οργάνωσης Colour Youth στην Αθήνα, από ομάδα φασιστών που έγραψαν φασιστικά συνθήματα στην πόρτα των γραφείων. Τέλος, δε μπορούμε να μην αναφέρουμε τη μαζική ομοφοβική επίθεση (με χαρακτηριστικά δημόσιας διαπόμπευσης και λιτζαρίσματος) εναντίον δύο μελών της lgbtq κοινότητας το Μάρτη στην πλ. Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη ή και τη δολοφονία της μετανάστριας τρανς γυναίκας Άννας Ιβάνοβα στον Άγ. Παντελεήμονα.

Τα προαναφερθέντα περιστατικά ομο – τρανσφοβικής βίας έλαβαν και λαμβάνουν χώρα σε μια συγκυρία κατά την οποία πλήθος ομοφοβικών, ακροδεξιών πολιτικών και παπάδων βρήκαν και συνεχίζουν να βρίσκουν ελεύθερο πεδίο να ξεράσουν στη δημόσια σφαίρα το μισαλλόδοξο και αντιδραστικό τους δηλητήριο με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μέσα από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς δέκτες εκφέρεται και κανονικοποιείται καθημερινά ένας σεξιστικός και ομοφοβικός λόγος εναντίον όσων συνανθρώπων μας δε συμμορφώνονται πλήρως με τις επιβαλλόμενες νόρμες της πατριαρχίας. Οι αντιδραστικές αυτές ιδέες της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας βρίσκουν, δυστυχώς, απήχηση σε κάποια κοινωνικά κομμάτια, μόνο και μόνο επειδή τα τρανς, queer ή τα ομοφυλόφιλα άτομα δε χωρούν στα κατασκευασμένα πατριαρχικά πρότυπα. Και μιλάμε για πρότυπα, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας ποτίζεται καθημερινά και συστηματικά με το δηλητήριο του μίσους προς τη διαφορετικότητα, τόσο από το σχολείο, την οικογένεια, όσο και την εκκλησία αλλά και την ίδια τη συστημική πατριαρχία του κράτους και του κεφαλαίου. Ένα μίσος και μια απόρριψη της διαφορετικότητας που δεν περιορίζεται μόνο στη σεξουαλικότητα αλλά επεκτείνεται με μάτσο χαρακτηριστικά και εναντίον των γυναικών αλλά και εις βάρος των μεταναστών/στριών με ξεκάθαρα ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Άλλωστε, ο σοβινισμός, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός αλλά και το αντιδραστικό τρίπτυχο ‘’πατρίς-θρησκεία-οικογένεια’’ είναι παραδοσιακές αξίες του ελληνικού κράτους και καπιταλισμού. Αν σ΄ όλα αυτά προσθέσουμε το μισογυνισμό, τη ματσίλα, τις γυναικοκτονίες, την υποτίμηση, την περιφρόνηση και την καταπίεση των ανθρώπων που δε χωρούν στα κατασκευασμένα και επιβαλλόμενα πατριαρχικά καλούπια, αντιλαμβανόμαστε σε ποιες σάπιες ‘’αξίες’’ δομείται η ιδεολογία του ελληνικού κράτους κι εν πολλοίς την ιδεολογία αυτή ασπάζεται κι επικροτεί ένα κομμάτι της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια στοχοποίηση εναντίον συνανθρώπων μας για τη διαφορετική σεξουαλική ή έμφυλη ταυτότητα και έκφραση αντί για τη στοχοποίηση των αφεντικών, των πολιτικών λαμόγιων, της αστυνομίας, της εκκλησίας και των δομών του κρατικού μηχανισμού δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πρακτική εφαρμογή του αλληλοφαγώματος ανάμεσα στους από τα κάτω της κοινωνίας, μια έκφανση του κοινωνικού αυτοματισμού και του καθημερινού φασισμού της διπλανής πόρτας, που λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για τους πραγματικούς δυνάστες της ζωής μας, για την Εξουσία του κράτους, του κεφαλαίου και της πατριαρχίας.

Ωστόσο, ο πόλεμος που έχουμε δεν αφορά μονάχα στο τέρας του κράτους, του κεφαλαίου και της πατριαρχίας. Ο δικός μας πόλεμος είναι όχι μόνο ταξικός ενάντια στους δυνάστες, καταπιεστές κι εκμεταλλευτές της ζωής μας αλλά και κοινωνικός. Στεκόμαστε δηλαδή ξεκάθαρα εχθρικά ως προς τις ρατσιστικές, μισογυνικές και ομο – τρανσφοβικές διακρίσεις και καταπιέσεις, αλλά και απέναντι στην έμφυλη βία, απ΄ όποιον κι αν αναπαράγεται εντός κοινωνίας.

Απέναντι σε όλα αυτά οφείλουμε να προτάξουμε τις δικές μας αξίες, τη μηδενική ανοχή σε περιστατικά έμφυλης βίας, βιασμών, και κακοποίησης, όπου αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά συμβαίνουν. Απέναντι στην ομο – τρανσφοβία, το φασισμό και το ρατσισμό είτε αυτές οι αντιδραστικές λογικές και πρακτικές εκφράζονται από τους καθημερινούς φασίστες και ρατσιστές της διπλανής πόρτας είτε από το κράτος, τους οργανωμένους φασίστες και την εκκλησία, η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από τα χειραφετημένα και ταξικά συνειδητοποιημένα κομμάτια της κοινωνίας μας. Διότι εχθρικά προς την ακροδεξιά, το φασισμό, το ρατσισμό και το μίσος δε θα σταθεί κανένα φιλελεύθερο κράτος, όσο κι αν αυτό αποδύεται το μανδύα του δήθεν προοδευτικού με την ψήφιση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Μέσα από συλλογικούς, μαχητικούς, συμπεριληπτικούς αγώνες ενάντια στην πατριαρχία, το κράτος και το κεφάλαιο μπορούμε να ορθώσουμε αναχώματα και να χειραφετηθούμε όλες και όλοι βάζοντας το σπόρο και για άλλη κοινωνία πραγματικής ισότητας, αλληλεγγύης, αποδοχής, ελευθερίας και αλληλοβοήθειας.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΟΜΟΦΟΒΙΑ, ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΑ, ΜΙΣΟΓΥΝΙΣΜΟ & ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ & ΜΑΧΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ & ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ – ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ

Ανοιχτή Αντιφασιστική Συνέλευση Πάτρας | [email protected]

*Συνέλευση κάθε Πέμπτη στις 19:00 στην Κατάληψη Παραρτήματος

Μοιραστείτε το άρθρο